Har du feil i boligen din som kan forårsake skader? Det er flere ting du kan sjekke selv, for å unngå at skadene blir dyre.

SE OGSÅ: 12 vasketriks du bør kunne

I videoen viser Arne Fosse, boliginspektør i Anticimex, en del ting du kan sjekke selv. Han er på oppdrag for If, som tilbyr full boligsjekk og gjennomgang til noen av sine kunder. Så langt har 25 000 fått gjennomgått boligen sin.

Følg adressa.no på Facebook

Sjekk dette hjemme

I tillegg til Fosses gjennomgang i videoen, kan du undersøke disse punktene selv:

- Sjekk kjeller/underetasje for fukt. Spesielt hvis dreneringen er eldre enn 40 år. Kjenn etter om det er «kjellerlukt» i kjelleren, se etter fuktflekker og muggflekker. Se bak møblene.

- På badet bør du jevnlig rense sluket, og sjekke at sluket ligger lavere enn døråpningen. Helst lavere enn 2,5 cm.

- Sjekk at avløpsrør er skrudd godt til på kjøkkenet, og at det ikke er lekkasjer.

- På loftet bør du undersøke om det er lekkasjemerker via himlingen, og om det er svarte muggflekker i undertaket.

- Vet alle i husstanden hvor hovedstoppekranen er, og hvordan man skrur av vannet? Sjekk om hovedstoppekranen fungerer. - Sjekk om røykvarslere og brannslukkingsutstyret fungerer.

Dårlige på vedlikehold

- Nordmenn har vært gode, men de blir dårligere og dårligere, sier Trond Bøhlerengen, seniorforsker i Sintef Byggforsk.

Vi har spurt ham om nordmenn er gode på vedlikehold.

- Man bruker tiden sin til andre ting. Når det har gått så langt at du ser skaden, er det ofte gått så langt at det krever omfattende vedlikehold. Da kjøper man andre til å fikse det. Slik er trenden, sier Bøhlerengen.

Er huset bygget etter 1997 skal det finnes dokumentasjon på hvilke løsninger som er brukt. Dokumentasjonen skal gjøre det mulig å gå inn etterpå og vedlikeholde.

Men begynn uansett i kjelleren, den mest utsatte etasjen i huset, anbefaler Bøhlerengen. Sjekk om det er malingsflaking, saltutslag eller kalkutslag i ytterveggene mot terrenget. Da kommer det fukt utenfra og inn, og dreneringen kan være i ferd med å takke for seg.

Er kjellergulvet fuktig, kan fukten være på vei opp.

Denne skadetypen forekommer oftest

Når det gjelder våtrom er det lite man selv kan oppdage av skader. Det viktigste er at eventuelle vannlekkasjer ikke kan renne ut av rommet. Vannet skal renne til sluket.

Bøhlerengen blir stadig kalt ut som nøytral inspektør i privathus og offentlige bygg. 75 prosent av sakene dreier seg om fuktskader, forteller han.

- Vi bruker utrolig mye penger på oppgradering og oppussing og vedlikehold, sammenlignet med andre land. Men mange lar det skure og gå. Man er kanskje ikke så nøye på hvem man hyrer til å gjøre jobben. Det går i den retningen, sier Bøhlerengen.

Følg journalisten på twitter, @synnehm