Skal vi tro ekspertene er det viktigste du gjør før en budrunde å bestemme deg for hvor mye penger du vil gi for boligen, og ikke rikke ved den summen.

- Vær tro mot budsjettet ditt. Du skal leve med boligen i gode tider, dårlige tider, mens det er lave renter og høye renter, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Det kalles å «vinne» en budrunde, men du vinner den høyeste regningen, påpeker Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Det viktigste underveis i budrunden er å være bevisst på dine egne psykologiske faktorer. Det er vanskelig for deg som budgiver å spekulere i andre boligkjøperes psykologi, du kjenner ikke deres motivasjon eller forutsetninger. Ikke la konkurranseinstinktet ta overhånd, mener Bartholdsen.

Skal du være med i budrunden? Dette må du ha på plass:

- Du må ha tilgang til din eventuelle kjære. Dette skal man være sammen om.

- Legitimasjon for begge parter, gjerne pass.

- Telefon med kamera, faksmaskin eller skanner. Budene skal være skriftlige. Første bud må enten skje gjennom bank-ID-løsninger eller ved skriftlig utfylt budskjema. Undersøk hva slags løsninger meglerkontoret har før du går inn i budrunde.

- Banken må være tilgjengelig på telefon hvis du ikke har finansieringsbevis.

- Noe å skrive på hvis du vil notere etter hvert.

Regler/lover for budrunden:

- Du kan by når du vil, men budets frist må være minimum kl. 12 dagen etter siste annonserte visning. Eiendomsmeglere kan ikke formidle budene ellers.

- Budene kan ha så korte frister som du vil etter at fristen i første punkt er overholdt, men sett en frist som gjør at budet kan behandles. Enkelte meglerkontorer har minimumskrav på 30 minutter.

- I det øyeblikket du har lagt inn et bud, er det bindende innenfor fristen du har satt opp. Det vil si at du er forpliktet til å kjøpe boligen. Man kan selge til andre enn de som har lagt inn høyeste bud, hvis budgiver som har lagt inn høyere for eksempel har forbehold selger ikke vil godta.

(Kilder: Gorm Kunøe, BI/Christian Dreyer, Eiendom Norge)

Ekspertenes tips for budrunden:

1. Er du usikker?

Hvis du er i tvil så lar du boligen gå, mener Gorm Kunøe. Det er mye annet til salgs. Ikke tenk at dette er drømmeboligen. Det finnes mest sannsynlig tilsvarende eller lignende boliger for salg.

2. Sett en grense

Sett en grense for deg selv, og ikke fortell megleren om den. Ikke gi inntrykk til megler om at dette er en bolig du vil ha «for enhver pris», ifølge Thomas Bartholdsen. Gjør deg kjent med prisnivået der du skal kjøpe før du bestemmer deg for et pristak.

3. Hvor mye skal du by hver gang?

Det kommer helt an på hvordan man er som person. De fleste er forsiktige og går små skritt frem, mens andre går helt opp til det de kan gi i tiltro til at alle andre budgivere faller fra. Det har med eget gemytt å gjøre. - Jeg kan finne på å gi alt, men min kone gjør ikke sånt. Hun bestemmer, sier Gorm Kunøe. Som regel går det samme vei uansett om man hopper eller springer. Budrundene er blitt mindre stressede fordi de er skriftlige, man får en liten tenkepause.

4. Start lavt

Den eneste muligheten du har for å gjøre et godt kjøp er hvis du starter lavt i budrunden, mener Bartholdsen i Forbrukerrådet. Vær ytterst kritisk til meglerråd om at du bør gå høyt ut fra starten for å «skremme» andre.

5. Begynner prisen å bli høy?

Hvis du synes det begynner å bli dyrt, gå på nettet og sjekk kjøpsalternativer. Hvis boligen har steget mye i budrunden er du plutselig over i et helt annet segment i markedet enn der du egentlig startet letingen, og det kan det være du finner mange som er bedre.

6. Viktige forbehold

Har man forbehold må man få dem bekreftet skriftlig fra selger. For eksempel tid for overtagelse. Forbeholdene må være forstått og akseptert. Er de ikke akseptert, så må man forhandle. Det kan for eksempel være at selger må gjøre noe ferdig. Når skal det ordnes? Hva får jeg i godtgjørelse hvis ting ikke er på stell som avtalt?

7. Fikk du tilslaget?

Har budet ditt blitt akseptert av selger? Ring banken og bekreft at du har kjøpt. Man kan ikke puste ut før banken har forstått hva som har hendt, ifølge Gorm Kunøe.

8. Eller må du legge boligen bak deg?

- Man er enig i familien hvor langt man vil gå, og man er enig i at hvis man ikke vil gå lenger, og så er man gode venner likevel. En ting er at man mister leiligheten man vil ha, og det er det lite å gjøre med, da må det ikke bli hengende. Vi legger det bak oss og fortsetter, sier Gorm Kunøe.

(Kilder: Gorm Kunøe ved BI, Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet)

Les også:

Disse budtriksene kan gi deg boligen for under prisantydning

Trakk seg fra budrunde, må ut med 800.000 kroner

La inn bud på 1 krone, måtte kjøpe for 2,3 millioner