EGIL KAPSTAD

Egil Kapstad døde 13. juli, 76 år gammel.

Pianisten, komponisten og hobby-ornitologen Egil Kapstad døde torsdag 13. juli etter en kort sykdomsperiode, 76 år gammel. Han forlot oss på sitt harmoniske vis – Egil var et stillferdig menneske som aldri fremhevet seg selv. Anseelsen som en ener i norsk musikkliv sto i kontrast til hans beskjedenhet.

Etter kong Harald kan nok Egil regnes som landets fremste skaptrønder. Han var Oslo-gutt, men fra 1960-tallet og til nylig hadde han nær kontakt med jazzmiljøet i Trondheim og var betatt av byens historiske særpreg og miljø. Om våren kom ofte Egil til Nidaros, som byen Trondheim het for han, for å gå i veitene og for å sjekke fuglelivet på Nidarø, som han fant særdeles mangfoldig og spennende.

Lenge før jazzutdanning ble formalisert har en hel jazzgenerasjon nytt godt av Egils erfaring og høye kompetanse innen musikk; i høy grad også trønderske musikere som han ofte spilte og bidro på innspillinger med. Platen «Friends» med Kapstad/Johansens kvartett, innspilt i Trondheim 1980, er rangert høyt i norsk jazzhistorie.

Egil har skrevet teatermusikk, komposisjoner for symfoniorkestre, kammerensembler og kor, arrangert folkemusikk, og ble i 1983 tildelt NOPA-prisen «Årets verk». Han bidro til NRKs programmer som musiker, arrangør og pedagog, var tilknyttet Agder Musikkonservatorium fra 1990-tallet, ble statsstipendiat i 2003 og flyttet til Kristiansand – hvor han døde fredfullt med sin kjære Hilde ved sin side.

En av våre store bærere av kultur i vid forstand, er borte. Savnet blir stort. På vegne av venner i Trøndelag – i dyp takknemlighet.

Bjørn Alterhaug