Allerede som nysgjerrig 19-åring visste Christian Houge at han ville bli fotograf. Etter en jorden rundt-reise var det ingenting annet han ville bli. På reisen opplevde han nye kulturer, som han hadde savnet i sin egen oppvekst.

Det var som å komme hjem. To år med studier på Oxford og kunststudier ga en solid grobunn.

I dag preger kunst, foto og reise livet hans. Han utforsker og eksperimenterer, gjerne relasjonen mellom natur og kultur. Dykker ned i andre kulturer. Dette er en rød tråd i arbeidene hans gjennom de 20 siste årene, og utstillingene hans vekker oppsikt i både inn- og utland.

Les også: 34 muntre kvadratmeter

Inspirert

Houge henter mye av sin inspirasjon fra gamle markeder. Paris er favoritt-destinasjonen.

- Her finner jeg kuriositeter og gamle industrielle funn. Årlig kjøper jeg med noe hjem. Ikke det at jeg nødvendigvis trenger noe, men noen gjenstander appellerer så sterkt til meg, at de får bli med hjem til Norge, smiler Christian Houge.

I noen tilfeller er det gjenstander med ugunstig størrelse.

- Jeg har tatt med mye rart som håndbagasje, sier han.

Christian Houge samler på bøker. Fotobøker. Inspirasjonsbøker. Gamle og nye. Han leser dem flere ganger og oppdager noe nytt for hver gang.

- Det å omgi seg med bøker minner meg på den travle informasjonskulturen vi lever i og hvordan den faktisk styrer, påvirker og stresser oss. Dessverre på en negativ måte, mener Houge.

- Bøker er så viktig. De inviterer til å se på ting på sin egen måte. Jeg prøver å inspirere min datter til å se hva bøker faktisk inneholder, legger han til.

Glad i ting som han er, blir både plass og oppbevaring en daglig utfordring på de 85 kvadratmetrene på St. Hanshaugen i Oslo. En møbelsnekker tilpasset en bokhylle, som strekker seg fra gulv til tak og omringer døren som fører ut til gangen. Løsningen har ikke Houge angret på.

Den designinteresserte kunstneren har en lidenskap for stoler. Jo eldre og slitt, jo bedre. Han er stadig på søken etter designklassikere med historie og den perfekte patinaen. Charles og Ray Eames, Arne Norell og Arne Jacobsen er soleklare favoritter. På kjøkkenet står en utgave av Eames Office Chair.

- Den brukte jeg åtte år på å få råd til. Jeg ville ha en gammel traver. Omsider kjøpte jeg stolen på Lauritz, smiler Houge fornøyd.

På lager har han et konjakkfarget og slitt eksemplar av Arne Jacobsen sin stol, Egget, og en funky Arne Norell-stol. Auksjonshuset Lauritz.com er blitt en god venn opp gjennom årene. Stolene er unike, patinerte og med bruksspor. Ekte personlighet. Ekte særpreg.

Mot strømmen

Christian Houge er egentlig ikke interessert i interiør, tro det etter ei. Han er mest opptatt av historien bak tingene, deres personlighet og stemningen de skaper.

- Det jeg omgir meg med, må skape atmosfære og være ekte. Kjønnsløs masseproduksjon og mainstream populærkultur synes jeg ikke noe om. Det styrer jeg unna. Interiørmagasiner er ikke av interesse. Veien og stilen skaper jeg selv, ut ifra noe mye mer personlig, legger han til.

Daglig omgir Houge seg med kunst. Egen kunst og det han har samlet av andre kunstnere den siste tiden. Gjenstandene og kunsten speiler hverandre.

- Selv om jeg er fotograf, jobber jeg stadig med alternative teknikker og verktøy. Jeg etterstreber å skape det unike. Skape noe som kan invitere andre til å se og oppdage noe nytt. Jeg har lært at jeg ikke kan styre alt. Når jeg tørr å slippe kontrollen skjer det noe spesielt bra. Slik er det vel også i livet, utdyper Houge.

Under kreative prosesser løsner han alle strenge rammer.

Følg oss på twitter, @synnehmFølg oss på Instagram, @boligoghjem

Les også: Sjekk årets dyriske trender

Fascinert av ulv

Houge jobber ofte med prosjektene hjemme. Her jobber han godt. I det siste har kunstneren vært i gang med et annerledes prosjekt. Et prosjekt som er noe utenfor hans komfortsone. Kamera er kun en liten del av dette kunstverket. Med grov tråd og nøyaktige sting er firkanter av kuskinn sydd sammen til store verk. De har igjen fått UV-trykk og en helt særegen behandling. I prosessen bruker han blant annet bladgull, blod og brenning. Motivene på skinnene er intet annet enn ulv, som Houge har fulgt på nært hold gjennom tre år i inn- og utland. Houge lar seg fascinere av disse urgamle skapningene fordi de minner om noe som har vært glemt i mennesket blant all informasjon og hastverk. Noe som vi selv består av.

Houge har bevisst jobbet frem et kroppsspråk som han bruker i sin serie hvor betrakter møter sin egen natur. Skyggesidene han ønsker å belyse gjennoms ulvens rene natur er blant annet begjær, ensomhet, sosialt hierarki og frykt. Houge snakker om at vi mennesker både er ren natur, og formet av kultur på samme tid. Denne relasjonen og motsetningen er noe som går igjen i alle hans kunstserier.

Det amerikanske ordet merge er et ord Houge liker godt. Det å sette sammen til en helhet. Fusjonere, på godt norsk, blir ikke helt det samme. Fotografen er over middels interessert i språk mellom ting. Ting som i utgangspunktet ikke har noen relasjon.

- Når det stemmer, så stemmer det. Det må ikke forklares. Det er det det er. Det merkes. Da er det også ekte og genuint, sier Christian Houge.

Christian Houge

Bor: I Oslo. Deltidspappa for datteren Kaya.

Jobb: Freelance kunstner og fotograf.

Aktuell med: 18. september åpnet hans seperatutstilling Shadow Within/Darkness Burns Bright på Fine art på Tjuvholmen i Oslo. Han stiller ut vegginstallasjoner av skinn, fotografier av ulver og kortfilm. Utstillingen varer til 28.september. Den har tidligere vært vist ved Hosfelt Gallery, samt ved Johnson Museum i New York.

Utsmykningsoppdrag i Norge i offentlige rom, samt til private hjem. Innkjøpt av samlere flere steder i verden.

Flere stipender av Norske billedkunstnere.

Arbeidene er blitt auksjonert bort ved Sotheby’s i London, fått flere internasjonale priser og han er nominert to ganger til den prestisjetunge fotoprisen Prix Pictet (for bilder med søkelys på bærekraft og miljø).

Les mer på www.christianhouge.no

Hodeskallen er laget av en kunstner i Paris. Den er satt i en glassklokke med syltynt glass. En skjør blanding. Foto: Monica Strømdahl
Taklampen er laget av kunstneren Nicolette Brunklaus, som printer naturtrykk på interiør og lamper. Nylig malte Christian Houge veggene mørke grå, for å gi boligen fikk mere atmosfære og dybde. Fotografiet over sofaen er av den svenske fotografen Kalle Gustafsson. Foto: MONICA STRØMDAHL
På en hylle på kjøkkenet står et indisk alter og en hodeskalle med miniatyrfrosker på hodet. Skallekunsten er laget av flodhestben. Lampen er fra Louis Poulsen. Den turkise tekstilledningen står i kontrast mot de hvite flisene og tar opp noe av fargen i alteret. Foto: Monica Strømdahl
Bordet på kjøkkenet er gått i arv. Den sorte lampen er designet av Christian Dell, og er en original President-lampe. Christian Houge samler ofte venner rundt bordet. Smeg-kjøleskapet er et moderne innslag med retrolook. De flotte doble dørene gir leiligehten en luftig og åpen romfølelse. Foto: MONICA STRØMDAHL
En gammel møllsamling står blant bøkene i bokyllen. Juletrebelysning gir den rett stemning. Christian Houge er glad i bøker. Foto: MONICA STRØMDAHL
En kuriøs samling av edderkopper, biller, tusenben, et fugleskjelett og et hjerte fra en kanin er samlet i en glassklokke. Foto: Monica Strømdahl