TOR WØHNI

Det er med stor sorg vi på Statens strålevern fikk melding om at vår kollega gjennom mange år, Tor Wøhni døde 7. mai, 68 år gammel. Tor Wøhni ble ansatt i Statens strålevern i 1974, som da het Statens Institutt for strålehygiene, og han hadde det meste av sitt arbeidsliv her. Han engasjerte seg raskt i fagområdet måling av stråledoser, – dosimetri som det kalles, både på det teoretiske og praktiske plan og deltok bl.a. i arbeidet med innføring av nye SI-enheter i dosimetri etter stortingsvedtak i 1976. Dette var en viktig endring, spesielt for det norske stråleterapimiljø.

Tor tok et særlig ansvar for persondosimetritjenesten, en tjeneste for måling og overvåkning av stråledoser til arbeidstakere som Strålevernet har hatt gående siden 1957. Han videreutviklet denne tjenesten med bedre kvalitetssikring og med ny dosimetrisk metode fra 1996 basert på termoluminiscens. Tor utførte mange tilsyn med strålebruk og formidlet strålevern til et stort antall virksomheter i hele Norge innen medisinske, tekniske og industrielle miljøer. Med denne erfaring og innsikt så Tor at regelverket burde oppgraderes og han arbeidet aktivt med dette som resulterte i ny strålevernlov i 2000 og ny strålevernforskrift i 2003.

Ved uhell- og ulykkessituasjoner med strålekilder var Tor alltid raskt ute for å få oversikt og avklare situasjonen – trygg på sin kunnskap og dosimetriske innsikt, og var bl.a. den første som entret den havarerte russiske ubåten «Kursk» ved hevingsoperasjonen.

Tor var en allsidig og dyktig forsker og tok doktorgrad ved NTNU i 1995. Han hadde bistilling som professor og holdt organiserte kurs i dosimetri der, til glede og nytte for mange norske medisinske fysikere.

Tor Wøhni satte tydelige spor og kvaliteter på Strålevernet som vil bli husket og savnet.

Kolleger ved Statens strålevern

Gunnar Saxebøl