I Perslia på Heimdal bor Torunn og Henning Aas, med tre barn mellom seks år og 2 uker.- Vi har brukt mye tid på å planlegge nytt hus i hagen her, men har slått det fra oss. I stedet satser vi nå på å få en praktisk og familievennlig hage, forteller Henning.

Vanskelige valg

På hjørnebordet ligger en stabel av bøker, de øverste handler om hage og hagestell, mens de nederste handler om det skrinlagte husprosjektet.- Jeg kikker og leser og studerer, og har gjort meg noen tanker om hva jeg ønsker meg, men det er vanskelig å lande på noe konkret, mener Torunn.- Man skulle tro det var enkelt å finne en passende grønn busk, men på Plantasjen ble vi bare forvirret og til slutt ga vi opp og reiste hjem med tomt bagasjerom.Henning og Torunn kjøpte huset for tre år siden, og har så langt ikke gjort noe med det.- Vi har lyst til å flytte terrassen lenger mot hushjørnet, og heller legge platting der den starter nå. Men vi får se...

Darren designer

De to har fulgt med på TV 2s «Tid for hjem», der den etter hvert så kjente hagedesigneren Darren Saines har tegnet og snudd opp ned på flere norske hager. Nå er han på trondheimsbesøk og familien Ås er så heldig å få besøk av ham.- De har et godt utgangspunkt, mener Saines. Her er det ikke gjort så mye. Det er verre når folk tar spadetak etter innfallsmetoden. Kanskje bruker de masse penger, før de innser at prosjektet er nytteløst og at de burde ha hatt en klar plan før de begynte.Saines er litt forundret over oss nordmenn. Selv kommer han fra England, som har sterke tradisjoner for hagebruk - og hagedesignere.- Der benyttes hagedesignere som arkitektene brukes her. Dere er i grunnen litt snedige i Norge; dere går på ski i flere km før dere setter dere ned for å spise, men i hagen - der skal alt være i tre meters gangavstand. Ellers blir det ikke brukt. Engelskmannen ler og rister på hodet.I Norge skal hagen helst være tradisjonell eller moderne, og med ulike fokuspunkt.- Men de må være definerte, og det handler om å gjøre hver sone så praktisk og tiltalende at de faktisk blir brukt.

Trinnvis plan

Det smarteste er å definere behovene; lekeområde for barna, spiseplass for familien, solingsplassen og kanskje et eget sted for de voksne, der de kan ta en liten time-out fra alt annet.Tomta til Henning og Torunns skråner, med et toppunkt på baksiden av huset.- Kanskje dere bør myke opp høyreiste fasaden i front. Gjøre den litt mykere og gjestmild, foreslår Saines. Helt i bakkant kan dere ha et voksensted, der dere kan trekke dere tilbake, nyte utsikten og bare slappe av. Med en babysitter er det ikke noe problem, mener Saines.Han kommer til å tegne en forslagsskisse som familien kan jobbe videre med.