Det er mange situasjoner hvor du har gode, legitime grunner til å ønske deg anonymitet på Internett, og da holder det ikke å slå på «privatsurfing» i nettleseren. For å bli virkelig anonym må du også skjule det elektroniske fingeravtrykket ditt.

Hver gang du besøker en nettside eller bruker en tjeneste på nettet, sendes det nemlig ut et vell av informasjon om deg til eieren. Vi kan for eksempel akkurat nå se i hvilken by du sitter, hvilke bokstavtyper du har installert, er og hvilken IP-adresse du har.

Skulle en nettside samlet alle de hundrevis av opplysningene brukerne sender bare ved å besøke nettsiden, ville man sitte igjen med et helt unikt fingeravtrykk av leserne. Dette ville gjort det enkelt for nettsiden å gjenkjenne brukerne i fremtiden.

Grundig kartlegging

Skulle du ønske å fjerne sporene av nettaktiveten din i etterkant, hjelper det verken å slette nettleserhistorikken eller formatere datamaskinen din. Internettleverandøren din har nemlig lagret alle bevegelsene dine, IP-adresse for IP-adresse.

Når det omstridte Datalagringsdirektivet (DLD) innføres blir nettleverandørene pålagt å lagre både disse opplysningene og flere andre i, i hele seks måneder. I det hele og det store blir du overvåket på Internett, i mye større grad enn du kanskje liker å tro.

Heldigvis finnes det flere typer teknologi som kan hjelpe deg med dette. Noen er svært enkle for alle å ta i bruk, mens verktøy er forbeholdt de virkelig teknisk kyndige.

Privat med edle hensikter

Å gjøre seg anonym på nettet, med disse hjelpemidlene, er selvsagt helt lovlig. Det er også mange eksempler på når slikt kan være nødvendig. Kanskje du sitter i en betrodd stilling, og vil tipse om at firmaet du jobber i gjør noe ulovlig. Kanskje du er bekymret for nabogutten, og vil sende en bekymringsmelding om det.

I slike situasjoner kan du risikere å miste jobben eller nabofreden hvis det blir oppdaget hva du har gjort. Da er det greit å sikre at du ikke kan spores opp, og i denne artikkelen skal vi hjelpe deg finne, og ta i bruk, den teknologien som passer dine behov best.

Verktøyene vi snakker om, brukes også av aktivister og journalister i land med undertrykkende regimer. Selv om myndighetene gjerne prøver å sperre for det, kan frihetskjempere kommunisere med hverandre, og med folk i friere land, uten at regimet kan stanse det.

Privatmodus: Skjult surfing i nettleseren

Med privatmodus skjuler du noen spor.

Den enkleste, raskeste måten for å bli litt mer anonym, er via en funksjon for privat nettsurfing.

De fleste nettlesere har en eller annen innstilling for slik privat surfing. Dette går i grove trekk ut på at datamaskinen din ikke lagrer netthistorikken din, cookies og søk etter at du lukker «privatmodusen».

Uten cookies blir det bittelitt vanskeligere for annonsører å spore dine bevegelser. Utover dette blir du imidlertid ikke på noen måte anonymisert av å åpne privatmodus i din nettleser. Det eneste du gjør, er å sørge for at det du driver med ikke blir lagret på din egen datamaskin – din private IP-adresse er fortsatt helt åpen.

For å demonstrere akkurat hvor lite anonym du blir, kan du besøke den danske nettsiden Browserspy.dk. Her får du se hvor nøyaktig – eventuelt unøyaktig, hvis du skjuler deg bak noen av verktøyene vi går gjennom senere i guiden – informasjon du leverer om deg selv bare ved å surfe på forskjellige nettsider.

Les hvordan du starter privatmodus på Hardware.no »

VPN: Rask og sikker anonym surfing

VPN er lett å bruke, og kan være svært sikkert.

Bruker du privat surfing, blir ikke historikken din lagret på din egen maskin, men du er altså likevel lett synlig for alle andre på nettet. Neste steg for å bli skikkelig anonym er derfor å skjule IP-adressen din, og her kommer en teknologi som heter «VPN» inn i bildet.

For å bruke et eksempel, fungerer det som følger: La oss si du vil ha anonym tilgang til en nettside i Danmark. Du kobler deg til din VPN-tilbyder i Sverige, med din datamaskin, nettbrett eller smarttelefon. Dine enheter sier fra om hvilken nettside den vil ha fra din svenske VPN-tilbyder, som i sin tur henter nettsiden fra Danmark og videresender til deg.

I mellomtiden får den danske nettsiden vite at noen besøker den fra Sverige, og det er ingen måte noen kan se at det er du som sitter i Norge og surfer med norsk IP-adresse.

Alt dette skjer i bakgrunnen, uten at du merker noe til det – annet enn at ting kanskje tar bittelitt lengre tid.

På toppen av det hele er det flere tilbydere av VPN-tjenester som krypterer dine data. Det vil si at ingen, heller ikke tilbyderen selv, i utgangspunktet vil kunne snappe opp det du overfører, og åpne dette selv.

Slik setter du opp VPN-tilkobling »

Proxy: Litt tregere og tryggere

Proxy kan også være veldig trygt.

Et annet alternativ for å skjule dine spor, er å koble seg til Internett gjennom en proxy-server. Disse fungerer i prinsippet ganske likt en VPN: Datatrafikken din beveger seg fra deg, til serveren, og så til Internett, før den kommer tilbake samme vei.

Dermed vil din IP-adresse skjules for omverdenen, og den eneste som vet at det er du som gjør hva enn det er du driver med, er proxy-serveren.

Du kan dog risikere at det er noen som har uærlige hensikter som står bak, dersom du benytter en proxy som ligger åpen til fri benyttelse. Slike servere kan i tillegg være svartelistet av enkelte nettsider, som ikke ønsker å motta besøk fra noen de ikke kan spore.

Setter du opp din egen proxy-server ett sted kan dette dog være noe av det sikreste som finnes, på et teknisk nivå – men da vil det som regel være veldig lett å finne ut hvem som er eieren av denne serveren. Klarer du å skjule dette vil en proxy også kunne være sikrere enn en VPN, siden du ikke trenger å stole på en ekstern tilbyder.

Slik setter du opp en proxy-tilkobling »

Tor og Freenet: Slik synker du helt i jorden

Noen alternativer er for de viderekomne.

Dersom du ikke har lyst, råd eller tiltro til å bruke de kommersielle VPN-aktørene, og selv en privat proxy-server blir for lite sikkert, finnes det likevel måter du kan kommunisere anonymt med omverdenen på.

To av de største alternativene heter Tor og Freenet. Begge disse blir utviklet på frivillig basis, og skiller seg på flere måter fra en vanlig VPN.

Med disse verktøyene, som på mange måter er mer avanserte enn de andre vi har nevnt, vil du bli omtrent så anonym som du kan bli.

Slik setter du opp Tor »

Slik får du Freenet til å fungere »

Mer enn tekniske løsninger

Også disse to redskapene har imidlertid sine svakheter, og kan kreve litt teknisk innsikt for at de skal fungere optimalt. I tillegg, som med alle hjelpemidlene vi har nevnt, er det andre ting enn bare de tekniske du må ha i bakhodet hvis du vil beskytte din identitet på Internett.

Blant annet har vi nevnt hvordan nettleseren din legger igjen et unikt fingeravtrykk på nettsider du besøker. Dersom du åpner filer du ikke vet svært godt hvor kommer fra, kan disse også «ringe hjem» til noen med skumle hensikter, og avsløre din reelle IP-adresse.

Å besøke nettsteder av tvilsom karakter, vil også medføre en ganske stor risiko for å få din identitet avslørt – nesten uansett hvilke tekniske verktøy du benytter. Det vil ikke hjelpe å være aldri så lite sporbar, dersom du legger igjen fullt navn og nummer hos alle som spør.

LES OG LÆR MER:

Hele guiden til hvordan du blir fullstendig anonym på internett