Da Diana Loug og mannen skulle bygge hus i Egersund i 1989, gikk de sine egne veier. I slutten av tiåret som var dominert av småhus og karnappvinduer, tegnet de et hus over tre etasjer, med store, åpne rom, høyt under taket og vinduer i fleng.

Fremdeles hender det at folk spør om huset er nytt. Og takhøyden er kommet godt med. Nå er huset innredet med krukker og malerier høyere enn henne selv.

- Jeg har nok aldri vært så glad i det minimalistiske. Jeg liker interiør som fyller litt, men jeg foretrekker likevel luft mellom tingene. Det må finnes en slags ro i galskapen. Det er sikkert derfor jeg foretrekker å sette hvite ting mot de lyse veggene og mørke ting mot mørk bakgrunn, sier Diana Loug.

Samme møbler i 25 år

I hver hylle og krok har Loug fått plass til høyt, håndlaget interiør i tre og keramikk som hun har kjøpt i Øst-Asia. Sofaen er fylt med økologiske konfetti-puter i varme farger. Ellers er huset innredet med de samme møblene som flyttet inn da huset sto klart, og begge stuebordene er arvet.

- Vi kjøper sjeldent nye møbler. Dette huset har holdt godt helt siden vi bygde det, og det eneste vi har byttet ut er kjøkkenet.

Nylig satte paret i gang med renovering av loftsetasjen, men ellers har det vært lite forandringer gjennom årene. Diana Loug er bevisst på å utnytte møblens holdbarhet, og synes det er trist at ting byttes ut ene og alene som en følge av trender.

Selv lar hun seg ikke styre av trendbølger, og noen ganger kommer hun til og med bølgene i forkjøpet. Den betongaktige veggen i gangen laget hun ved å påføre fugemasse rett på sponplatene, og legge ett strøk maling over.

- Det var lenge før man kunne få betongvegg på tapet, smiler hun.

Les også: 210 år gammel hytte ble drømmebolig

Fra Thailand til Egersund

Noe av det etniskinspirerte interiøret som dominerer i innredningen, kom først i hus for noen år siden, da hun startet selskapet Maleo sammen med søsteren Helene Loug Strøm, etter en ferie i Thailand i 2011.

- Vi kom over bedriften Bua Bhat på en av utfluktene våre. Forretningsideen var noe litt utenom det vanlige. Den gikk ut på at de kjøpte opp gamle avkappede tøyrester fra tekstilindustrien, som ellers ble kastet, og brukte det til produksjon av puter og tepper. Alt handlet om resirkulering og bærekraftig produksjon, og om å få kvinner inn i arbeidslivet, forklarer Diana Loug.

I dag selges produktene i flere norske butikker, samt egen nettbutikk.

Det var også på en av sine mange reiser til Thailand at Diana traff kunstneren Nalin, som hun har kjøpt to av sine største malerier av. De to vidt forskjellige kvinneportrettene skilte seg ut i mengden blant andre thailandske malerier, som ofte avbilder religiøse motiver i sterke farger.

- Hun hadde en litt mer skandinavisk tilnærming i kunsten sin, som gjorde at jeg la merke til henne blant alt det andre. Motivene hennes var enkle, men samtidig sterke, og jeg falt også for personligheten hennes, forklarer hun.

Diana Loug har vært interessert i både kunst, og keramikk så lenge hun kan huske, og begynte å samle allerede da hun sto konfirmant. Peishyllen er fylt med skåler fra keramiker Odd Sama, og de glatte overflatene står i kontrast til den matte peisbetongen og de massive gulvvasene som er skåret ut av trestammer.

Overflater har alltid vært viktige for meg. Å blande metallisk og blankt sammen med matt og røft, skaper spenning. Så lenge det er spenning i ting, kan de vare evig. Det blir aldri kjedelig.

Les også: Har innredet leiligheten med ting andre kaster

Følg oss på twitter, @synnehmFølg oss på Instagram, @boligoghjem

Kreative hender

Diana Loug lager også gjerne interiøret selv. I Egersund er hun etter hvert blitt kjent for fantasifulle julefigurer som hun lager og selger på julemarkedet sammen med en venninne, under merkelappen «Julefrikene». Hun elsker å male, og hennes neste prosjekt blir trolig å erstatte kjøkkentapetet med veggmaleri.

- Jeg har abonnert på interiørblader i 25 år, og finner masse inspirasjon derfra. Men jeg blir nok aller mest inspirert når jeg finner nye bruksområder til gamle ting. Jeg ser ofte muligheter i «gammelt søppel».

Følger man Diana på Instagram, under navnet diana4370, oppdrager man fort at interiøret hennes ikke har faste plasser. Hun tror hyppig ommøblering kan bidra til at man setter pris på innredningen sin litt lengre, i stedet for å bytte den ut.

- Det er utrolig hvordan ting kan føles litt nye hvis du bare flytter litt på dem. Derfor står alt i vårt hus på tjukke filtknotter. Det er bare å skyve løs, sier hun.

Østen-inspirert interiør finner du også her:

www.brilliantimports.com

www.etsy.com

www.lillebuddha.no

www.indiska.com/no

www.trendbazaar.dk

www.brostecopenhagen.com (produkter fra denne leverandøren selges blant annet hoswww.royaldesign.no)