Det nye året er i gang. Og med et ferskt år liggende foran oss, vil jeg ta en rask titt tilbake i det gamle og se hva som er blitt gjort og hva som er blitt forbedret. Med tanke på design, kom det noe nytt og revolusjonerende i 2015? Av stort og smått har mye bra skjedd, og vi kan slå fast at alle ting blir designet og videreutviklet til det bedre. Vi forbedrer produkter i stadig større grad. Hvis vi da ser bort fra et par tyske bilprodusenter.

Det har ikke skjedd noen verdensrevolusjoner innen design det siste året. Men jeg tenker at det sikkert heller ikke er så dumt. Kanskje er det bra å endre litt på det vi allerede har, det som faktisk fungerer, framfor å hoppe ti skritt fram. La oss se på evolusjonshistorien. Det tar tid og generasjoner på generasjoner før kroppen endrer seg etter miljøet. Kanskje er det slik vi bør tenke når det gjelder produkter også.

Her om dagen fikk jeg se en fritt fortolket sammenligning av hva evolusjonen har utviklet og hva intelligent design har utviklet. Et eksempel fra evolusjonen var ulven. Ulven har et skarpt blikk, en tykk og god pels, ører for målrettet lytting og en symmetrisk og kraftig kroppsbygning.

Bildet på en intelligent design var hunderasen mops. En mops som er en anelse skjeløyd og med en lang tunge som henger skrått ut fra den asymmetriske munnen. En stutt, haltende kroppsbygning som gjør det tungt for dyret å puste. Uten å være dømmende synes jeg det utpeker seg en favoritt.

Selv om intelligent design og produktdesign står ganske langt fra hverandre, fikk dette meg til å tenke på hva det er designere egentlig designer. Blir resultatet en forbedring? Kanskje skal man ikke tukle så mye med et godt fungerende produkt. Når man tenker på verdens fineste maskineri, nemlig kroppen. Med produkter derimot – jo, så absolutt.

Skal man designe et nytt produkt, ser designeren alltid på løsninger som kan gjøre det lettere for mennesker å bruke det. Men sett dette opp mot evolusjonsteorien, hvordan vil det gå? Tenk hvis alt vi gjør med hendene i dag skulle fått et bedre verktøy som gjør at vi bare skulle bruke beina til å styre det. Ville vi da etter mange generasjoner fått mindre og mindre armer til vi til slutt bare hadde luffer? Eller?

Surrealistiske spørsmål å ta med seg inn i 2016, men en litt morsom tanke også.

hjem@adresseavisen.no