KNUT JOACHIM BERG

Knut Joachim døde 25. april etter noen tids sykdom. Han ble 86 år gammel. Han var født i 1930 i Aurdal i Valdres og vokste opp der. Han tok examen artium i Lillehammer og bestemte seg tidlig for å bli lege. Han tok medisinsk embetseksamen i Oslo i 1954 knapt 24 år gammel. Etter opphold i Suez som sanitetskaptein i FN-styrken startet han spesialutdanning i indremedisin og nyresykdommer på Ullevål sykehus i 1958 og arbeidet der til 1967 med korte opphold på andre sykehus.

Fra 1967 var han overlege på Regionsykehuset i Trondheim. Han var helt sentral i etableringen av nyremedisinsk avdeling og dialysebehandling der. Han tok der en doktorgrad i 1977 og ble professor i 1978. Han flyttet tilbake til Oslo og Rikshospitalet i august 1982 som professor og overlege i nyresykdommer til han gikk av i 1997 etter 43 års praksis som lege. Han var viktig for utvikling av forskningen ved nyreseksjonen både i Trondheim og senere ved Rikshospitalet, hvor han utviklet nyrefysiologisk laboratorium som er blitt en viktig forskningsressurs for hans etterkommere i faget. Han var også i flere tiår underviser og veileder for farmasistudenter og forskere i nært samarbeid med Farmasøytisk Institutt på Blindern. Knut Joachim engasjerte seg også sterkt i pasientbehandlingen og viste særlig omsorg for de svakeste av disse. Han var og sterkt engasjert i forskning og utdanning og engasjerte gjerne sine yngre kolleger. Det hendte han forlangte vel mye av sine medarbeidere, men det var slik det skulle være i et aktivt miljø. Knut Joachim eller KJ som vi kalte han, hadde lenge en fin pensjonisttilværelse. Dessverre ble den siste tiden preget av hans sykdom som utviklet seg raskt. Vi, som var hans yngre kolleger vil huske han fra tidligere år som en engasjert, impulsiv og positiv inspirator. Han etterlater seg kone Aase, fire barn og barnebarn, som nå må leve med minnene fra den gode tiden.

Tor-Erik Widerøe, Størker Jørstad, Anders Hartmann, Anna Varberg Reisæter, Hallvard Holdaas, Karsten Midtvedt, Per Fauchald