Om mindre enn et halvt år løper den ut, radiobransjens frist for å innfri myndighetenes krav til digital radiolytting.

I sin femte og siste statusrapport konkluderer Medietilsynet med at fire av de fem kravene som kulturdepartementet har satt som vilkår for at dagens FM-radio skal slukkes i 2017, er innfridd.(Se faktaramme)

Det eneste kravet som fortsatt gjenstår er andelen digital radiolytting. Ifølge myndighetene må denne har passert 50 prosent innen 1. januar 2015. Hvis så ikke skjer vil slukkingen av FM-nettet bli utsatt til 2019.

Les også:Vil ha regionvis FM-slukking

Siste måling viser at den digitale lytterandelen nå er på 47 prosent. Dette tilsvarer 1 390 000 lyttere. Det betyr at ytterligere 88.723 lyttere må over på en digital plattform før årsskiftet.

- Erfaringene fra tredje til fjerde kvartal i fjor viste oss at vi ikke venter noen vekst i lytteroppslutningen når kvartalstallene kommer i oktober. Det henger sammen med sesongsvingninger, den digitale radiolyttingen går ofte ned om sommeren.

Vi forventer derfor ikke å nå dette målet før ved utgangen av året, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Rolig

Han gleder seg over at dekningskravet er innfridd og bruker ikke altfor mye energi på at IB Thomsen (Frp), i Stortingets familie- og kulturkomité, ønsker omkamp om DAB i Stortinget.

Fremskrittspartiet var det eneste partiet som stemte mot da Stortinget i 2011 vedtok overgangen fra FM til DAB.

Les også:- DAB blir innført av «gutteklubben Grei»

- Vi forholder oss til at flertallet på Stortinget, med unntaket av Frp, står bak denne stortingsmeldingen, og jobber etter den planen, sier Torvmark.

Når kulturdepartementet skal fatte sin endelige beslutning i løpet av våren 2015, er det blant annet rapportene fra Medietilsynet de vil legge til grunn.

Tilbud om ettermontering

- Det som det knyttet seg mest spenning til var utfallet av spørreundersøkelsen vi gjennomførte når det gjelder ettermonteringstilbudet av DAB i biler. Her hadde vi et begrenset faktagrunnlag, og undersøkelser har tidligere vist at dette markedet har vært noe umodent. Det var derfor positivt å se at tilbudet viste seg være såpass bra. Det er tydelig at det har skjedd mye på kort tid, sier seniorrådgiver Line Langnes i Medietilsynet.

I rapporten kommer det frem at samtlige fylker og 80 prosent av alle kommuner nå har verksteder som kan tilby montering av enkle adapterløsninger fra FM til DAB. Omkring 65 prosent av landets kommuner tilbyr ettermontering av mer avanserte integrerte løsninger.

- Det blir interessant å se om Kulturdepartementet vil vurdere ettermonteringstilbudet til å oppfylle kravet om «rimelig og tilfredsstillende løsninger» for radio i bil, sier Langnes.

Les også:

Bilbransjen vil utsette DAB-slukking