ANTON TORVALD WANG

Anton Torvald Wang gikk bort 28. april, 96 år gammel.

Med ham er en av de siste norske krigshelter fra luftkrigen over kontinentet under 2. verdenskrig gått bort. Wang ble tildelt St. Olavs medaljen med ekegren for sin innsats.

Wang var født på Mære i Nord-Trøndelag og gikk på Landsgymnaset i Steinkjer da krigen brøt ut.

Han deltok i kampene i Midt-Norge og endte opp som tolk for britiske styrker. Han ble med til Scapa Flow da disse trakk seg ut. En tid tjenestegjorde han ved den norske hæravdelingen i Dumfries i Skottland, men han ønsket å bli flyger. Han ble overført til Little Norway i Toronto i Canada. Siden han brukte briller, ble han funnet uskikket som flyger. Han utdannet seg i stedet som flymekaniker. Deretter tjenestegjorde han i 1942–43 i Spitfire 332 skvadron i England. I 1943 ble han overført til RAF Bomber Command som flymaskinist på firemotors Halifax bombefly. Med major Johan K. Christie som skipper gjennomførte Wang 48 tokter over kontinentet. Wang ble deretter overført til 45 Transport Command i Montreal, Canada, og var, bl.a. med min far som kollega, med på å ferje fabrikknye bombefly til forskjellige krigsområder.

I 1946 ble Wang ansatt som flymaskinist i SAS/DNL. Han var så med på hente de første firemotors passasjerfly som selskapet overtok, Dc4, fra fabrikken i Los Angeles. De ankom Gardermoen 24. juni til stor mottakelse. Filmavisen var til stede.

Wang tjenestegjorde i SAS inntil han gikk av med pensjon og var herunder stasjonert i Stockholm inntil 1955, senere også i Roma og Lisboa. Wang var aktiv i veteranorganisasjoner og deltok på flere markeringer både i Normandie og England hvor han bla. ble intervjuet av NRK.

En hedersmann er gått bort.

Våre tanker går til hans ektefelle, Berit, hans barn og øvrige familie.

Hans A. Strandrud