RAGNHILD SØLVBERG

28. april mottok vi den triste beskjeden om at vår kjære kollega Ragnhild Sølvberg var gått bort. Det kom brått på oss alle.

Ragnhild startet sin skuespillerkarriere i Stavanger, ved Rogaland Teaters fireårige elevskole, men kom raskt til Trøndelag Teater, hvor hun var ansatt fra 1972 til hun gikk av med pensjon i fjor.

Ragnhild Sølvberg var en svært allsidig skuespiller, med et stort uttrykksregister. Hennes utallige oppgaver ved teatret bærer vitnesbyrd om det. Ragnhild sto i alt, fra det dyptloddende dramatiske til lettbente og komiske. Hun hadde en åpenhet og en nysgjerrighet på livet og menneskene rundt seg, noe som også gjenspeilet seg i hennes store interesse for annen kunst. Ragnhild var en trofast, lojal og samvittighetsfull skuespiller, som ikke var redd for å gi av seg selv. Hun hadde tro på kollektivet, på å virke sammen med andre, men gjorde også flere ting alene med opplesninger og monologer. I 1996 mottok hun Teatrets Venners kunstneriske pris for rollen som Karen Blixen i «Lucifers barn». Fra de senere årene minnes vi særlig hennes arbeid med monologen «Oscar og den rosa damen» og hennes avskjedsforestilling «Streif av tid», Ragnhilds eget uhøytidelige og nostalgiske tilbakeblikk på en lang kunstnerkarriere. Dette var et materiale Ragnhild virkelig brant for og som hun la mye arbeid ned i.

Vi vil huske Ragnhild som en raus kollega: Varm, omsorgsfull og – med verdens mest sjarmerende latter – veldig morsom, ofte på egne vegne. Ragnhild var ikke en person som tok seg selv høytidelig. Men hun tok kunsten og arbeidet sitt og oss som var rundt henne på alvor.

Vi kjenner alle på tomheten og sorgen over at hun ikke er blant oss lenger. Samtidig er vi takknemlige for at vi fikk lære henne å kjenne og være sammen med henne i så mange år, at hun har vært en viktig del av livet vårt og at vi fikk være en del av livet hennes. Våre tanker og medfølelse går til Ivar og Henrikke og resten av familien.

Vi lyser fred over Ragnhilds minne.

Venner og kolleger ved Trøndelag Teater