JOHAN ARNT ELVERUM

Johan Arnt Elverum døde 28. februar, 78 år gammel. Han satte mange spor etter seg i Stjørdal kommune i sin tid som ordfører. For mange av oss innbyggere er det likevel en sak som står spesielt viktig, og det er planleggingen og ferdigstillelsen av Kimen kulturhus.

Dette ble en krevende oppgave både for Johan Arnt og for andre som jobbet med prosessen. Vi kjenner til historien om de knappe politiske marginene for flertall i alle beslutninger som angikk kulturhuset, og vi kjenner til de sterke motstrømmer og stemmer som hyppig brukte spalteplass i media for å stoppe og vanskeliggjøre realiseringen av kulturhuset.

Kommunestyret i Stjørdal vedtok den 23. juni 2005 å starte arbeidet med et programdokument for framtidig kulturhus i Stjørdal kommune. Da Kimen ble offisielt åpnet og innviet 21. august 2015, hadde det gått ti år.

Dette viser litt hvor lang denne prosessen ble, og hvor stor tålmodighet og utholdenhet den krevde. Den krevde også strategisk klokskap og ufravikelig tro på at prosjektet skulle lykkes og komme i havn innenfor de rammer som etter hvert ble lagt.

Både før og under disse ti år, var Johan Arnt svært målrettet og aktiv for å få gjennomført dette.

Han hadde en klar strategi om at kulturhuset ville gagne Stjørdal både som by og regionsenter, og han så det som svært viktig for innbyggernes bolyst og trivsel.

Han jobbet for å få til plasseringen av huset på Husbyjordet for å få det sentralt i forhold til skoler og viktige sentrumsfunksjoner, han engasjerte seg i innholdet i huset, han fikk på plass kirke integrert i Kimen – som det eneste kulturhus i landet, han jobbet fram løsninger for finansieringen av huset, og hvordan huset skulle driftes.

Johan Arnt ga aldri opp. Han hadde en klar overbevisning om at nå var tida inne for å realisere kulturhuset. Han hadde et usedvanlig stort pågangsmot, han lot seg ikke påvirke av mye negativt rundt prosessen i denne lange perioden da Kimen kulturhus skulle bygges opp, men hadde en egen evne til å forene forskjellige interesser.

Realiseringen av Kimen kulturhus skjedde takket være mange enkeltpersoner og bidragsytere, men det er Johan Arnt vi kan takke spesielt. Uten Johan Arnt, hadde vi ikke hatt Kimen kulturhus.

Vi er svært takknemlig for dette, og lyser fred over hans minne.

Stjørdal Kulturutvikling AS ved Margrete Mære Husby, styreleder