Det er irriterende når omeletten eller pannekaken ikke løsner fra stekepannen, eller du må bruke masse smør eller olje for ikke å steke fast maten.
Hvilken stekepanne er egentlig best?
10 stekepanner er testet av Interteks laboratorium i Tyskland på vegne av Testfakta.se. Stekepannene selges av syv ulike produsenter, seks av dem etablert i Norge. Unntaket er en panne fra Kökskungen. Alle stekepannene er av typen som har non stick-belegg, og er 28 centimeter i diameter.
Fem forskjellige egenskaper ved pannene er testet. Pannene har fått karakter fra 1 til 5, der 5 er best, og de ulike egenskapene er vektet forskjellig.
Pannene som gjorde det best i testen var OBH Nordica Supreme Steel (4,5 poeng), Hackman Hardface (4,3 poeng) og Hackman All Steel (4,3 poeng). Pannene som gjorde det dårligst i testen var Tefal Ceramic Control (3,7 poeng) og Kökskungen Induction Line (3,4 poeng).
Se alle resultatene av testen nederst i arikkelen!
Keramisk får dårligere score
De keramiske stekepannene får generelt dårligere score enn pannene med PTFE-plastbelegg (Teflon og lignende). De keramiske stekepannene får lite riper, men mister non stick-evnen fortere enn teflonpanner.
- Det er sant at det (keramiske materialet, journ.am) er veldig tøft, men også det slites. Hvis du leser instruksjonen ser du at det anbefales å ikke bruke metallgjenstander i disse pannene heller. De trenger også å bli håndtert på riktig måte for å holde, sier Alexander Michel, testingeniør hos Intertek til Testfakta.se.
Som en del av testen ble melk og pannekakerøre brent fast i pannene. Det var vanskeligst å fjerne restene fra stekepannene med keramisk overflate.
Mange av stekepannene ble veldig ujevnt varme, ifølge Testfakta.se. Det er viktig at pannen holder en jevn temperatur over hele overflaten.
- Ellers kan for eksempel en pannekake bli delvis brent og delvis rå, sier Alexander Michel.
Slik bør du behandle stekepannen din
- Ikke bruk skarpe redskaper i pannen.
- Vask stekepannen nøye etter bruk sånn at det ikke blir belegg av smuss som maten kan sette seg fast i.
- Vask pannen for hånd. Selv om det oppgis av pannene tåler oppvaskmaskin kan vaskemiddelet inneholde slipende eller polerende partikler som kan skade belegget.
- Har stekepannen PTFE-belegg (Teflon og lignende)? Unngå å steke på altfor høye temperaturer. Materialets non stick-egenskaper begynner å gå i stykker ved 250 grader. Normal steketemperatur er på rundt 180 grader.
- Unngå for store temperatursvingninger. Ikke hell kaldt vann i en varm panne. Pannen kan slå seg og bli ujevn i bunnen, og belegget i pannen kan ødelegges.
- Unngå å plassere andre gryter eller kjeler direkte på stekepannen, ettersom det sliter på belegget. Legg i så fall et håndkle eller lignende mellom som beskyttelse.
Kilde: Testfakta
Resultatet av testen
Pannene har fått karakter fra 1 til 5, der 5 er best, og de ulike egenskapene er vektet forskjellig:
- Beleggets slitestyrke, vektet 40 prosent- Bunnens stabilitet, 10 prosent- Varmefordeling, 20 prosent- Evnen til å holde på varme, 20 prosent- Energieffektivitet, 10 prosent
1. OBH Nordica, Supreme Steel
PTFE-beleggVeier 1555 gram
Beleggets slitestyrke: 4,7
Bunnens stabilitet: 5,0
Varmefordeling: 3,5
Evnen til å holde på varmen: 5,0
Energieffektivitet: 4,5 poeng
Totalkarakter: 4,5 av 5 poeng
2. Hackman, Hardface
PTFE-beleggVeier 1339 gram
Beleggets slitestyrke: 4,8
Bunnens stabilitet: 5,0
Varmefordeling:3,8
Evnen til å holde på varmen: 4,0
Energieffektivitet: 3,5
Totalkarakter: 4,3 av 5 poeng
Har mest slitesterkt belegg, men mindre energieffektiv.
2. Hackman, All Steel
Keramisk beleggVeier 1585 gram
Beleggets slitestyrke: 3,5
Bunnens stabilitet: 5,0
Varmefordeling: 4,5
Evnen til å holde på varmen: 5,0
Energieffektivitet: 4,5
Totalkarakter: 4,3 av 5 poeng
Bra, men mindre slitesterkt belegg.
4. Eva Solo, Gravity
Keramisk beleggVeier 1592 gram
Beleggets slitestyrke: 3,9
Bunnens stabilitet: 4,0
Varmefordeling: 4,8
Evnen til å holde på varmen: 4,0
Energieffektivitet: 3,5
Totalkarakter: 4,1 av 5 poeng
Har bra varmefordeling.
5. Ikea, 365+
PTFE-belegg Veier 1200 gram
Beleggets slitestyrke: 4,2
Bunnens stabilitet: 5,0
Varmefordeling: 3,3
Evnen til å holde på varmen: 4,0
Energieffektivitet: 4,0
Totalkarakter: 4 av 5 poeng
Energieffektiv og holder varmen bra. Dårligst varmefordeling.
6. Tefal, Jamie Oliver
PTFE-beleggVeier 1735 gram
Beleggets slitestyrke: 4,4
Bunnens stabilitet: 4,0
Varmefordeling: 4,3
Evnen til å holde på varmen: 3,0
Energieffektivitet: 3,0
Totalkarakter: 3,9 av 5 poeng
Har slitesterkt belegg, men dårligere energieffektivitet.
7. Ica, Ica Selection Vit
Keramisk beleggVeier 1200 gram
Beleggets slitestyrke: 3,9
Bunnens stabilitet: 5,0
Varmefordeling: 4,3
Evnen til å holde på varmen: 3,0
Energieffektivitet: 3,5
Totalkarakter: 3,9 av 5 poeng
Har stabil bunn.
8. OBH Nordica, Eco Kitchen
Keramisk beleggVeier 937 gram
Beleggets slitestyrke: 3,8
Bunnens stabilitet: 5,0
Varmefordeling: 4,5
Evnen til å holde på varmen: 3,0
Energieffektivitet: 3,0
Totalkarakter: 3,8 av 5 poeng
Bra varmefordeling, men holder varmen dårligst.
9. Tefal, Ceramic Control
Keramisk beleggVeier 1250 gram
Beleggets slitestyrke: 3,3
Bunnens stabilitet: 5,0
Varmefordeling: 4,8
Evnen til å holde på varmen: 3,0
Energieffektivitet: 3,0
Totalkarakter: 3,7 av 5 poeng
Best varmefordeling, men har mindre slitesterkt belegg og dårligere energieffektivitet.
10. Kökskungen, Induction Line
PTFE-belegg Veier 1075 gram
Beleggets slitestyrke: 2,9
Bunnens stabilitet: 3,0
Varmefordeling: 5,0
Evnen til å holde på varmen: 3,0
Energieffektivitet: 3,5
Totalkarakter: 3,4 av 5 poeng
Best varmefordeling, men minst slitesterkt belegg og minst stabil bunn.
Testen er utført av Intertek på vegne av Testfakta.
Les også:
Hjerteformet stekepanne trekkes fra markedet