Huawei Honor 8

Smarttelefon 32 GB dual-sim

Ca. pris Kr. 4500.-

Så imponert over en mellomklasse-telefon har vi ikke vært siden Nokias glansdager.

I snart 15 år har undertegnede testet mobiler for Adresseavisen. I løpet av disse årene er det kun en håndfull modeller som har fått terninkast seks og en perfekt score ( iPhone 4 og iPhone 5S er to eksempler på dette). Men sekserene på terningen til tross, disse telefonene har alltid hatt en eller annen liten detalj som enten har irritert eller som på et eller annet tidspunkt i testperioden har truet med å trekke helhetsinntrykket ned. Huawei Honor 8 er den første i sitt slag som jeg har lyst til å stemple med ordet «Perfekt» i forhold til hva du får igjen for både pris og ytelse.

Men la oss ta det bit for bit. Honor 8 er en mellomklassemobil fra Huawei  (uttales: wah-wey) som du får for under halvparten av den prisen du må betale for en iPhone 7. Vi snakker ikke her om Huwais toppmodell som går under navnet P9 og som selges for drøye syv høvdinger, men om en mellomklassetelefon til fire og et halvt tusen norske riksdaler. Men her er salgspitch'en: Huawei Honor 8 både ser, føles og oppfører seg som en premium-telefon. Etter å ha brukt telefonen i drøyt en uke nå så har jeg  blitt mer og mer glad i denne glatte kineseren ( forklaring på dette kommer straks). Huawei Honor 8 er en telefon som går på skinner. Batteribruken er eksemplarisk, talelyden er den beste undertegnede har opplevd siden Nokias glansdager og følelsen den gir i hånden er tilsvarende den du får av de aller dyreste modellene fra Apple og Samsung.

Honor 8 har en kraftig metallramme og en superglatt og glassaktig finish. Telefonen ser rett og slett lekker ut. Og skjermstørrelsen på 5,2 tommer er perfekt for en telefon av denne typen. Honor 8 har et LTPS-panel som gir et lavere strømforbruk enn OLED, men vi opplevde aldri at dette ga noen dårligere fargegjengivelse enn for eksempel Galaxy S7 eller iPhone 6S. Konstrasten er naturligvis ikke like god, men vi snakker likevel om en premium-følelse i hånden her.

Det første du legger merke til med Honor 8 er den superglatte overflaten og det egendefinerte Android-grensesnittet ( eller «skallet» om du vil). Sistnevnte er så langt unna Samsungs tidvis irriterende TouchWiz som du kan komme og kan best beskrives som funksjonelt og minimalistisk. Hva mobilens glassaktige glatthet gjelder så er denne perfekt for å finne husets lavest punkt. Telefonen er som et såpestykk på glatte underlag og et forsøk på å legge fra seg telefonen på baderomsfliser førte øyeblikkelig til at telefonen var på full fart mot nærmeste avløp. Dette er ikke en telefon du svarer på en oppringning med fult av matfett eller shampoo i hendene med, for å si det slik.

I likhet med årets toppmodeller så er også Honor 8 utstyrt med et dobbelt kamera som gir uante  kreative muligheter. Nå er riktignok ikke optikken her av ypperste kvalitet, men til den prisen så har vi ingenting å klage på. Billedkvaliteten viker ikke mye unna for den du får fra P9 som er Huwais toppmodell.

Men det som imponerer aller mest med Honor 8 er hastigheten. Kanskje er det fordi mobilen bruker Kirin-prossessoren og ikke Snapdragon ( slik så mange andre Android-telefoner gjør), men Honor 8 er kjapp - lynkjapp. Enten det nå dreier seg om å åpne og lukke apper eller bare det å lete etter bestemte funksjoner i grensesnittet så gjøres alt dette fullstendig uten forsinkelser eller digital «hikke». Telefonen er nesten skremmende responsiv til alle kommandoer du gir og bare en enkel handling som å åpne Spotify skjer umiddelbart ( der du hos konkurrentene gjerne blir sittende å stirre på en sort lasteskjerm i flere sekunder).

Det å skulle anmelde en mobil uten å trekke fram noen negative sider er lite troverdig, så også Honor 8 må tåle en aldri så liten kavring. Og i dette tilfellet så må det bli lyden. For uansett hvor imponert vi er over Honor 8 så kan det ikke stikkes under stol at den innebygde høytaleren er hvor kompromissene er gjort. Den er rett og slett ganske så dårlig. Lyden mangler fullstendig bass og den både høres og oppfattes som skurrende. De medfølgende hodetelefonen er også av simpleste sort. Langt bedre er lyden om du kobler til et par kvalitetshodetelefoner. Heller ikke er kommer Honor 8 til å vinne noen priser, men den er da i det minste godkjent da ( selv om vi har kunne ønske oss mindre mellomtone og mer bass også her).

I løpet av den korte testuken så har jeg rett og slett blitt glad i Honor 8. Det er en mobil jeg har lært meg å stole på og som har langt færre irritasjonsmomenter og særegenheter enn for eksempel iPhone 6S  eller Samsung Galaxy S7. Og med tanke på at jeg tidvis er ovebevist om at Honor 8 ER en premium-mobil til en langt høyere pris enn hva den faktisk koster, så vil dette være min mest bestemte anbefaling for det som skal kjøpe ny mobil siden Apple lanserte iPhone 4 i 2010. En ting er i alle fall sikkert - her får du mye for pengene.