RAGNHILD SØLVBERG

Skuespiller Ragnhild Sølvberg var født 28. mai 1946 i Oslo, og døde 28 april i år, nesten 71 år gammel.

Ragnhild vokste opp i Oslo, og gikk musikklinjen på Hartvig Nissen. Musikk og teater var viktig, og det var innen dette feltet hun ville utfolde seg. Hun debuterte på Oslo Nye Teater i 1966, før hun ble elev på Rogaland Teater i 1967. Der spilte hun en rekke roller innen moderne og klassisk repertoar og i musikkteater. I 1972 ble hun ansatt ved Trøndelag Teater, og gjestet Teatret Vårt i Molde i to ganger, blant annet i «Seinsommardansen» av Brian Friel. Hun har også vært med i underholdnings- og lyrikkprogrammer i NRK P1 og P2.

I 1996 fikk hun Trøndelag teaters Venners kunstneriske pris for tolkningen av rollen som Karen Blixen i «Lucifers Barn». Nordens Hus i Reykjavik besøkte hun med en egen produksjon, «I et rom i en tid», basert på Stein Mehrens lyrikk.

I 44 år ved Trøndelag Teater er dette noen av de rundt 100 rollene hun har spilt: Josefine i «Bør Børson», Anna Neshov i «Berlinerpoplene», fru Sørby i «Vildanden», Magdelone i «Den stundesløse», Selma Moen i «Tyskertøs», tittelrollen i «Dona Margarida» og roller i «Guys and Dolls», «Spelemann på taket», «Kennedys barn», «Kranes konditori», «Brødrene Østermanns huskors», «Medmenneske», «Måken», «Kirsebærhagen», «Peer Gynt», «Ifigeneia», «Jeppe på Bjerget», «Fedra», «De nære ting» og «I grevens tid».

I 2014 sto Ragnhild igjen alene på scenen i «Oscar og den rosa damen», en forestilling som ga henne en enorm kunstnerisk uttelling. Som avskjedsforestilling i 2016 laget hun et nytt og personlig program med tekster og betraktninger: «Streif av tid» i Theatercaféen.

Hun var nysgjerrig og arbeidslysten, og ville gjerne utfordres av nye tekster og unge instruktører. Alltid svært generøs og opptatt av den nye generasjonen skuespillere.

Et varmt hjerte har stilnet. Så mye omsorg og positivitet hun hadde til oss, hennes familie og venner. Så mye undring og spørsmål om livet som førte oss inn i gode samtaler, og knyttet henne til ulike aktiviteter i Nidarosdomen. Ikke minst vil vi savne hennes observante og robuste humor. Hvil i fred, kjæreste Ragnhild. Takk for et langt, viktig og umistelig vennskap.

Gode tanker til Ivar, Henrikke, Erik, Kristine og Martin Ferdinand, og øvrig familie og venner.

Aril Martinsen og Morten Borgersen