Lanseringstittelen Forza Motorsport 5 er grafisk sett det mest imponerende av alle spill vi så langt har prøvd til både Xbox One og Playstation 4. Vi snakker om foto-realisme her. Foto: MICROSOFT

Xbox One

8. generasjon spillkonsoll

Ca. pris Kr. 4000.- (med Kinect)

Den 21 november 2013 ble Xbox One lansert i USA i tillegg til land som Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Spania. Norge og de øvrige nordiske landene måtte pent sette seg på benken sammen med land som Belgia, Nederland, Sveits og vente. Eller måtte vi det? Konsollen har faktisk vært i salge her i landet ( blant annet hos Elkjøp) helt siden den amerikanske lanseringen. Noe problemer med å koble disse til din norske Xbox Live -konto har det heller ikke vært. Den offisielle forklaringen fra Microsoft var i beste fall bare ullen. Det var visstnok «mange faktorer» som spilte inn. Deriblant oversetting til norsk språk i både menyer og Kinect-funksjoner og avtaler med diverse samarbeidspartnere.

Sjelden har vel en unnskyldning fra et gigantisk selskap ført til så mange hevede øyenbryn. For etter det vi kan se så er den «norske» Xbox One helt identisk med den «europeiske» utgaven som Elkjøp nå har solgt i butikk i snart et år. Og hva oversettelsen av menyer og Kinect-funksjon gjelder...vel, vi er ikke spesielt imponert  for å si det mildt.  For hva den mye omtalte stemmestyringene til Kinect gjelder.... Ha! Den virker fortsatt ikke når du snakker norsk til den. Kun engelske - om du er heldig. Var ikke nettopp dette hovedgrunnen til at den nordiske lanseringen tok slik tid da, Microsoft?

Men nok sutring. Nå er den i alle fall her og hva det tekniske gjelder så er Xbox One en imponerende stykke teknologi. Mer imponerende enn Sonys Playstation 4? Nei, på de fleste måter er de to konsollene identiske. Med et par unntak så har de nøyaktig de samme spillene ( som både ser og oppfører seg identisk), de samme funksjonene ( med unntak av Kinect som vi kommer tilbake til), og de samme for -og bakdelene.

Xbox One er hverken bedre eller dårligere enn Playstation 4 om du har tenkt å kjøpe en konsoll for å spille spill, se på Netflix, YouTube, spille DVD / Blu-ray eller se på feriebildene. I likhet med sin forgjenger er den en multimediekonsoll som klarer alle oppgaver like bra.

Så hva er det da du får for drøye fire høvdinger i butikken? Jo, en kraftig «next-gen» -spillkonsoll der spillene ser langt bedre ut enn på den utgående generasjonen. For Xbox One sin del så er salgsargumentet de eksklusive titlene «Dead Rising 3», bilspillet «Forza Motorsport 5», «Ryse: Son of Rome», skytespillet «Titanfall» ( finnes også for Xbox 360) og det kommende «Halo: The Master Chief Collection». PS4 på sin side har «InFamous: Second Son», «Killzone: Shadow Fall» og «The Last of Us: Remastered».  Det vil selvsagt komme flere ekslusive titler til de to konkurrerende konsollene i månedene og årene framover, men så langt er det kun din personlige smak som bør avgjøre. Multiplattformtitler som «Destiny» og «Diablo III» ser klin lik ut på begge konsollene.

Men så var det Kinect da. Microsofts mye omtalte stemme og bevegelsesstyringskamera. Det funket passe dårlig for Xbox 360 og selv om det er gjort forbedringer så er det ikke akkurat noe innadvendte nordmenn vil føle seg helt komfortabel med å bruke. Det å snakke til Xbox' en sin føles aldri naturlig for undertegnede og det faktum at Kinect misforstår eller ikke forstår kommandoene i det hele tatt er bare en irritasjonsfaktor som du raskt blir fristet til å fjerne. Og med unntak av «Dance Central Sportlight» så finnes det få grunner til  bruke Kinect i din daglige spill-hverdag.

Det finnes en god del tekniske finurligheter i Xbox One som gjør den til en fryd å bruke i det daglige. Den er responsiv, kjapp, musestille ( noen her som husker hvordan lanseringsmodellen til Xbox 360 hørtes ut?) og føyer seg pent inn i rekka av svart bokser som etter hvert har tatt over stuene våre. I motsetning til PS4 så kommer den med en murstein av en strømforsyning, men denne er heldigvis langt mindre enn hva som var tilfelle med Xbox 360. En annen detalj i pluss-margen er Xbox Live som bare blir bedre og bedre for hvert år. Menysystemet er basert på «Metro» -grensesnittet fra Windows 8 og er både intuitivt, samt lett å skreddersy til din egen smak. I sammenligning så er Sonys PS4-meny bare kjedelig i all sin spartanske minimalisme.

Om du har ventet på Xbox One -lanseringen her i Norge før du bestemte deg for hvilken av de to ( vi regner ikke med Nintendo Wii U her) nye konsollene du skulle kjøpe så er nå tiden inne. Vi hverken kan eller vil anbefale den ene over den andre. Til det er de to konsollene for like. Det som må bestemme er din personlige smak for spill. Det medfølgende Kinect-kameraet til Xbox One kan du jo bare la støve ned i kjellerboden. Noe vi tipper de fleste vil gjøre uansett etter at hvetebrødsdagene er over.