- Jeg er glad i gamle ting, men mannen min var enda mer opptatt av det enn meg. Mange av gjenstandene her inne er kjøpt på auksjoner og loppemarkeder. Han restaurerte dem, det var han veldig flink til, sier Astrid Barstad Leestemaker.

- Og de passer jo godt i dette rommet, sier hun – slår ut med armene i det som en gang i tiden var lesesalen, det største klasserommet på nedlagte Smedsrud skole.

Lampesamling

Fra taket i det som nå er Astrid Barstad Leestemakers finstue henger et titalls oljelamper og elektriske lamper, som mannen hennes reparerte og samlet på. Ellers har gamle møbler – og haugevis med andre antikviteter – tatt over det tidligere klasserommet.

På en av veggene er det to skolebilder. Elever og lærere er fotografert foran huset vi er i, en gang på 1920- og 1930-tallet. Bildene er blant tegnene på at boligen hadde et annet formål før.

Pultene, tavlen og utdaterte kart er borte. Men følelsen av å være på en gammel skole er absolutt til stede i det store rommet.

Skap-bibliotek

- Biblioteket er i andre etasje. Der har jeg gardinene. Det er bare et skap, altså, smiler «skoleeieren», som selv var lærer frem til hun pensjonerte seg i 2012.

Hennes bolig, som ligger på Seterstøa i Nes kommune på Romerike, var skole fra 1908 til 1959. Dokumentene viser at byggestart var i 1906, og at kommunen i utgangspunktet ikke hadde penger til å bygge en stor nok skole til de rundt 70 elevene mellom syv og fjorten år.

Barna i området gikk på en mindre skole frem til dette huset ble bygget.

- Den gamle skolen var for liten, derfor bygget de en ny her. Tomten fikk de fra gårdeieren. Og da kommunen bare ville bygge i én etasje, spanderte en annen nabo tømmeret til andre etasje, forteller 68-åringen.

Drømmehuset på landet

Smedsrud skole ble nedlagt i 1959, blant annet fordi elevgrunnlaget ikke var stort nok. Da tok velforeningen over. Leilighetene som skolens lærer og husbestyrerinne tidligere disponerte, ble leid ut. Det øvrige arealet ble brukt til møter, juletrefester og andre tilstelninger.

Huset hadde behov for rehabilitering da Seterstøa og omegn vel solgte det til Astrid og hennes mann, Frederik Willem Leestemaker. Prisen i 1997 var 630.000 kroner for bygningen som har en grunnflate på bortimot 200 kvadratmeter.

- Dette var simpelthen drømmehuset vårt. Vi ønsket oss ut på landet, til et sted med god plass både ute og inne. Vi forelsket oss i denne gamle skolen. Men det var en del som måtte gjøres. Det elektrisk anlegget er skiftet ut. Ellers var ikke toalettfasilitetene så gode. Vi måtte rett og slett bygge et tilbygg med nytt toalett fordi det var enklere å få et godt avløpssystem på den måten. I gamle dager brukte jo elevene utedo, men den var revet før vi flyttet hit, forteller Astrid Barstad Leestemaker.

Astrids mann, som hun bare kalte Freddy, gikk bort i sommer. Det var han som tok seg av oppussingen, mens hun har brukt mye tid på å gjøre det fint i hagen.

Mye er som det var

Fra utsiden minner den nymalte og hvite «skolestuen» om et velholdt herskapshus.

- Vinduene er originale. Det samme er alle dørene i huset. Skoleværelsene er også som de var da barna løp rundt her. Lærerleilighetene har vi fikset en del på, men jeg og Freddy ville ha en gammeldags stil. Denne kjøkkenbenken er eksempelvis et loppisfunn som han pusset opp, forteller hun mens hun serverer kaker hun har fått fra en nabo.

Det var litt skepsis blant folk i området da velforeningen valgte å selge den gamle skolen. Ikke alle likte at bygningen skulle bli et bolighus, men Astrid og Frederik ble raskt akseptert. I dag er Astrid sogar blitt formann i Seterstøa og omegn vel.

- Her er et utklipp fra lokalavisen Raumnes. Det er et dikt skrevet av Tora Sørlie, som gikk på Smedsrud skole for rundt 80 år siden. Hun skildrer gode minner fra skoleårene, men også at hun ikke likte at skolen først ble nedlagt og senere ble solgt som bolig. I ettertid har hun fortalt at hun syntes det var bra at det var vi som flyttet inn. Det gjorde meg veldig glad, smiler den tidligere læreren og ser seg rundt i lesesalen i den tidligere skolen.

Skoler til salgs

Her er syv tidligere skoler som var til salgs på Finn.no i begynnelsen av oktober:

Ballangrud gård, Lunner, Oppland. Byggeår: 1920. Prisantydning: 4.900.000 kroner.

Skolebygg med leilighet, Vråliosen, Kviteseid, Telemark. Byggeår: 1900. Prisantydning: 200.000 kroner.

Rødven skole, Rødven, Rauma, Møre og Romsdal. Byggeår: 1987. Prisantydning: 1.900.000 kroner.

Stor enebolig med uthus, Vold, Skien, Telemark. Byggeår: 1924. Prisantydning: 1.650.000 kroner.

Stor enebolig, tidligere skole, Fiskå, Vanylven, Møre og Romsdal. Byggeår: 1925. Prisantydning: 990.000 kroner.

Gamle Linesøy skole, Linesøya, Åfjord, Sør-Trøndelag. Byggeår: 1952. Prisantydning: 950.000 kroner.

Tidligere Siljuberget skole, Sørskogbygda, Elverum, Hedmark. Byggeår: 1895. Prisantydning: 450.000 kroner.

Mange småskoler legges ned

I løpet av de ti siste årene har det vært en markant nedgang i antall grunnskoler i Norge, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

I 2005 var det 3160 grunnskoler i Norge. I 2012 var det 2957 grunnskoler, og i fjor hadde det gått ytterligere ned til 2907 grunnskoler. Tall for i år publiseres av Statistisk sentralbyrå i desember.

Det er stort sett små skoler i utkantstrøk som blir lagt ned.

Utdanningsdirektoratets statistikk går ikke lenger tilbake enn til 1992. Det finnes dermed ingen landsdekkende oversikt over hvor mange nedlagte skolebygninger det egentlig finnes her til lands.

Astrid Barstad Leestemaker flyttet inn i den gamle skolen i 1997. Da var datteren Line (i døra) voksen. I forgrunnen løper Tibah, datterens flat coated retriever. Barn, barnebarn og kjæledyr er ofte på besøk hos Astrid. Foto: NTB SCANPIX
Skolens store lesesal er i dag som et museum av gjenstander Astrid og mannen Freddy har samlet. Freddy gikk bort i sommer. En av hans lidenskaper var gamle lamper, forteller hun. Foto: NTB SCANPIX