Stadig flere av bildene våre tas med mobilkameraet og vi deler øyeblikksbilder på Facebook, Instagram og Snapchat som aldri før. Ikke minst sommerstid når familielykke og ferieturer skal dokumenteres på sosiale medier.

Ifølge tall fra Fotorådet satte vi ny rekord i 2013 da andelen bilder tatt med mobilen økte til 32,5 prosent, opp fra 27 prosent i 2012.

Det totale antallet knipsede bilder økte fra 1250 til rekordhøye 1339 i gjennomsnitt, og i fjor ble det printet ut og laget tilsammen 78.926.000. bilder og fotoprodukter i Norge.

Likevel ender mange av bildene opp på minnekort, mobiltelefonen eller en bildelagringstjeneste i nettskyen uten så mye som en «likes» eller utskrift.

Kanskje var ikke bildet som skulle bli sommerens blinkskudd like skarpt som du hadde trodd, eller kan hende satt unaturlige farger en stopper for delingsiveren. Da kan et godt redigeringsprogram være tingen.

Koster lite

Ifølge fagansvarlig i fotonettstedet akam.no, Kjersti Stuestøl, behøver det ikke bli noen kostbar fornøyelse. Snarere tvert imot.

- Siden lanseringen i 1990 har Photoshop vært selve definisjonen på et bilderedigeringsprogram, men det finnes også gode gratis eller nesten gratis alternativer som de tilbyr de mest nødvendige funksjonene, som for eksempel Gimp og Paint.net. Også Googles Picasa, som i tillegg tilbyr automatisk sikkerhetslagring av bildene dine, er verdt å sjekke ut, intuitiv og selvforklarende i bruk som den er, sier Stuestøl.

Selv redigerer hun sjelden feriebilder, da går det i så fall i kontrast og fargejustering. Alt annet gjør hun et iherdig forsøk på å få til der og da.

- Bilder tatt ute i solskinn kan innimellom bli litt kalde og blålige i fargene, da kan man legge til litt gult og rødt, sier Stuestøl.

Om du ikke vil redigere bildene på PC-en, finnes det ifølge Stuestøl også en rekke brukervennlige og morsomme fotoapper som kan brukes enten bildene er tatt med mobiltelefonen eller overført fra et dedikert kamera.

Vi har bedt fotoekspertene i akam.no om å plukke ut noen av sine redigeringsfavoritter:

Gimp

Plattform: OSX, Windows, Linux

Pris: Gratis

Dette er kanskje det mest kjente gratisprogrammet for billedredigering. Gimp har eksistert like lenge som Photoshop og fremstår som en komplett verktøykasse for billedredigering og design.

Grensesnittet er veldig tradisjonelt, med verktøypalett på venstre side og vinduer med oversikt over billedlag og verktøyalternativer på høyre side. Alt kan også tilpasses etter brukerens preferanser, og det finnes en rekke med guider og hjelpeforum på nett.

Paint.net

Plattform: Windows

Pris: Gratis

Paint.net startet som et som bedre alternativ til det velkjente Windowsprogrammet med samme navn.

Etter hvert har programmet blitt mer og mer avansert og inneholder nå mange nyttige verktøy for redigering av foto, som justering av kontrast, fargemetning og lignende. Programmet har også støtte for redigering i flere lag, men det er betydelig mindre funksjoner her enn i Gimp.

Picasa

Plattform: OSX og Windows

Pris: Gratis

Picasa er eid av Google, noe som gjenspeiler seg i den tette tilknytningen til Googles nettjenester. Bilderedigeringsdelen er veldig intuitiv og selvforklarende i bruk, og Picasa hjelper deg å holde orden på bildene.

En selvsagt anbefaling til alle amatørfotografene som ønsker bedre kontroll over billedsamlingen, og ikke har behov for avansert redigering.

Photoshop Express

Plattform: Win8, Android og Ios

Pris: Gratis

Også Adobe har kastet seg på appbølgen. Photoshop Express byr på en forenklet versjon av funksjoner vi er godt kjent med fra gigantens proffe billedbehandlingsverktøy.

Her finner du diverse filtre, justering av kontrast, eksponering og fargemetning og mye mer. Appen er også koblet til Adobes bildelagringstjeneste Revel.

Snapseed

Plattform: Ios og Android.

Pris: Gratis

Enkelte fotoredigeringsapper har etterhvert blitt nærmest obligatoriske. Snapseed er en av disse. Appen er intuitiv og enkel i bruk, og lar deg med enkle grep gi bildene dine særpreg og ekstra piff.

Ekstrapoeng får appen fordi den lar deg velge styrke på effekten eller filteret, slik at du kan velge nøyaktig hvor mye du vil justere skyggene, fargemetning eller mengden dramatikk i bildet, for å nevne noe.

Les også:

Deler du bilder i sosiale medier? Sjekk hvilke rettigheter du gir fra deg.