Eggene finner du under stein eller plankebiter. Sneglene foretrekker fuktige gjemmesteder. Eggene er gjerne for harde til å ødelegge på bakken. Foto: Erling Fløistad

Nå er det parringstid i norske hager. Brunskogsneglene formerer seg i massevis. Har du snegler i hagen bør du lokke, plukke og drepe dem nå.

- Hver snegl legger inntil 400 egg. Ganger du det med for eksempel 25, så får du 10 000 snegler til våren, sier Erling Fløistad, forsker ved Bioforsk Plantehelse.

Vi ble med Fløistad på sneglejakt i hans egen hage. Se videoen for tips og triks!

Sneglene vil legge egg til frosten kommer. Eggene, som bør ødelegges, er kulerunde, melkehvite og cirka tre millimeter i diameter. De er ifølge Fløistad godt synlige hvis du finner dem.

- De legger egg under steiner og treplanker – sjekk alle fuktige skjulesteder. Noen egg blir lagt i sprekker i jorden, da er de verre å finne, sier Fløistad.

Eggene klekkes i løpet av høsten, og overvintrer som små snegler. Fløistad anbefaler at man samler eggene, og knekker dem på et hardt underlag. Eventuelt kan man samle dem i en beholder og helle kokende vann over dem så de blir ødelagt.

Hvordan drepe sneglene?

Fløistad foretrekker å dele sneglene i to med en spade. Da er restene av sneglen stort sett borte dagen etter, spist av sine egne eller andre dyr.

- Det som ikke blir spist tørker og blir borte. Hvis det er mye snegler fungerer døde snegler som åte. Hvis jeg deler opp en del snegl, kan jeg fange to eller tre til på restene av de forrige. Noen mener sneglerestene fungerer som mat for de andre, så de blir flere, men det har jeg ingen grunn til å tro, sier Fløistad.

Han tror det er mest «humant» å dele dem i to. Bioforsk anbefaler også å helle kokende vann over sneglene i en bøtte, eller at man legger dem i fryseren i en pose.

Strør man salt på sneglen trekkes vannet raskt ut av den, og sneglen dør av «sjokkuttørking». I den grad snegler føler noen form for smerte, er salt den minst humane måten å drepe dem på, mener Fløistad. Dessuten er salt og snegleavfall giftig for planter.

Les også: Sjekk Magne Skoglands hjemmelagde sneglefelle

Sneglefeller

Øl tiltrekker sneglene. For eksempel kan man grave ned isboks med øl gravd kant i kant med jordskorpen. Men det er viktig å tømme dem jevnlig.

- Det finnes mange typer feller som er beregnet på at de kommer inn, men ikke ut. Åte kan være øl, kattemat, hundemat eller fuktig kli. Folk kan bare bruke fantasien. Det viktigste er å holde på jevnlig, sånn at sneglene ikke får være i fred altfor lenge av gangen, sier Fløistad.

Les også: Vinne over brunsneglene? Les dette

Fakta om brunskogsnegler

Brunskogsnegl forårsaker skade på planter og irriterer hageeiere. Sneglen blir 7-15 cm lang som voksen, og fargen varierer fra lys oransje til mørk rødbrun. Den er tvekjønnet, og parer mot slutten av sommeren. Etter at sneglene har lagt egg, blir de inaktive og dør.

Brunskogsneglen har blitt importert til Norge, og ble funnet første gang her i landet i 1988. Nå er sneglen et vanlig syn langs kysten opp til Troms. I tillegg er den i Telemark, Buskerud og andre steder på Østlandet, og i Oslo.