BJARNE K.H. SEMB

Den internasjonalt kjente og tidvis omstridte hjertekirurgen Bjarne K.H. Semb døde i Asker 7. november, 78 år gammel. Vi minnes en god, sjarmerende venn fra skoledagene ved Orkdal Landsgymnas, der han tok examen artium i 1957.

Semb var født i Namsos, men vokste opp på Vega på Helgelandskysten. Han begynte først på gymnaset i Brønnøysund, men flyttet senere over til det velrenommerte landsgymnaset i Orkdal, også kjent som Follo. Det var her vi ble kjent med ham. Siden den ene av oss kom fra Vegas nabokommune Leka, hadde vi et eget fellesskap og følte at vi var i samme båt. Det vil blant annet si et nøysomt liv som hybelboere, lenge før borteboerstipend og studielån ble «oppfunnet».

Bjarne skilte seg tidlig ut som en selvbevisst og ambisiøs ung mann, som var sosialt anlagt og gjerne likte å diskutere alle mulige tema, ikke minst politikk. Han gikk på engelsklinjen og hadde talent for språk. Det forundret oss derfor at han begynte å studere medisin ved Universitetet i München. Men det skulle vise seg at dette var et godt yrkesvalg for ham.

Etter studiene kom han hjem til Norge og avtjente både turnus- og militær førstegangstjeneste. Så bar det til USA og spesialisering innen kirurgi. Han deltok i de første nyretransplantasjonene der, i en tidlig fase av transplantasjonskirurgien. I 1967 kom den store verdenssensasjonen da det første mennesket i verden fikk transplantert inn et friskt hjerte. Det skjedde i Sør-Afrika og mannen som ledet den store operasjonen, var Christian Barnard. I hans team arbeidet også Bjarne Semb, som var en stor beundrer av Barnard.

Semb kom i 1968 til Rikshospitalet i Oslo, der han tok sin doktorgrad på transplantasjoner i 1971. Han arbeidet både ved Haukeland sykehus i Bergen og ved Rikshospitalet, der han var assisterende overlege frem til 1984. I disse årene publiserte han en rekke artikler om allmenn kirurgi, hjertekirurgi og transplantasjonskirurgi. Men det som skulle gjøre ham internasjonalt kjent, skjedde ved Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

Her ble han ansatt som professor og klinikksjef ved toraksklinikken. I påsken 1985 ledet han teamet som ga en livstruende hjertesyk 52 år gammel svenske nytt hjerte, som den første i Europa. Pasienten var for syk til å kunne tåle en vanlig hjertetransplantasjon, og det ble besluttet å gi ham et kunstig hjerte. Det var utviklet i USA, het Jarvik 7R og var i plast. Operasjonen var vellykket, og pasienten levde godt med sitt plasthjerte, til han ble så sterk at han kunne få et menneskehjerte. Dette kaltes «bridge-to-transplant», og denne typen transplantasjoner i to trinn ble senere ganske vanlige for pasienter som venter på donorhjerte.

Semb fortsatte sin virksomhet ved Karolinska, i et område av medisinen der man befant seg i et sårbart grenseland mellom etikk og medisinske fremskritt. Den nye transplantasjonskirurgien aktualiserte spørsmål om hjernedød og organdonasjon, og Semb havnet i konflikt med andre leger ved sykehuset. Han ble forsøkt avskjediget i 1987, men saken ble bilagt og endte med at Semb fikk beholde jobben. Han fikk også full oppreisning av sentrale instanser som den etiske komiteen ved Karolinska. Her fortsatte han som professor og overlege. De siste årene av sin yrkeskarriere som kirurg arbeidet han mest internasjonalt, særlig ved universitet i USA.

Bjarne Semb var en mann ingen kunne være likegyldig overfor. Slik var han som skolekamerat, og slik ble han i sitt yrkesliv. Vi minnes ham med respekt.

Ola Svorken, Hans Lund, Olav Joli, Helge Ræder

Minneord i Adresseavisen