LIV HØYLAND

Liv Høyland døde 27. august i Trondheim, 91 år gammel. Med det er en kunnskapsrik og avholdt kollega borte.

Liv ble ansatt som høyskolelektor i statistikk ved Matematisk institutt på NTH i 1968 og var ansatt ved NTH til 1994, de siste årene som førsteamanuensis. Liv vokste opp i Oslo og tok artium på reallinjen i 1944. Deretter startet hun realfagsstudier på Blindern i 1947 og ble cand.mag. i 1950 med fagene matematikk, botanikk og kjemi. Planen var å ta hovedfag i kjemi, men etter at hun giftet seg og fikk barn, ble hun hjemmeværende og la studiene på hylla. Ektemannen, Arnljot Høyland, var statistiker, og etter Liv hadde vært med på hans studiereiser til USA bestemte hun seg for å studere statistikk på Blindern. Med professor Erling Sverdrup som veileder, ble hun cand.real. i 1965. Dette året ble Arnljot ansatt som dosent ved NTH, og familien flyttet til Trondheim. I takt med et økende behov for forelesninger i statistikk, både ved NTH og ved Norges Lærerhøgskole, ble Liv ansatt noen år senere, og grunnlaget for et statistikkmiljø ved NTH i Trondheim var lagt.

Liv valgte å gjøre undervisning til sitt hovedinnsatsområde. Mange er de som husker hennes forelesninger og utrettelige innsats for å gjøre faget forståelig. Blant studentene på NTH var Liv kjent som en god foreleser, som forklarte vanskelige begreper ved å bruke praktiske eksempler. I et mannsdominert miljø var hun en viktig rollemodell for kvinnelige studenter, og hennes smil og lune latter åpnet for dialog med studentene og dannet et godt grunnlag for læring.

Liv hadde mange venner i de norske statistikkmiljøene og var en flittig deltaker på norske og nordiske statistikkmøter, også som pensjonist. Hun satte gode og viktige spor etter seg i norsk statistikk, både som foreleser, formidler og kollega.

Vår medfølelse går til familien og alle som var Liv nær.

Bo Lindqvist, John Tyssedal, Mette Langaas og øvrige kolleger ved NTNU