- Jeg liker ikke griskheten til meglerne, sier Kjell Nerheim.

Av 4841 hytter til salgs på Finn nå, selges 439 av private selgere.

Nerheim solgte nylig hytte selv, uten megler. Hytta som ligger på Meland i Hordaland er 41 kvadratmeter stor, har to soverom og ble bygget i 1970. Den gikk for prisantydning 890.000 kroner. Nerheim forteller at megleren skulle ha opptil 96.000 kroner for å selge. Selv betalte han 12-13 000 kroner: 7500 kroner for takstmann og 4000-5000 kroner for annonsen.

- Prisen er hinsides sunn fornuft. En slik hytte selger seg selv, for de fleste interessentene er innom Finn. Det er litt utenfor min komfortsone å ha visning, men det gikk greit, sier Nerheim.

En av dem som dukket opp på visning vurderte å bygge om hytta til hus. Det var helt uaktuelt for Nerheim. Han solgte til «det ideelle paret», og håper hyttenaboene blir fornøyde.

I ti år har Kjell A. Nerheim eid hytta. Nå har han overtatt en gård som han vil prioritere.

- Hadde du noen betenkeligheter på forhånd?

- Jeg oppnådde enighet med kjøper, sendte skjøtet til tinglysning, og da den var tinglyst betalte banken ut penger. De fikk ikke nøkler før hytten var betalt. Det er ingen reell risiko, sier Nerheim.

Les også: Hytta deres nærmest svever over lyngen

Fem av åtte ble solgt

Vi har kartlagt 157 hytter ved sjøen som har vært til salgs i sommer. Av de 157 ble åtte forsøkt solgt av privatpersoner. Fem av dem lyktes. Nerheim er en av dem.

- Solgt: 99 kvm stor hytte på Aure i Møre og Romsdal. Prisantydning  1.270.000 kroner.

- Solgt: 65 kvm stor hytte i Sokndal i Rogaland. Prisantydning 2.690.000 kroner. Hytta ble solgt rett under prisantydning.

- Solgt: 47 kvm stor hytte på Sund i Hordaland. Prisantydning 590.000 kroner. Solgt for 500.000 kroner.

- Solgt: 57 kvm stor hytte på Tvedestrand i Aust-Agder. Solgt til prisantydning 3.980.000 kroner.

- Solgt: 41 kvm stor hytte på Meland i Hordaland. Solgt til prisantydning 890.000 kroner.

- Annonse gått ut på dato: 75 kvm stor hytte i Lyngdal i Vest-Agder med prisantydning 3.500.000 kroner.

- En annonse slettet.

- Ikke solgt: 40 kvm stor hytte på Rødøy i Nordland med prisantydning 460.000 kroner.

Totalt ble 73 av de 157 hyttene vi sjekket solgt. To av hyttene ble solgt oppsiktsvekkende mye over prisantydning.

Les også: Kjøpte villa for 1 krone. Selger den for 4,5 millioner

Ville ikke solgt selv

Gorm Kunøe, førstelektor ved Institutt for markedsføring på BI, synes 96.000 kroner er stiv pris for å selge en hytte til 890.000 kroner.

Men han ville nødig solgt hverken hytte eller bolig selv. Det til tross for at han tror han ville fått det til.

- Forbrukerrådet synes man kan selge selv. Jeg synes ikke det. Det er en grunn til at meglerne må forholde seg til så mange lover og regler, sier Kunøe.

Han peker på at ansvaret for feil blir større hvis man selger selv, og at hvert fjerde boligkjøp ender i konflikt.

Unntaket, mener Kunøe, er om du skal selge til et familiemedlem. Da mener han det er greit å selge utenom megler.

1. januar 2015 innføres boligsalgsrapporten. Rapporten har som hensikt å avdekke boligens tekniske stand, og vil muligens gjøre det lettere å selge selv, mener Kunøe. Risikoen for at det skal dukke opp ukjente feil etter overtagelse er mindre, tror han.

Les også: Dette huset gikk 2,6 millioner over takst. Se bildene!

- Kan være enklere å selge privatbolig

Er det vanskelig å vurdere hva hytta er verdt, er det klokt å benytte megler, mener Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

- Det samme dersom eiendommen har potensial til å omreguleres, eller at det er andre forhold som gjør eiendommen komplisert, sier Bartholdsen.

Det kan være mange småkompliserende forhold for hytter som man kan trenge hjelp fra fagfolk for å få vurdert, mener Bartholdsen.

- Selger du en leilighet, er det lett å finne informasjon om bygningskroppen, mens hytter kan være enkle bygg som er justert og forandret. Det kan være muntlige avtaler om adkomst og bruk, for eksempel for bruk av båtplass, vei og så videre. Det kan være enklere å selge en privatbolig enn en hytte, sier Bartholdsen.

Hvis eiendommen har lav verdi, har man mindre å strides om i etterkant, påpeker Bartholdsen. Han anbefaler at man vurderer om man kan gjøre salgsjobben selv, hvis eiendommen er ukomplisert og grundig dokumentert, selv om den er stor.

Les også: - Vanskelig å selge eneboliger utenfor byen

Følg journalisten på twitter for bolignyheter, @synnehm

Selge bolig selv, tips fra Forbrukerrådet

1. Bekreftet grunnboksutskrift

Grunnboksutskriften for fast eiendom og andel i borettslag kan du kjøpe fraStatens kartverk. Servitutter som ikke er tinglyst, (gangrett, veirett, båtplassrett og lignende) vil imidlertid ikke fremgå her, slik at du må spørre naboer og tidligere eiere. Opplysninger om eventuell forkjøpsrett må du også innhente.

2. Kommunale opplysninger

Innhent informasjon om boligen og eiendommen fra kommunen:

- Reguleringsplaner

- Midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest

- Pålegg fra offentlige myndigheter, f. eks fra brann- og feiervesen

- Om eventuelt utleieforhold er godkjent

- Målebrev

- Ligningsverdi og kommunale utgifter

3. Teknisk tilstandsrapport

Du bør investere i en god teknisk tilstandsrapport for å avdekke feil og mangler før boligen eller fritidsboligen annonseres. Dette bidrar til å ivareta dine plikter som selger etter avhendingsloven, noe som er med på å minske risikoen for konflikter og ansvar i ettertid. Tilstandsrapporten utarbeides av en takstmann.

4. Prisopplysninger

Innhent prisopplysninger angående hva tilsvarende fritidsboliger og privatboliger selges for. Gå på visninger, se på annonser, sjekk med boligbyggelaget og lignende.

5. Salgsoppgave

Lag en salgsoppgave som kan deles ut på visning og legges på nett. Salgsoppgaven bør inneholde opplysninger om boligens svake og sterke sider og gi en sannferdig beskrivelse av boligen gjennom bilder og med egne ord.

Se på salgsoppgaver fra ulike visninger, for eksempel i nabolaget, og følg malen.

Mer om hva du bør tenke på når du utformer salgsmaterialet finner du ieiendomsmeglerloven § 6-7 og bransjenormen for markedsføring av boliger.

6. Annonseringen

Vurder hvor og hvordan du vil annonsere. Aviser, annonseringsnettsteder, sosiale medier, oppslag, venner og kjente. Vær også oppmerksom på at nettportaler, slik som Finn.no, ikke kan nekte private boligselgere adgang.

7. Visninger

- Klargjør boligen og eiendommen for visning

- Vær tilgjengelig og sett av romslig med tid til visninger

- Gjør interessenter oppmerksom på både sterke og svake sider ved boligen

- Hele eller deler av arbeidet kan også bistås av en markedsfører, en fotograf, et trykkeri, og lignende, dersom det er ønskelig

8. Budrunde

- Husk at akseptert bud medfører at bindende avtale er inngått.

- Budene må være skriftlige.

- Før budlogg

- Budgiver

- Tidspunkt for budet

- Beløp

- Akseptfrist

9. Kontrakt

Formaliser den bindende avtalen skriftlig i en kjøpskontrakt. Benytt gjerneForbrukerrådets kjøpskontrakt.

10. Oppgjør

Dette innebærer betaling, tinglysning for å oppnå rettsvern, samt sletting av heftelser. NB! Punkt 10, og til en viss grad punkt 9, anbefaler Forbrukerrådet at gjennomføres ved hjelp av advokat eller eiendomsmegler, eventuelt bank.

11. Ta tiden du trenger

Sett av tid til å gjøre en god jobb. Det gjelder uansett om du selger med eller uten megler. Det tar tid å klargjøre boligen, og å finne frem og lese relevant informasjon.

Schibsted-avisene og Finn.no er i samme konsern