Det er noe sympatisk over en tjuefem år gammel fotballproff som velger å lage et slags bofellesskap med en barndomskamerat som studerer i Trondheim. Leiligheten er fet nok i et hybelperspektiv, men veldig langt unna noen penthouse med høy sigarføring. Det er nøkternt.

LES OGSÅ: Firemannsboligen som boligtype er en trondhjemsk oppfinnelse. Den gjorde det mulig å bo i nabolag med hage også for folk som ikke hadde råd til å kjøpe enebolig.

En fjerdedel: Nærhet til Lerkendal er viktigere og riktigere enn stort hus for en 25-årig RBK-spiller, mener Yann-Erik de Lanlay. Han bor i Lerkendal borettslag.

- Det er ikke NÅ i livet jeg skal bo veldig fint. Jeg er tjuefem år og trenger jo ikke å ta helt av, fastslår Yann-Erik.

I sommer unnet han seg allikevel en oppussing av kjøkken og stue.

- Kameraten min, som jeg bor sammen med, visste ikke noe om oppussingen før han kom tilbake etter sommerferien. Det var ganske morsomt å se ansiktet hans da han kom inn, smiler siddisen som kom til RBK fra Viking i 2015. Et godt tidspunkt å komme på. Han har allerede rukket å samle to cup-pokaler til hylla på stua.

Nyoppusset: Yann-Erik de Lanlay pusset opp deler av leiligheten sin i sommer, og overrasket barndomskame raten han bor sammen med med et nytt og lysere hjem.

Gjorde et forsøk

I motsetning til den studerende kameraten, har jo ikke Yann-Erik hatt sommerferie. Det er en av de tingene du må akseptere når du er fotballspiller av yrke. Så han kunne ha et oppussingprosjekt gående gjennom sommeren.

Han rev av tapetet på stua, fjernet limrestene og hadde planlagt å legge rehabtapet som underlag for maling, og på den måten få slette vegger.

- Jeg prøvde, men det var ikke så lett.

Dermed ble det leid inn proff hjelp for å få helsparklet veggene. Med nytt gulv, rehabiliterte vegger og splitter nytt kjøkken, ble endringene så store at det ikke var rart kompisen fikk hakeslepp ved retur til studiebyen.

Nytt kjøkken

Yann-Erik har bedre greie på fotball enn på interiør. Det passet bra at rådgiverne hos kjøkkenleverandøren ga ham noen alternativ å velge mellom, slik at han slapp å lete i blinde.

Nymalt: Muren bak peisovnen er malt i samme farge som tapetet på kjøkkenet. Det binder de ulike sonene av stue og kjøkken sammen.

- Det sto til slutt mellom to alternative fronter, og det var vel gjerne tipset fra mor om at helt grepsløse fronter vil få en del fingeravtrykk som vippet det til fordel for denne her, sier han og klapper på frontene der grepet er integrert i en langsgående profil. Med lys steinbenk og tøff tapet i sprutsonen, er kjøkkenet en stilig sak.

- Noen av tapetene jeg fikk forslag om var veldig spreke. Dette var kanskje det safeste alternativet, men jeg var allikevel skeptisk til om mønsteret ville bli for urolig. Men nå som det er på plass liker jeg det veldig godt.

Yann-Erik skryter også av hylleløsningen som ble tegnet og bygd inn i hullet etter det som nok en gang var døra inn til et lukket kjøkken.

- Jeg ville aldri kommet på det selv. Det er proffene som ser sånt, sier han, og innrømmer at det samme gjelder den smakfulle stylingen som er gjort i leiligheten før Hjem kom på besøk. Kjøkkenleverandør Byggmakker ville gjerne at nykjøkkenet skulle ta seg godt ut på bilder, og sendte en dose female touch på døra.

- Det ser ikke helt sånn ut til vanlig. Men når det er sagt, så ser jeg jo at det ble veldig fint nå, smiler han.

Et bilde her, noen krukker der. En plante eller to og noen puter, det skaper litt lunere miljø.

Yann-Erik de Lanlay har fått litt hjelp til den siste touchen før fotografering og legger ikke skjul på at det er færre lys og planter på bordet sånn til hverdags.

Brakkeliv

Alt dette er vel og bra, men Yann-Erik er, når vi skal være helt ærlig, mest fornøyd med de praktiske løsningene. At han kan se tv både fra sofaen og spiseplassen, for eksempel. Ja, og når vi snakker om spiseplass: Den er en del av kjøkkenleveransen, og en absolutt favoritt. Før oppussingen var kjøkkensonen avdelt med ei øy med skap, og spisebordet måtte stå på stua. Nå er øya erstattet med spiseplass med fire barstoler.

- Det endret hele stua og åpnet opp veldig.

Nytt kjøkken: - Jeg fikk en god deal, sier de Lanlay om det nye kjøkkenet sitt. Dermed kostet han på seg litt flottere materialer enn han ellers ville ha gjort. Han er særlig fornøyd med spiseplassløsningen.

Med nytt kjøkken håper Yann-Erik på større motivasjon til å lage mer ordentlig middagsmat. Det er liksom middagen som gjelder. Frokost og lunsj inntas nemlig på Brakka.

Den daglige rutinen er å stå opp, kle på seg, og rusle de tre-minuttene det tar å gå til Lerkendal. Der er det frokost for hele laget, før de går i garderoben. Alt av sko og treningstøy oppbevares der. Du kan trygt si at det letter litt på trøkket på vaskemaskina og skohylla hjemme. Etter trening er det felles lunsj, før arbeidsdagen er omme i tretida.

LES OGSÅ: Slik gjorde Rune og Kristian boligen sin mer maskulin.

Da går venstrevingen hjem til firemannsboligen i Moslings gate, til et annet miljø. Han ser verdien av å bo sammen med noen som ikke er en del av RBK, av å holde kontakt med vennene som lever mer vanlige liv. De har også pushet ham til å ha litt større studieprogresjon enn han ellers ville ha hatt. Økonomistudiene tar Yann-Erik også på Elgeseter, slik at hele hverdagen hans i grunnen er samlet i dette nabolaget.

- Lerkendal, skole og Rema-en. Da har jeg det jeg trenger i livet, sier han.

Laginnsats

Selv om det tilbringes mye tid på Lerkendal og mye på reise, blir det også en god del hjemmetid. Tid til å se fotball på tv, eller spille Fifa.

- Ja, det er vanskelig å gi slipp på Fifa, altså, ler fotballspilleren. En stor tv-skjerm er altså en viktig del av innredningen på stua. Vegghengt, med stativ som altså kan vendes mot sofaen eller mot spiseplassen.

Sentral midtbane: Det sentrale elementet i oppholdsrommet er den store skjermen, som kan svinges mot sofakroken eller spiseplassen der Yann-Erik sitter. Balkongen er sørvendt og «sykt deilig», i følge rogalendingen.
Sofakroken er et godt sted å slenge seg ned for restitusjon. Med litt stylinghjelp ble den også riktig så stilig - og litt uvant. I bakgrunnen ser vi trappa som går opp til det utbygde loftet.

RBK-spillerne besøker hverandre privat, særlig i perioder med mindre heftig kampprogram, men noen innvielsesfest med laget har det ennå ikke vært på nykjøkkenet.

- Jeg er litt skeptisk til å invitere hele laget på fest, for da har ting en tendens til å bli ødelagt, sier han med et glimt i øyet som lar oss leve i usikkerhet om han spøker eller ikke.

Men noen av lagkameratene har vært her. Han fikk hjelp både fra sisteskansen og backrekka da kjøkkenet skulle bæres opp.

- Arild og Birger hjalp meg, for det ble litt mye å bære opp alene.

Kink i ryggen på grunn av for tunge løft er ikke akkurat ideelt. Det er ikke et nytt kjøkken verdt.

- Jeg tror ikke Kåre ville blitt så fornøyd da, nei.

Ved Lerkendal

Nevnte Kåre - altså Ingebrigtsen, var én av grunnene til at Yann-Erik kom til Trondheim. De ble kjent da Kåre var assistent-trener i Viking, og hadde funnet tonen. Å jobbe under en slik hovedtrener fristet. Og RBK er nå en gang Norges beste lag. Å få spille her er en mulighet du bare må gripe, selv om det betyr at du må forlate moderklubben din.

Det er to år siden han kom til byen, og to år til kontrakten går ut. Med fireårsperspektiv fant økonomistudenten ut at det var lurt å kjøpe bolig framfor å leie, og begynte straks å lete i nærheten av Lerkendal.

- Jeg synes det er fint å kunne gå til trening. Dessuten fikk jeg noen tips fra broren min, som har studert her, så jeg hadde en viss idé om hvor jeg ville bo og ikke. Solsiden hadde ikke passet meg, jeg liker å bo i et fredelig nabolag.

Lerkendal borettslag. Det hadde vel vært vanskelig å finne et mer passe sted. Det måtte i så fall blitt oppe på Rosenborg.