HALLVARD AALBU

Hallvard Aalbu, tidligere rektor ved Brundalen videregående skole, døde 24. mai, 91 år gammel. Aalbu var opprinnelig utdannet trykker, men etter å ha tatt pedagogisk utdanning ble han i 1958 tilsatt som faglærer i trykkteknikk på grafisk avdeling ved Trondheim Yrkesskole. Hallvard Aalbu var en interessert og dyktig fagmann og ble en svært engasjert lærer. Da Trondheim Yrkesskole først på 70-tallet flyttet fra Sverresgata til Brundalen og tok navnet Brundalen videregående skole, fikk Aalbu og hans elever og lærlinger nye lokaler og en moderne maskinpark.

Aalbu fikk imidlertid fort interesse også for skoledrift og ledelse. Han ble allerede på slutten av 60-tallet tilsatt som undervisningsinspektør og fikk ansvaret for skolens daglige drift. Det ga han svært god innsikt i den store skolens indre liv. Skoleårene 1974/75 og 1977/78 vikarierte han som rektor, og da rektor Johan Kvikstad i 1978 forlot Brundalen for godt og overtok rektorstilling i Oslo, rykket Hallvard Aalbu inn på rektorkontoret og førte der bokstavelig talt «den åpne dørs politikk» i alle år fram til han gikk av med pensjon i 1993.

Utover på 80-tallet hadde Brundalen videregående skole med filialer og lærlinger rundt 1500 elever og var Norges nest største videregående skole. Brundalen var en kombinert skole, men med mest vekt på yrkesfag. Hallvard Aalbu var en tydelig og klar talsmann for yrkesfagenes posisjon og rolle i utdanningssystemet. Han var særlig opptatt av at den teoretiske og praktiske opplæringen i norsk skole skulle være likeverdig.

Som skoleleder hadde Aalbu liten sans for selvhøytidelighet og formalisme, og den avslappede lederstilen gjorde det lett for både lærere og elever å ta kontakt. Alle møtte en rektor med grundig kjennskap til skolens mange funksjoner og god oversikt over både folk og materiell i sin bedrift. Han viste alltid stor interesse for de ansattes og elevenes velferd, og spesielt hadde han omtanke for elever som strevde med skolen, noe som skulle bli et varemerke ved Brundalen videregående skole.

Vi lyser fred over Hallvard Aalbus minne.

På vegne av tidligere ansatte ved Brundalen videregående skole

Jan Erik Vold