JON LODE

Jon Lode døde 20. august, 88 år gammel.

Han ble ansatt ved Institutt for Llkraftteknikk ved NTH som høyskolelektor 1. juli i 1962. Han hadde da en betydelig arbeidserfaring fra ASEA i Sverige. Jon avsluttet sitt arbeidsforhold ved NTH i 1. juni i 1995, for å bli pensjonist.

Jon Lodes hovedoppgave ved NTH var å gi kurs og forelesninger innen generell elektroteknikk. Han hadde også ansvar for forskning og da spesielt innen elektriske maskiner og kraftelektronikk. Innen dette området fokuserte Jon på bruk av de nye og svært kraftige permanente magnetene som ble tilgjengelige på 70-tallet. Han deltok i utviklingen av en rekke nye typer maskiner som var tilpasset spesielle anvendelser og som i dag er i bruk i norsk industri.

Som fagperson må Jon Lode karakteriseres som svært oppfinnsom og nytenkende. Han var mindre interessert i de klassiske konstruksjoner, og ville helst introdusere nye metoder og løsninger. Denne type nyskaping ble satt pris på i et miljø der nye løsninger og innfallsvinkler er nødvendig. Han hadde godt tak på den grunnleggende teorien og var fri til å prøve nye ting. Jon Lodes styrke kom frem som veileder for unge studenter i grupper og i prosjekter der samtalen foregikk rundt bordet. Det er mange som har minner fra situasjoner der en prøvde å følge Lodes tankegang. I slike sammenhenger var han en av de beste! Han skrev en rekke rapporter og artikler og fikk flere patenter på ideer innen elektriske maskiner. Det er med glede vi husker tilbake til samarbeidet med Jon Lode. Jon var en stillfaren mann med et varmt hjerte. Han likte unge folk og satte seg ofte ned for å lytte. Han ga av seg selv på en stille måte. De siste årene før han ble pensjonist og en god del år etter, arbeidet vi mye sammen. Vi var unge og han eldre og erfaren. En fin konstellasjon. Han er nok en av dem som har påvirket oss mest.

Jon Lode hadde alltid sans for nye konstruksjoner og muligheter for samarbeid med norsk industri. Industrieieren Svein Hestevik ble svært viktig for oss, og etablerte sent på nittitallet firmaet Smart Motor sammen med Jon Lode og Robert Nilssen.

Flere av de patenter og ideer som fremdeles er i bruk i firmaet Rolls-Royce kommer fra Jon Lode. Dette firmaet vokste og hadde i en periode cirka 40 ansatte. Smart Motor ble senere solgt til Rolls-Royce og eksisterer fortsatt i Trondheim under navnet Rolls-Royce Marine, som nå lager samme type permanent magnetiserte elektriske maskiner som Jon Lode var så opptatt av og glad i.

Vi som arbeidet sammen med han vil savne han og tenker tilbake på vår avholdte, vennlige og flinke kollega. Vi tenker på hans familie og trøster oss med at vi alle kan være takknemlig for gode minner som vi lever videre på.

Med disse ordene vil vi lyse fred over Jon Lodes minne.

Fra venner og kollegaer ved Institutt for Elkraftteknikk, NTNU