Internettilkoblede smart-TV-er er ikke noe nytt. Men andelen brukere som har kastet seg over smartfunksjonaliteten har vært heller beskjeden.

Det skremmer åpenbart ikke NRK og TV2, som nå jobber hardt med en ny type hybird-TV-løsning kalt HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV).

- Fordelen og hensikten med HbbTV-teknologien er at den skal gi en god brukeropplevelse på TV-en, og være et rammeverk hvor strømming og tradisjonell kringkasting integreres sømløst slik at man kan se hva man vil når man vil også på den store TV-en. HbbTV teknologien gir også muligheter for flere andre interaktive tjenester på sikt, forklarer sjef for IP-distribusjon i NRK, Bjarne Andre Myklebust.

Som eksempel nevner han NRKs nettspiller som er populære som apper på mobil- og nettbrett, enkelt kan tilpasses HbbTV og navigasjon med fjernkontroll.

Relatert innhold

Det er også snakk om å integrere andre og eksisterende publiseringstjenester, og rammeverket gjør at journalistene selv kan legge til relatert innhold.

- Ser du en nyhetssending på TV får du en melding på skjermen om at det finnes mer tilgjengelig materiale som kan hentes opp med et tastetrykk på fjernkontrollen. Poengtere er at brukeropplevelsen er sømløs, og at brukerne ikke merker når man går fra lineær TV til å strømme eksempelvis et tidligere nyhetsinnslag som man kanskje ikke fikk med seg.

Den tradisjonelle TV-seingen går ned, og mange yngre brukere har flyttet TV-seingen sin over på de små skjermene der strømmetjenestene dominerer. Myklebust frykter likevel ikke at han ikke skal få med seg alle.

- Vi snakker for eksempel ikke om en tradisjonell TV-fjernkontroll, det kan like godt være mobilen hvorfra innholdet kan sveipes opp på TV-en. HbbTV-rammeverket støtter mobil og nettbrett, og du kan eksempelvis ta innholdet frem og tilbake mellom ulike skjermer, eller ta det med deg.

Les også:

Nrk satser på smart-TV-apper

Dypdykk i reklamen

Hos TV2 ser man også nye reklame- og inntektsmuligheter med HbbTV.

- HbbTV-plattformen åpner for at man kan tilpasse reklamen til seeren og gi reklamen interaktiv funksjonalitet, samt å integrere den på en helt annen måte enn med dagens reklameblokker i og mellom programmene, sier distribusjonssjef i TV2-gruppen, Ragnar Sørum.

Har ikke tro på stue-TV-en

Redaktør i Computerworld.no, Aslak Borgersrud, tro at verden vil gå vekk fra TV-en som samlingspunktet i stua og at TV-en bare blir én av veldig mange skjermer i fremtiden.

- Jeg kjenner ikke HbbTV-standarden inngående, men jeg mistenker at HbbTV ikke er det TV2 og NRK skal vinne fremtiden på.

Han mener Smart -TV-er så langt har vært en fæl brukeropplevelse, og at man like godt kan la TV-en være den dumme boksen den alltid har vært, og heller kommunisere med og hente innhold til TV-en via strømmebokser, mobiltelefoner og spillmaskiner, sier Borgersrud, som understreker at han synes NRK og TV2 gjør mye spennende i mange plattformer.

- Vi kommer til å få mange forskjellige systemer, mange forskjellige tjenester, mange forskjellige dingser og mange forskjellige måter å se TV-bilder på. Er det ikke derfor vi elsker Internett, egentlig?

Vurderer fortløpende

Informasjonsansvarlig i Canal Digital Kabel-TV, Chatarina Kokkim, forteller at man har fått presentert NRKs tanker om HbbTV, men at det er for tidlig å ta et standpunkt til hvorvidt man skal slippe HbbTV løs på dekoderen eller ikke.

Også RiksTV, Altibox og Get er avventende, men vil vurdere HbbTV fortløpende.

- Vi mener vi kan tilby et mye bedre og mer brukervennlig produkt via dekoderen enn man kan gjøre gjennom en smart-TV, sier direktør for samfunnskontakt i Get, Øyvind Husby.

Fakta: HbbTV

Hybrid Broadband Broadcast(HbbTV) er en europeisk standard fra 2009 som er laget for å kunne ta i bruk interaktive tjenester.

Eksempelvis å se nett-TV direkte på smart-TV-en, starte sendinger fra start og berike TV-sendinger med relevant innhold fra Internett.

HbbTV ble først tatt i bruk i Tyskland i 2010 og er i dag støttet av de fleste smart-TV-produsentene. Foreløpig er det ikke HbbTV-støtte på strømmebokser, spillkonsoller eller TV-dekodere.

Mer info finner du på www.hbbtv.org.

Vi betaler rekordmye for å se TV

Sjef for IP-distribusjon i NRK, Bjarne Andre Myklebust, forteller at NRK tar sikte på å rulle ut sin HbbTV-tjeneste i løpet av 2015. Men allerede til sommeren vil NRK-appene dukke opp på flere smart-TV-portaler. Foto: Geir Amundsen