Haren som legger egg

Det kan være at påskeharen kommer, og kanskje legger han igjen påskeegg i hus eller hage

Foto: Kid Interi¿r AS

Glade i gulrøtter: Harene Kåre og Connie fra Kid Interiør. 100 kr. pr. påskehare.

Titt-titt: Haren spretter fram. 29 kr. hos Kremmerhuset.

Med egget i hendene: To harer som kommer med påskeegg. 79 kr. pr. stk. hos Kremmerhuset.

Kalle og Karen: Begge kledd i hvitt og grått. Og begge fra Kid Interiør, til 30 og 40 kr.

Holder på varmen: Rosa eller lilla, begge harene er eggevarmere fra Kid Interiør til 20 kr.

Smilende gjeng: Harer med store ører og like store smil fra Black Design. 119 og 189 kr.

Nostalgiske: Påskeharene til danske Maileg er i gammeldags design, også i år. Priser fra 109 til 139 kr.

Passer godtene: Søt hare oppå godteskåla formet som et påskeegg. 79 kr. hos Åhlens.

Det er bare å begynne å lete!

Alf Prøysen sin harefrøken var «Brun over og grå under og lyselyserød på snuten». Årets påskeharer, fra dem som lenge allerede har hatt dem i butikkhyllene, er søte de også.

Noen med lyserød snute, og alle har store, sjarmerende ører; kanskje henger ett av dem litt ned. De har brede smil, og de fleste av dem er nostalgiske i stilen. For vi tuller ikke med tradisjonene. Selv om det kommer nye påskeharer hvert år, så skal de se ganske likedan ut – som de har gjort år etter år.Fylt med godter

Og historien bak dem er selvsagt den samme. Påskeharen kommer natt til påskedagen, like hemmelighetsfull og stille som nissen natt til julaften. Haren legger igjen påskeegg, i hus eller hage. Kanskje legger han igjen et skattekart også. Og så er det bare å lete, og den som leter kan finne noe godt. For mens påskeeggene før «bare» var høneegg dekorert med maling, så er det i dag, stort sett, et pappegg fylt med godterier.

Den moderne påskeharen med påskeegg skal ha opphav i gammel keltisk eller tysk folketro, og begrepet påskehare nevnes skriftlig for først gang cirka 1680. Den kommersielle, amerikanske påskeharen ble innført av tyske immigranter på 1800-tallet. Til Norge kom påskeharen, og jakt etter påskeegg, først på 1990-tallet.Hare som egglegger?

Men hvorfor påskehare? Og hva i alle dager har haren med egglegging? Ingen vet helt sikkert hvorfor det har blitt slik, men det er ulike teorier. Noen viser til at det kristne symbolet for påsken er lammet. Og myten om påskeharen kan stamme fra et dårlig, tegnet lam. Dette kan forklare haren, for så vidt, men ikke egget.

En annen teori er at det engelske ordet for påske «easter» kommer fra den angelsaksiske gudinnen Eostre. Hun var en vårgudinne, og ble symbolisert med harer og egg.

Selv om det er usikkert hvorfor det har blitt slik, så har i alle fall påskeharen blitt viktig i påskehøytiden. Både som egglegger og som dekorasjon. Og vi trenger vel egentlig ikke å vite hvorfor en hare legger egg, så lenge vi kan dekorere med søte og muntre skapninger?

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?