Da avdøde Apple-gründer Steve Jobs i 2010 lanserte Iphone 4 med såkalt «Retina-skerm», startet han samtidig et pikselkappløp.

Nå er det knapt en mobil- eller nettbrettprodusent som ikke gjør et stort nummer av hvor mange piksler eller bildepunkter man har klart å presse sammen pr. tomme på skjermene sine.

Jo flere piksler pr. tomme (ppi), jo bedre billedskarphet og mulighet for å vise mer informasjon på skjermen. Med Retina-skjermen i Iphone 4 doblet Apple pikselttetheten fra 163 til 326 ppi og i dag finnes det mobiler med langt over 500 ppi.

Skjønt hvor høy pikselttetthet kan egentlig øyet se, og har vi allerede nådd et punkt hvor det handler mer om tall og markedsføring enn synlig økning av skjermkvaliteten?

- Grensen passert for lengst

Mangeårig mobiltester og journalist i amobil.no, Espen Swang, mener vi forlengst har passert grensen for hvor mange piksler det er nødvendig å bruke for at en mobilskjerm skal fremstå som helt skarp.

- Å øke til mer enn full-HD på en skjerm som er under seks tommer har ingen praktisk nytte, og selv om grensen for hva du kan observere av piksler er individuelldet, er det neppe noen som er i stand til å se forskjellen på 280 og 300 pip med mindre de vet eksakt hvordan de skal oppdage dette.

Swang mener det er flere andre faktorer som påvirker kvalitetsinntrykket av skjermen, og viser blant annet til fargegjengivelsens, lyskonformitet lysbryting i skjermglasset og oppdateringsfrekvens.

Han advarer også mot at høyere pikseltetthet øker både strømforbruket og kravet til prosessorkraft.

Ny nettbrett-aktør med mye mer krefter enn Apple og Samsung

Ulemper og andre faktorer

Professor Andrew Perkis ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU, mener det er vanskelig å sette absolutt en grense for hvor høy piksltetthet vi i teorien kan se. Som Swang er også Perkis opptatt av at andre faktorer spiller inn.

- Mobiler og nettbrett brukes jo i alle sammenhenger, ute, på bussen, på flyet, og på kafé. Grensene for disse omgivelsene vil være svært forskjellige, og forskningen i dag fokusere mye på dette og ikke minst sammenhengen mellom pikseltetthet, rammerate, fargedybde, sier Perkis.

- Man skal ikke la seg blende av antall ppi, oppfordrer Bjørn Nicolaissen, professor ved øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus, og understreker at størrelsen på skjermen og seeravstand også må tas med i vurderingen dersom man vil se et jevnt bilde og ikke registrere bildepunktene.

Visste du at ...

I en studie ved University of California fikk flere av forsøkspersonen målt opp til tre ganger bedre enn normalsyn etter å ha trent synet med programmet «Ultimeyes» i 25 minutter fire dager i uken i to måneder.

Følg på Twitter: @RIKSdigital

Advarer mot de nye super-TV-ene

Slik sender du tekstmeldinger uten å løfte en finger