ARILD LAUVLAND

(1937–2017)

En fremtredende kristiansandsarkitekt er gått bort. Han startet karrieren hos arkitektfirmaet Brantzeg og Haugen, der hans første store oppgave var Kristiansand Frikirke. Siden ble han arkitekt for Hellemyr og Voie kirker, og med Lyngdals-arkitekten Arne Åmland og sørlandskunstneren Kjell Nupen med på laget, meritert for berømte Søms- kirken. Voie kirke ble modell for Voksen kirke i Oslo.

Også det prisbelønte rederibygget for Rasmussen-Gruppen sto Lauvland for, og en rekke avishus, blant annet Haugesunds Avis. Han tegnet flere trivelige sykehjem og eldreboliger. Og han var sentral i arbeidet med reguleringsplanen for bydelen Gimlekollen, en svært vellykket plan som omfattet naturområder og attraktive eneboliger.

For Arild Lauvland var ingen oppgave for stor og heller ikke for liten. Han var en god leder av prosjekter og en behagelig og konstruktiv kommunikator og rådgiver overfor oppdragsgivere og myndigheter.

Alt fra studietiden ved NTH utviste han stor selvstendighet i materialvalg, og spesielt mot til å være forkjemper for luftige takhøyder i eksteriører og interiører. Alt da utfordret han bruken av flate tak, tidens moteretning i arkitektmiljøer.

Mot og vilje til oppriktighet og selvstendighet preget også hans senere arkitektoniske utfoldelse. Bygningenes plassering i naturen og naturen i seg selv var viktige for ham, han hadde blikk for skjønnhet og estetikk. Naturen ga ham inspirasjon. På seljefløyten etterlignet han fuglene og elsket turer i skog og hei og på sjøen.

Arild hadde en naturlig utstråling av vennskap og glede. Om enn med krevende livserfaringer, like fullt åpen og glad i møte med andre mennesker. Artium tok han i Arendal, vokste opp på Langsæ. Jobbet så lenge helsen holdt, til rundt 75 år.

Språket, især formspråket, var essensielt i hans liv. Sørgelig var det at han stadig mer tapte taleevnen i sine siste år. Mange vil savne hans gode og innsiktsfulle råd og glade nærvær blant oss.

Kirsten og Thor Einar Hanisch