Mange tenker at katter klarer seg selv, men også de kan få problemer i kulda.

Veterinær Lars Strømmen ved Evidensia Trøndelag dyreklinikk oppfordrer katteeiere til å tenke seg om før de lar katten være ute i ti minusgrader.

- Ikke laget for vinter

- Slik det er nå er det ikke forsvarlig å la katten være ute over lengre tid. Katten kommer opprinnelig fra middelhavsområdet og Afrika. Katter er ikke laget for iskald trøndersk vinter, sier han.

Han fraråder på det sterkeste å la katten gå ut om morgenen og la den være ute helt til du kommer hjem på ettermiddagen.

- Du kan jo tenke deg selv å gå ute i 8-9 timer når det er ti minus. Det vil ikke vi mennesker og det vil ikke katten, sier Strømme.

Urinveisinfeksjon og frostskader

Katten kan, ifølge veterinæren, tåle litt kulde om den er akklimatisert godt fra høsten av. Men har den ikke et tørt og lunt oppholdssted utendørs på vinteren kan den lett få frostskader og andre problemer.

- Det mest vanlige er nedkjøling, urinveisinfeksjon og frostskadde poter. Folk tror katter tåler alt og ordner seg selv. Det er ikke sant når det er så kaldt som nå. Du ser det jo når katta går ut i snøen for første gang. Den prøver å riste det av seg, kroppsspråket sier alt. Det er nok en del uvitenhet om dette blant katteeiere, tror Strømme.

Kan fryse fast tunga

Mattilsynet har ansvaret for å passe på at dyreeiere gjør jobben sin med tanke på dyrevelferd. De har blant annet følgende tips til godt kattehold i kulden. Katten må ha tilgang til vann. Sjekk at vannet i skåla ikke er frosset. Unngå metallskåler ute – også dyra kan fryse fast tunga på nedkjølt metall. Katten trenger mer fôr når det er kaldt.

Se også: Bikkjekaldt, også for hunden

Hvis katten er kald, så ta den inn og varm den sakte opp. Pakk den gjerne inn i tepper/håndklær og tørk pelsen hvis den er våt. Katten må ha et lunt og tørt sted å søke tilflukt utendørs. Veisalt er ikke behagelig for dyrepoter. Vask av labbene så saltet ikke setter seg og gjør skade.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Veterinær Lars Strømmen ved Trøndelag dyreklinikk. Foto: Pål Haugbro