Soverommet er malt i en lys blåfarge. Foto: CARL MARTIN NORDBY

Hjemmet hans er i stadig forandring, men det er én ting Emil Bahnson alltid har plass til i interiøret: Blomster

Ikke så rart, kanskje, siden han er utdannet blomsterdekoratør og lever av å lage vakre dekorasjoner.

Emil Bahnson (33) er opprinnelig fra Skanderborg på Jylland, men har bodd i Norge i ti år, først seks år på Majorstuen i Oslo og deretter flere ulike steder rundt omkring i byen. Men selv om han trivdes i Oslo, fant han ikke det riktige stedet som var ordentlig «hjemme».

Ikke før han kom på visning i en leilighet ved Alexander Kiellands plass.

Jeg hadde sett bilder fra leiligheten i annonsen, uten at jeg festet meg så veldig ved dem. Men da jeg kom inn her, kjente jeg med en gang at dette var hjemmet for meg. Så lekkert! Murstein og betonggulv i gangen, brunbeisede vegger – det var en fin og lun stemning her, og jeg følte meg hjemme med én gang, forteller Emil Bahnson.

Bygården er fra 1899, og leiligheten Bahnson bor i, var opprinnelig 250 kvadratmeter stor, herskapelig og med stor takhøyde. I årenes løp er den blitt delt opp i fire leiligheter, hvorav hans er 90 kvadratmeter.

Her var det legekontor og senket tak frem til den ble kjøpt og pusset opp for noen år siden. Og i oppussingsprosessen dukket det opp teglstein, vakker stukkatur og fine trepanel med blyantskribling fra riktig gamle dager. Emil Bahnson leier leiligheten, og kan antagelig bo her så lenge han vil.

- Eierne har gjort en grundig restaureringsjobb og tatt vare på de nydelige, gamle detaljene, og det er jeg veldig glad for, sier Bahnson.

Wow-følelse

Vinduene er store og slipper inn mye lys, noe som gjør at leiligheten ikke føles mørk selv om både vegger og gulv er mørkebrune.

- Jeg liker godt at det er så lyst her på dagtid, og så blir det ekstra varmt og koselig her om kvelden, sier Bahnson, som elsker å ha selskaper slik at han kan pynte, ordne og sørge for at gjestene føler seg velkommen.

- Da holder jeg på i mange timer, og jeg har det vel egentlig morsomst før gjestene kommer, sier Bahnson og ler.

- Jeg vil gjerne at folk skal få en wow-følelse når de kommer inn her, og da har blomster og stearinlys en stor betydning. Jeg liker å være til inspirasjon for andre, og jeg synes det er veldig hyggelig når folk spontant ber meg om å dekorere for dem til en eller annen anledning.

Variasjon

Blomsterkarrièren i Norge startet med jobb i en blomsterbutikk i Storgata før han for noen år siden fikk muligheten til å åpne sin egen butikk, Blooming, på Tjuvholmen. Etter fire års drift, valgte han imidlertid å legge ned butikken for snart et år siden.

- Det ble for slitsomt, butikken var for stor og jeg var alene om alt, så jeg bestemte meg for heller å konsentrere meg om å lage dekorasjoner til mine faste kunder. I tillegg har jeg en fot innenfor interiørstyling, og jeg stortrives med å holde på med dette.

Interiøret i leiligheten er i stadig forandring. Bahnson flytter ting hit og dit, setter bort og henter frem.

- Noen ganger får jeg lyst til å fjerne alle farger og bare ha det hvitt, med hvite gardiner, hvite puter, hvite blomster, og da gjør jeg det. Ettersom vegger og gulv er brune, blir det aldri hvitt og sterilt uansett. Og så får jeg lyst til å hente inn masse farger igjen, og da blir det sånn. Jeg liker denne variasjonen, særlig når det ikke koster så mye. Jeg er glad i å blande gammelt og nytt, dyrt og billig, og skape et personlig preg på den måten.

Glemmer å vanne

Emil Bahnson liker de fleste blomster som det til enhver tid er sesong for.

- Nå på høsten liker jeg for eksempel hortensia, georginer og gress veldig godt. Om vinteren går det mye i tulipaner, svibler og andre løkblomster, mens det om sommeren blir mye peoner og markblomster. Jeg bruker alle slags blomster og setter dem sammen i nye kombinasjoner. Avskårne blomster lever jo ikke så lenge, så da gjelder det å få det beste ut av dem mens de er friske og fine.

Noen store, grønne planter er også kommet inn i leiligheten.

- 80-tallsplantene er tilbake, og jeg synes de store fredsliljene i spisestuen er kjempefine, sier Emil Bahnson som riktignok innrømmer at han er bedre med blomster enn med planter. For selv ikke han greier å holde liv i alt.

- Jeg er ikke alltid like flink til å huske å vanne, så de plantene som skal leve her, må tåle å tørke i perioder. Sånn er det bare.

Dekoratørens beste blomstertips:

Jeg liker å få en naturlig feeling på blomstene mine, så når jeg skal dekorere et bord eller pynte til fest, setter jeg ofte mange vaser tett sammen, slik at de tilsammen blir en stor dekorasjon hvor blomstene flettes inn i hverandre.

Bruk det du selv synes er fint. Bland litt fra blomsterbutikken med litt fra hagen eller naturen. På denne måten er det også lettere å få litt størrelse på blomsterarrangementene og lage både høye og lave varianter.

Lek med farger og fargeskalaer. Bland for eksempel grønt og hvitt, eller rosa, lilla, oransje og rødt. Her kan man også leke med ulike størrelser og teksturer på blomstene.

Hunden Krokus koser seg på puffen. Sofaen er kjøpt brukt. Lampen i hjørnet er arv etter Emil Bahnsons bestemor, og bildet på veggen er laget av Gro Mukta Holter. Foto: CARL MARTIN NORDBY
Entreen er rustikk med teglstein og betonggulv. Pidestallen har Emil Bahnson fått av en venn, og på den har han plassert en eukalyptusdekorasjon som et dekadent blikkfang. Foto: CARL MARTIN NORDBY