ODDVIN NYHEIM

Tirsdag for en uke siden fikk vi den veldig triste beskjeden om at Oddvin Nyheim er død.

Han ble 69 år.

Oddvin jobbet et helt yrkesliv i Adresseavisen og gikk av med pensjon i august 2015. Men også etter at han ble pensjonist har han trofast levert kryssord til Ukeadressa hver eneste uke, en oppgave han har hatt siden 1979.

Oddvin var deskmann. I alle betydninger av ordet; papiravisen var det han kunne og følte seg ett med.

Han var opptatt av helheten, det å sy sammen et produkt.

Journalistikken stod ham nærmest; prioriteringer, vinklinger, å sette gode titler, velge bilder og jobbe med språket. Det skulle være rett og godt.

Han trivdes når han fikk arbeide med innholdet, men han hadde også et veldig godt blikk for form og presentasjon. Oddvin var helt sentral i utviklingen av designet da Ukeadressa og senere Ut-magasinet ble etablert.

Aller best syntes han det var å kunne tegne skisser som typografene tok videre i produksjonen. Det var da de mest kreative og overraskende løsningene dukket opp. Han var ikke like komfortabel med å skulle gjøre hele jobben frem til trykk, slik hverdagen ble da det skarpe skillet mellom journalister og typografer forsvant, og de gamle deskjournalistene og desktypografene fikk nye, felles roller som sideprodusenter.

Oddvin var omtenksom og oppmerksom mot alle, men følte seg nok nærmest skiftet sitt på desken. Der jobbet han gjerne i turnus, aller helst lange økter på kveldstid annenhver uke. Det skapte et særpreget liv og faglig miljø. Det var her han trivdes best og følte seg mest hjemme.

Friuker ble utnyttet. Oddvin var engasjert i språket. At rett skulle være rett. Det fikk han bruk for i sin store lidenskap, å utvikle kryssord. Ukentlig i Ukeadressa og store kryssord i hovedavisen opp mot høytider som jul og påske. De ble godt likt av mange, blant annet fordi de var krevende og underfundige. I de siste årene har også de andre regionavisene hatt glede av Oddvins kryssord med finurlige limerick-løsninger.

Mange vil huske Oddvin som fagmennesket det var lett å samarbeide med. Han hadde et mildt og vennlig vesen. Oddvin kunne nok være irritert når ting ikke ble levert i tide eller saker var mangelfulle og slurv måtte rettes opp, men han rettet sjelden anklager og ryddet opp etter beste evne. Leserne skulle få det beste vi kunne levere.

Vi er mange som kommer til å savne Oddvin.

Kolleger i Adresseavisen

Minneord i Adresseavisen