ASBJØRN KROKSTAD

Professor emeritus Asbjørn Krokstad døde 31. juli i Trondheim, 86 år gammel.

Med det er en bauta i norsk og nordisk lydhistorie borte.

I mer enn 50 år har Asbjørn satt sitt preg på norsk lydforskning, undervisning, formidling og innovasjon. Han var en pioner i flere akustiske fagfelt, men kanskje mest kjent for sin ledelse av Akustisk laboratorium ved NTH/SINTEF, og senere som professor ved Institutt for Akustikk.

Med Asbjørns sterke musikalitet, profesjonelle aktiviteter som utøver og inderlige kjærlighet til musikken, var han pådriver til å starte et eget akademisk orkester, Collegium Musicum. Senere blir han ikke bare nevnt som initiativtaker, men «Asbjørn Krokstad var Collegium Musicum». Orkesterets arkiv viser en enorm aktivitet og understreker at musikklivet i Trondheim hadde ikke vært det samme uten Asbjørn som administrator, musiker og dirigent. Et av høydepunktene i karrieren må ha vært å dirigere et utvidet symfoniorkester i Grieg A-mollkonsert i Olavshallen, under verdenskongressen i akustikk, ICA, i 1995, noen få år før han ble pensjonist. Og dette var jo konsertsalen hvor han og nære kolleger hadde brukt år på å få best mulig akustisk. Grunnlaget ble internasjonalt publisert allerede i 1968.

Med sin framsynthet ble Asbjørn fort oppmerksom på lydens uheldige påvirkning på mennesker, støyen. På nasjonal basis fikk alle former for støy i samfunnet stor oppmerksomhet utover i 1970-årene. Stortingsmelding nr. 50 om tiltak mot støy, kom i slutten av 70-årene, med Asbjørn som initiativtaker overfor Miljødepartementet.

Asbjørn var inderlig opptatt av musikk og teknologi. Allerede i 1975 startet han prosjektet «Elektronikk til musikkformål», og i -87 kom faget «Tale- og musikkteknologi». Slik er Asbjørn å regne for norsk fadder for den rivende høyteknologiske utviklingen frem til dagens laptopmusikere.

Selv om Asbjørn hadde helseplager, kastet han seg ut i store og små prosjekter med smittende iver og ærlig tro på at det kunne gi resultat. Arbeidet med Hagetrø-fiolinen ble gjennomført etter streng forskningsstandard, men den lokale fiolinproduksjonen ble aldri noen stor suksess.

På slutten av 80-tallet satte han sammen en ekspertgruppe fra NTNU, med mål om å utvikle et digitalt høreapparat. Flere års arbeid med forskning og utvikling av avansert teknologi førte ikke til norskproduserte apparat, men teknologien ble senere grunnlaget for stor internasjonal industrialisering. Men Asbjørn ville vite mer om hørsel, og på hans initiativ ble «Trondheimsgruppen for audiovitenskap» opprettet i 2006.

I senere år inviterte han regelmessig til faglige møter hjemme, til stor interesse for hans tidligere kolleger.

Vår medfølelse går til familien og til alle som var Asbjørn nær.

I Asbjørns ånd vil arbeidene hans bli ført videre.

Jan Tro, Tor Erik Vigran, Peter Svensson (NTNU)

Odd Pettersen (SINTEF)

Minneord i Adresseavisen