Det er irriterende når omeletten eller pannekaken ikke løsner fra stekepannen, eller du må bruke masse smør eller olje for ikke å steke fast maten.

Hvilken stekepanne er egentlig best?

10 stekepanner er testet av Interteks laboratorium i Tyskland på vegne av Testfakta.se. Stekepannene selges av syv ulike produsenter, seks av dem etablert i Norge. Unntaket er en panne fra Kökskungen. Alle stekepannene er av typen som har non stick-belegg, og er 28 centimeter i diameter.

Fem forskjellige egenskaper ved pannene er testet. Pannene har fått karakter fra 1 til 5, der 5 er best, og de ulike egenskapene er vektet forskjellig.

Pannene som gjorde det best i testen var OBH Nordica Supreme Steel (4,5 poeng), Hackman Hardface (4,3 poeng) og Hackman All Steel (4,3 poeng). Pannene som gjorde det dårligst i testen var Tefal Ceramic Control (3,7 poeng) og Kökskungen Induction Line (3,4 poeng).

Se alle resultatene av testen nederst i arikkelen!

Keramisk får dårligere score

De keramiske stekepannene får generelt dårligere score enn pannene med PTFE-plastbelegg (Teflon og lignende). De keramiske stekepannene får lite riper, men mister non stick-evnen fortere enn teflonpanner.

- Det er sant at det (keramiske materialet, journ.am) er veldig tøft, men også det slites. Hvis du leser instruksjonen ser du at det anbefales å ikke bruke metallgjenstander i disse pannene heller. De trenger også å bli håndtert på riktig måte for å holde, sier Alexander Michel, testingeniør hos Intertek til Testfakta.se.

Som en del av testen ble melk og pannekakerøre brent fast i pannene. Det var vanskeligst å fjerne restene fra stekepannene med keramisk overflate.

Mange av stekepannene ble veldig ujevnt varme, ifølge Testfakta.se. Det er viktig at pannen holder en jevn temperatur over hele overflaten.

- Ellers kan for eksempel en pannekake bli delvis brent og delvis rå, sier Alexander Michel.

Slik bør du behandle stekepannen din

- Ikke bruk skarpe redskaper i pannen.

- Vask stekepannen nøye etter bruk sånn at det ikke blir belegg av smuss som maten kan sette seg fast i.

- Vask pannen for hånd. Selv om det oppgis av pannene tåler oppvaskmaskin kan vaskemiddelet inneholde slipende eller polerende partikler som kan skade belegget.

- Har stekepannen PTFE-belegg (Teflon og lignende)? Unngå å steke på altfor høye temperaturer. Materialets non stick-egenskaper begynner å gå i stykker ved 250 grader. Normal steketemperatur er på rundt 180 grader.

- Unngå for store temperatursvingninger. Ikke hell kaldt vann i en varm panne. Pannen kan slå seg og bli ujevn i bunnen, og belegget i pannen kan ødelegges.

- Unngå å plassere andre gryter eller kjeler direkte på stekepannen, ettersom det sliter på belegget. Legg i så fall et håndkle eller lignende mellom som beskyttelse.

Kilde: Testfakta

Resultatet av testen

Pannene har fått karakter fra 1 til 5, der 5 er best, og de ulike egenskapene er vektet forskjellig:

- Beleggets slitestyrke, vektet 40 prosent- Bunnens stabilitet, 10 prosent- Varmefordeling, 20 prosent- Evnen til å holde på varme, 20 prosent- Energieffektivitet, 10 prosent

1. OBH Nordica, Supreme Steel

PTFE-beleggVeier 1555 gram

Beleggets slitestyrke: 4,7

Bunnens stabilitet: 5,0

Varmefordeling: 3,5

Evnen til å holde på varmen: 5,0

Energieffektivitet: 4,5 poeng

Totalkarakter: 4,5 av 5 poeng

Best i test.

2. Hackman, Hardface

PTFE-beleggVeier 1339 gram

Beleggets slitestyrke: 4,8

Bunnens stabilitet: 5,0

Varmefordeling:3,8

Evnen til å holde på varmen: 4,0

Energieffektivitet: 3,5

Totalkarakter: 4,3 av 5 poeng

Har mest slitesterkt belegg, men mindre energieffektiv.

2. Hackman, All Steel

Keramisk beleggVeier 1585 gram

Beleggets slitestyrke: 3,5

Bunnens stabilitet: 5,0

Varmefordeling: 4,5

Evnen til å holde på varmen: 5,0

Energieffektivitet: 4,5

Totalkarakter: 4,3 av 5 poeng

Bra, men mindre slitesterkt belegg.

4. Eva Solo, Gravity

Keramisk beleggVeier 1592 gram

Beleggets slitestyrke: 3,9

Bunnens stabilitet: 4,0

Varmefordeling: 4,8

Evnen til å holde på varmen: 4,0

Energieffektivitet: 3,5

Totalkarakter: 4,1 av 5 poeng

Har bra varmefordeling.

5. Ikea, 365+

PTFE-belegg Veier 1200 gram

Beleggets slitestyrke: 4,2

Bunnens stabilitet: 5,0

Varmefordeling: 3,3

Evnen til å holde på varmen: 4,0

Energieffektivitet: 4,0

Totalkarakter: 4 av 5 poeng

Energieffektiv og holder varmen bra. Dårligst varmefordeling.

6. Tefal, Jamie Oliver

PTFE-beleggVeier 1735 gram

Beleggets slitestyrke: 4,4

Bunnens stabilitet: 4,0

Varmefordeling: 4,3

Evnen til å holde på varmen: 3,0

Energieffektivitet: 3,0

Totalkarakter: 3,9 av 5 poeng

Har slitesterkt belegg, men dårligere energieffektivitet.

7. Ica, Ica Selection Vit

Keramisk beleggVeier 1200 gram

Beleggets slitestyrke: 3,9

Bunnens stabilitet: 5,0

Varmefordeling: 4,3

Evnen til å holde på varmen: 3,0

Energieffektivitet: 3,5

Totalkarakter: 3,9 av 5 poeng

Har stabil bunn.

8. OBH Nordica, Eco Kitchen

Keramisk beleggVeier 937 gram

Beleggets slitestyrke: 3,8

Bunnens stabilitet: 5,0

Varmefordeling: 4,5

Evnen til å holde på varmen: 3,0

Energieffektivitet: 3,0

Totalkarakter: 3,8 av 5 poeng

Bra varmefordeling, men holder varmen dårligst.

9. Tefal, Ceramic Control

Keramisk beleggVeier 1250 gram

Beleggets slitestyrke: 3,3

Bunnens stabilitet: 5,0

Varmefordeling: 4,8

Evnen til å holde på varmen: 3,0

Energieffektivitet: 3,0

Totalkarakter: 3,7 av 5 poeng

Best varmefordeling, men har mindre slitesterkt belegg og dårligere energieffektivitet.

10. Kökskungen, Induction Line

PTFE-belegg Veier 1075 gram

Beleggets slitestyrke: 2,9

Bunnens stabilitet: 3,0

Varmefordeling: 5,0

Evnen til å holde på varmen: 3,0

Energieffektivitet: 3,5

Totalkarakter: 3,4 av 5 poeng

Best varmefordeling, men minst slitesterkt belegg og minst stabil bunn.

Testen er utført av Intertek på vegne av Testfakta.

Les også:

Hjerteformet stekepanne trekkes fra markedet

Én av tre kjøper Ikea-kjøkken

Glemmer du å vaske fett fra kjøkkenviften?

12 vasketriks du bør kunne