Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Økonomi / Forbruker

Varsler om helserisiko med passivhus

 •   jeanette.sjoberg@aftenposten.no
(Foto: GLEN MUSK)

Foto: GLEN MUSK

Varsler om helserisiko med passivhus

Overlege og spesialist på innemiljø mener passivhus vil medføre flere fuktskader og dårlig innemiljø.
Leses nå:

Nå kan du ha det mer moro med Messenger-appen

Facebooks populære meldingsapp har fått støtte for egne apper.

Nå blir de én butikk

Reitangruppen eier 45 prosent av det nye selskapet.

Raser mot Lego som gir 4-åringer skjønnhetstips

Lego er i hardt vær - og nok en gang går kritikken på at leketøysgiganten stigmatiserer små jenter.

Serie: Bærekraftig brukerhåndbok

Spar vann på tannpussen

Og tennene blir like rene.

Denne boksen kan gi deg billigere forsikring om du kjører pent

Trondheimsfirma har utviklet verktøy som kan gi billigere forsikring for de som kjører pent.

Ett liker-klikk sier mer om deg enn du tror

Ett klikk sier mer om deg enn du kanskje tror.

Serie: Bærekraftig brukerhåndbok

Lag din egen majones

Det tar under et minutt og er helt uten tilsetningsstoffer.

Boligprisene steg i februar

Men Eiendom Norge forventer en moderat utvikling fremover.

Dette sykehuset er ikke som andre sykehus

Se bildene: - Jeg ville forsøke å få sykehuset til å ikke føles som et sykehus.

Skal du på retrocation i sommer?

Du vet det kanskje ikke selv engang.

Et smartarmbånd utenom det vanlige

Huawei Talkband B2 kan puttes rett i øret.

Nå vil BMW appellere til familiene

Nye takter fra BMW: 2-serie Gran Tourer er en syvseters flerbruksbil.

Fyller du vaskemaskinen full når du vasker?

Sjekk om du vasker klærne på feil måte.

(Foto: GLEN MUSK)

Foto: GLEN MUSK

Passivhus
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

En ny rapport fra Sintef viser at byggingen av passivhus er i ferd med å ta av i Norge, og at flere tusen hus av denne typen er under konkret prosjektering eller bygging.

De siste fire årene har Sintef kurset rundt 200 arkitekter og ingeniører, og har utarbeidet en plan for å innføre passivhus som standardhus, skriver Aftenposten.no.Veldig bekymretOverlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet ønsker imidlertid å sette på bremsene. Han er spesialist på innemiljø og helse, og advarer mot risiko for dårlig innemiljø i passivhusene slik de foreligger i dag.

- Jeg er veldig bekymret over at man ikke har sett på mulighetene for at dette kan gå galt. Jeg har ikke sett noen publikasjoner hvor de tekniske løsningene er risikovurdert, og hvor det er undersøkt mulige helsekonsekvenser og sannsynligheten for at de kan oppstå, sier Bakke.

LES OGSÅ: Satser på miljøvennlig arkitekturFuktig og varmt

Måten passivhus bygges på, med tykkere vegger, svært strenge krav til tette hus, og avhengighet av et spesielt ventilasjonssystem (se faktaboks) medfører ifølge Bakke tre hovedproblemer:1.Risiko for fuktskader, som igjen øker sannsynligheten for luftveisinfeksjoner, astma og allergier.- Veggene i passivhus er så tykke at det blir vanskeligere å ventilere ut fuktighet som kommer inn i isolasjonen. Det kan føre til muggvekst i isolasjonen. Det må være nærmest umulig høye krav til kvalitetssikring fra bygget påbegynnes og under hele dets levetid.- Man må være sikre på at materialene ikke blir fuktige under byggeprosessen, for med så tykke vegger og tette hus er det vanskelig å få fukten ut igjen. Senere må fuktsperren forbli helt tett gjennom hele byggets levetid. Den må aldri perforeres av rør, ledninger eller andre installasjoner uten grundig tetting rundt – og hvor lang levetid har disse tettemidlene? Ingen lekkasjer inn i konstruksjonen må forekomme hverken fra utsiden, innsiden eller fra rørinstallasjoner.2.Husene blir for varme om sommeren.Teknisk Ukeblad har nylig fortalt om et par i Lommedalen som må reise bort om sommeren for å få sove fordi det nye lavenergihuset deres er for varmt.- Det er jo veldig bekymringsfullt. Det er for vanskelig å bli kvitt varmen i passivhus, det er jo ikke bra for de som bor der. Videre er passivhus ekstremt avhengig av solskjermere, dermed får man mindre sollys inn i boligen. Man har heller ikke sett godt nok på konsekvensene dette kan få for de som bor der. Mangel på dagslys reduserer våkenhet og trivsel.3.Husene er for teknisk kompliserte for brukerne.- Den mekaniske ventilasjonen må fungere uten avbrekk med forsvarlig vedlikehold. Mennesker gjør ofte feil, og i passivhus er det mye som kan gå galt hvis man ikke forstår og mestrer bruken av de tekniske installasjonene. Hus må være «tilgivende», det vil si at det ikke er farlig om brukeren gjør noe feil, mener Bakke.

ForhastetHan advarer mot å forhaste seg før passivhus blir bygget i Norge i stor skala.

Her kan du tegne ditt drømmehus.

- Det er ikke publisert noen vitenskapelige studier i verdens største medisinsk database Pubmed som kan dokumentere at dette fungerer problemfritt i praksis. Jeg er ikke prinsipielt motstander av passivhus, men motstander av at man ikke ser grundigere på mulighetene for helsemessige konsekvenser før byggingen av slike hus gjennomføres i stor skala, sier Bakke.

LES OGSÅ: Normalt å leve grønt om ti år

Verre i gamle husSverre B. Holøs i Sintef Byggforsk mener passivhusene er godt nok testet ut, men at man heller ikke skal forvente at man er i mål med alt.- Elementene som utgjør passivhus er kjent bygningsfysikk, og man vet rimelig godt hva helseeffektene er, sier Holøs, og påpeker at det er adskillig verre innemiljø i gamle boliger.- Det er ikke nødvendigvis godt innemiljø i boliger fra 50-, 60-, 70-tallet. Mange stenger lufteventilene om vinteren, og sperrer dermed ventilasjonen. Mange eldre blokker er veldig tette, og har fuktskader i tillegg til å være veldig dårlig isolert. Så sammenlignet med det vil passivhus gi bedre, ikke verre, inneklima, selv om det heller ikke automatisk blir bra bare fordi en bygning oppfyller passivhuskravene, sier Holøs.- Det er viktig å forebygge høye sommertemperaturer slik at man unngår kjølebehov, og dette har dessverre vært oversett i flere prosjekter – med og uten passivhusstandard, fortsetter han.Han mener det er adskillig verre å skulle forbedre energi og innemiljø i eksisterende boliger, enn å bygge passivhus.- Det er mye vanskeligere å kombinere energisparing og godt inneklima i eldre hus enn i nye passivhus.- Ikke skremmende vanskeligHan er ikke enig med Bakke i at passivhusene er for kompliserte å vedlikeholde for de som skal bo der.- Et balansert ventilasjonsanlegg som passivhusene trenger, har ikke mye vanskeligere brukergrensesnitt enn i dagens boliger. Man skal skifte filter og kanskje vaske litt med noen måneders mellomrom. Man tilegner seg jo stadig teknikken i nye biler, datamaskiner og telefoner. Det er ikke sikkert vi er i mål ennå, men teknikken i passivhus er ikke skremmende vanskelig, sier Holøs.Tirsdag møttes Bakke og Holøs til debatt i et fagmøte i regi av Norsk Innemiljøorganisasjon.

For mange byggefeilBakke mener det vil være umulig å endre en samlet byggebransje på kort tid for å tilpasse seg passivhus som byggestandard for alle nye hus i løpet av noen år.- Vi har sett så mange byggefeil i dagens byggebransje, der husene bygges med mer robust teknologi. Jeg har ingen tro på at kvaliteten på passivhus vil bli bra nok hvis dette skal innføres om kort tid, mener Bakke.Holøs kan si seg enig i at dette blir en stor utfordring.- Det vil være et stort behov for opplæring og kunnskap både hos de som skal bygge og de som skal kjøpe de nye husene. Her må byggebransjen ta aksjon, og være mer opptatt av kommende utfordringer, sier Holøs, som ser dette som en mulighet til å ta fatt i forhold som allerede har gitt problemer i lang tid.

Mennesker vs. energi

- Vi må ikke glemme hvorfor vi bygger hus. Det er fordi menneskene som bor der skal ha det bra, ikke fordi de skal bruke så lite energi som mulig, mener Bakke.- Det finnes andre måter å spare energi på enn å bygge tykke vegger. Man kan heller bruke penger på andre energikilder som for eksempel varmepumper som både varmer og kjøler boligene, mener han.

Besøk vår Hjem-seksjon på adressa.no.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus