EIGIL MOSTAD

Eigil Mostad døde den 3. mars nær 97 år gammel. Eigil var nøkkelperson i forbindelse med etableringen av Orkla Exolon – det som nå er Washington Mills, og var administrerende direktør ved bedriften fra oppstarten i 1962 og til han gikk av med pensjon i 1987. Eigil hadde et brennende engasjement for bedriften i alle disse årene; og var i høyeste grad med på å legge fundamentet og bygge kulturen for bedriften. Når det gjelder kulturen så var den spesielt sterk og det er et uttrykk som sier at en kultur sitter i veggene. Det mener jeg at den gjør på Washington Mills, og jeg opplever at denne kulturen fortsatt lever og er en styrke for bedriften også i dag.

Jeg kunne sagt mye om denne kulturen, men den kan vel best oppsummeres med lojalitet til bedriften og et sterkt ønske og en vilje blant våre ansatte om å gjøre en best mulig jobb.

Sjøl om det nå er 30 år siden han sluttet ved bedriften så var Eigil veldig engasjert i bedriftens ve og vel helt til det siste.

En av de siste e-postene jeg fikk fra han var der han takket for oppmerksomheten ved hans 95-årsdag, og der han kommenterte at: «Jeg forstår ellers at bedriften går bra, noe som naturligvis gleder meg meget».

Sjøl begynte jeg ved bedriften etter at Eigil hadde gått av med pensjon, og har derfor ikke jobbet under han. Jeg ble også først kjent med han så seint som i 2006 da jeg overtok som direktør ved bedriften. Vi var da inne i en veldig omfattende utbyggingsprosess og det falt seg naturlig å invitere Eigil og andre til å bli kjent med den positive utviklingen som vi hadde ved bedriften.

Ellers var både Eigil og Gunvor trofaste og interesserte deltagere på våre pensjonistturer, og jeg tror Eigils siste besøk på bedriften var sammen med flere fra familien på en åpen dag som vi arrangerte sommeren 2015.

I forbindelse med bedriftens 50 års jubileum i 2012 var det naturlig å involvere Eigil. Vi ga ut en bok i den forbindelse der han både var en viktig bidragsyter og en kritisk korrekturleser. Det er heller ingen som var til stede som glemmer den talen han holdt ved bedriftens 50-årsjubileumsfest. Foran en forsamling på over 200 gjester holdt han en tale utenat på flytende engelsk og med et innhold som alle som var til stede ble mektig imponert over.

Sjøl om Eigil viet mye av sitt liv til industrien og Orkla Exolon så kommenterte han også en gang i et intervju i Sør Trøndelag at han «ikke bare har drevet med industri, da». Musikken har spilt en stor rolle i hans liv og han spilte cello allerede fra 10 års alderen. Han ble spådd en lysende karriere som cellist, men han valgte altså utdanning og jobb innenfor industrien.

De første årene han var på Orkanger var han spesielt aktiv innenfor Orkanger Orkesterforening, og dette var viktige år for Eigil. Han snakket mye om denne perioden og om alle de dyktige musikerne i orkesteret og han var stolt av sin innsats i lokalt musikkliv.

For Orkla Exolon var det likevel bra at han valgte industrien som sin hovedarena, og på vegne av vår bedrift og de ansatte i Washington Mills vil jeg uttrykke en siste takk til Eigil Mostad for det han gjorde for bedriften og ikke minst for den bedriftskulturen han var med og skapte. Våre tanker går også til den nærmeste familien, og da spesielt til kona Gunvor, som har mistet en kjær ektemann.

Ole Johan Svorkdal, Washington Mills AS

Minneord i Adresseavisen