- Du må jo synes det er gøy. Og så må du ha tid, sier Lars Os, og lirker et gjenstridig og aldrende empirevindu varsomt ut av lysåpningen på det gamle huset.

De ruglete glassrutene klirrer lett i tresprossene og truer med å ramle ut.

- Jeg har gått et kurs i vindusrestaurering, røper bærumslegen, og peker på et av kursresultatene – et sirlig nyrestaurert vindu, der ødelagt treverk er erstattet med furubiter fra samme tidsepoke. Knuste ruter er byttet ut med håndskåret eldre glass, og det hele er kittet sammen og fullendt med tidsriktig linoljemaling.

- Det er viktig for meg å bruke originale eller periodetypiske materialer der hvor noe må repareres eller erstattes. Jeg vil gjerne beholde bygningens autentisitet, sier Lars Os.

- Ellers er planen enkel: Jeg skal ta fra hverandre hele huset og pusle det sammen igjen, med alle dets gamle stokker, planker, vinduer, takstein, dører og lister, bit for bit.

Følg adressa.no på Facebook

På ny grunn

Huset Lars Os har kjøpt, er et panelt laftebygg fra begynnelsen av 1800-tallet. Bygningen står i dag på Eidsvoll, men Os vil gjerne fortsette å bo i Bærum.

- Selgeren skulle bruke tomten, men ikke huset – dermed ville han kvitte seg med bygningen. Jeg falt fullstendig for den, og dessuten er det jo veldig synd hvis det vakre huset bare blir revet og kondemnert, mener Lars Os.

- Så jeg kjøpte bygget for en veldig rimelig penge. Og nå har jeg tre år på meg til å flytte det. Jeg skal bare finne en tomt først! humrer han.

Mens Os leter etter tomt, restaurerer han de delene som trenger oppgradering. Alle bygningsdeler blir dessuten nøyaktig merket, slik at huset, etter at det er revet, kan bygges opp igjen i riktig rekkefølge – omtrent som et byggesett.

- Huset er laftet, og det gjør det jo forholdsvis enkelt. Jeg må bare lage en ny grunnmur, legge inn vann, avløp og strøm, men resten blir jo omtrent som å bygge Lego-hus.

Rive ned og bygge opp

Hvis du finner drømmehuset på feil sted, er det imidlertid ikke bare å rive og flytte. Det finnes noen regler å forholde seg til.

- Du må søke kommunen om rivetillatelse, og da kan det hende du får besøk av fagfolk som vil vurdere å verne bygget, sier Os.

- Og hvis du får en eventuell rivetillatelse – som jeg har fått, og har merket og tatt bygningen fra hverandre etter alle kunstens regler, må du dessuten byggemelde huset før du setter det opp igjen. Men det gjelder jo uansett om du bygger et nytt eller setter opp et gammelt hus, understreker han.

De tekniske kravene som stilles til nybygg kan imidlertid bli for kompliserte og kostbare for eldre bygninger.

- Nybyggkravene kan dessuten føre til at en gammel bygnings eventuelle verneverdi reduseres – og det blir jo litt mot sin hensikt. Derfor finnes det noen unntak fra Plan- og bygningsloven, som gjelder for eksempel energibruk, isolasjon eller ildsteder ved istandsetting av verneverdige hus, forteller Lars Os.

Vernet eller fredet

Gamle bygg kan være vernet på forskjellig vis, og det er derfor viktig at du undersøker dette hos kommunen før du spikrer flytteplanene. Huset kan være formelt fredet etter Kulturminneloven, eller det kan være vernet etter Plan- og bygningsloven. Og da er det ikke sikkert du kan flytte på det i det hele tatt.

- Rundt 3000 bygninger i Norge er tinglyst fredet etter Kulturminneloven. Dersom et bygg er eldre enn fra 1650, er det automatisk fredet, mens yngre bygninger kan fredes ved vedtak. Og fordi det er ønskelig at fredede bygg står i sitt opprinnelige miljø, tillates det normalt ikke at de flyttes. Hvis bygningene er flyttet tidligere, kan det likevel unntaksvis gis dispensasjon til ny flytting, opplyser seniorrådgiver Lars Erik Eibak Bru hos Riksantikvaren.

Det finnes imidlertid mange eldre hus som anses som bevaringsverdige selv om de ikke er fredet eller formelt regulert til bevaring. Vil du gjøre større arbeider på et slikt hus, må du først søke hos kommunen.

Ifølge avdelingsdirektør Ketil Krogstad i Direktoratet for Byggkvalitet er hensikten med søknadsplikten å sikre at alle kravene i regleverket – både når det gjelder riving og ny plassering av gamle hus – blir oppfylt.

- Reguleringsplaner for et område kan for eksempel sette krav til vern av eldre bygg eller bygningsmiljøer, mens de tekniske byggereglene setter andre krav – blant annet til sikkerhet og egnet plassering, samt forsvarlig håndtering av bygningsavfall, påpeker han.