JOMAR STAW

Jomar Staw døde den 25 januar, 88 år gammel. Jomar begynte på Geofysisk malmleting, som nå er en del av NGU, i 1956 i håp om å få være ute i naturen og fiske. Han fikk mye feltarbeid over hele landet, men tid til fiske ble det lite av. Vi snakker i dag om realkompetanse. Det vil si kompetanse vi utvikler utenom skoler og universiteter. Jomar var blant dem som hadde høyest realkompetanse på NGU.

Han begynte på Geofysisk malmleting med geofysiske målinger, og han lærte seg også å lage tynnslip til mikroskopundersøkelsene av bergartene. Han lærte seg mineral- og bergartsbestemmelse. Han kunne ta geokjemiske prøver, og han kunne bore kjerneprøver.

Jomar hadde en utrolig praktisk intelligens som gjorde at en aldri behøvde å forklare en ting to ganger. Jomar var glad i naturen, og han var aldri vanskelig å be når det gjaldt feltarbeid.

Ved siden av arbeidet var Jomar engasjert i Norsk Tjenestemannslag. Han var som tillitsmann utrolig solidarisk og rettskaffen. Han var ikke den som fremmet sine egne krav som tillitsmann, og til tross for hans store innsats for NGU, var han blant de lavest lønnede i sin gruppe. Vi måtte be NTL om at de ikke hadde Jomar i forhandlingsutvalget slik at NTL kunne fremme hans krav. Jomar var ikke den som snakket høyest eller oftest, men han hadde stort gjennomslag i diskusjonen mellom organisasjonene og ledelsen.

Jomars syn på fellesskap og solidaritet kom også til uttrykk i Heimdal Arbeiderlag, hvor han var aktiv i mange år. Jomar var engasjert i sin samtid, og vi hadde mange gode politiske diskusjoner.

På NGU har vi så mange gode minner fra samværet med Jomar – og disse minnene skal vi ta med oss videre.