«Ho ho ho. Merry Christmas,» kommer det fra en nisse som er hengt opp ved inngangsdøren. Den gjentar seg selv, åpenbart uavbrutt.

- Den, ja. Den går i ett. Jeg hører den hele tiden når jeg holder på inne i garasjen. Det er lyssensor i den, så den er spesielt pratsom på dagtid, forteller Tore Karlsen.

Men han blir ikke lei skravlenissen. Han er blitt så vant til den at han nesten ikke enser den.

I løpet av snart 20 år har samboerparet Tore Karlsen (69) og Bjørg Andresen (70) bygget seg opp et lite juleimperium av lys og nisser. Det utbygges litt for hvert år som går. Nye lysslynger kommer til, og årets innkjøp av nisser får plass innimellom de andre.

Og paret er absolutt sammen om nisseinnkjøpene.

- Jeg ergrer meg fortsatt over nissen jeg lot være å kjøpe til 2000 kroner da vi var i Seljord med campingvognen nå i sommer. Den skulle vi gjerne hatt her, sier Tore Karlsen.

Han ler og rister på hodet.

- Det er så mange nisser at vi har sluttet å telle. For et par år siden hadde vi 800 med stort og smått. Nå er det helt sikkert 900, om ikke flere.

Han tar frem 10–12 nisser som enten beveger seg eller lager lyd – eller begge deler. Han starter dem én etter én. Det blir et voldsomt nissebråk i stuen. Katten, som har ligget i husfarens TV-stol, hopper ned og tripper inn til matskålen på kjøkkenet.

- Jeg kan ikke huske hvor dette med nissene startet. Det bare ballet på seg. Folk pleier å spørre om vi har like mye påskepynt. Det har vi ikke, bare en liten eske som vi nesten ikke orker å ta frem. Nei, her pynter vi til jul, fastslår Bjørg Andresen.

- Vi kan vel ikke nekte for at vi synes det er ekstra stas med julen, ja, legger samboeren til.

Godt synlig langs E18

Utenom sesongen ligger nisser, ledninger med LED-lys og annen julepynt pakket ned i flere plastkasser på loftet. Kassene tas ned i god tid før julemåneden starter.

I uken før første søndag i advent tar Tore fri fra jobben som trailersjåfør for Rema. Da jobber han istedenfor 10–12 timer hver dag med å plassere lyskveiler og nisser rundt om på hele huset, samt på et uthus, bortover hekker og ellers på tomten.

Huset ligger ikke så langt fra Vinterbro, Ås og Ski i Akershus. Stedsnavnet er Bjerkenes. Folk som kjører langs E18 her, kan ikke unngå å legge merke til det opplyste julehuset fra første søndag i advent og frem til omtrent 15. januar.

«Julehuset» er så godt synlig at paret raskt ble lokalkjendiser. Og opp gjennom årene har de hatt så mange mediefolk på besøk at de nærmest er blitt rikskjendiser. Men de har ingenting imot oppmerksomheten de får for huset, julebelysningen og de store og små nissene.

- Det er bare morsomt med besøk. Her har det også vært undervisning for en femteklasse – da sto naturlig nok juletema på timeplanen. En busslast med pensjonister kom innom en gang for å se. Ellers ble vi bedt til Nissehuset ved Savalen i Hedmark. Det var fint der, men vi har flere nisser enn dem, konstaterer Tore.

Stockholm-bussen tuter

Fra den dagen Tore Karlsen setter lysene på, er huset et blikkfang langs E18. Det fungerer omtrent som en fotoboks langs 60-sonen. Folk kjører saktere forbi på denne tiden av året enn ellers, forteller han.

Noen sjåfører stopper dessuten opp for å knipse bilder. Paret oppfordrer for øvrig folk til å gjøre det på en sikker måte: Det er innkjøring 100 meter unna, ved et nedlagt gatekjøkken.

- Statens vegvesen sendte oss i fjor et hyggelig brev der de spurte om det var mulig å dempe noen av lysene på husets nordvestside, det vil si den siden av huset som er mest synlig når man kjører mot Sverige. Men disse har ingen dimmefunksjon, de er enten på eller av. På denne tiden av året må de jo være på, sier Tore Karlsen og kikker opp på de blinkende lysene.

- Noen tenker nok at vi er helt gale, men jeg tror de aller fleste synes det er hyggelig. Folk forteller oss at de blir glade av å se det opplyste huset. Det blir vi i hvert fall selv. Du vet, Stockholm-bussen kjører forbi her fire-fem ganger daglig. Noen ganger slakker sjåførene ned før de kommer til huset. Så tar de frem mikrofonen og annonserer at de nå kjører forbi julehuset. Idet bussen passerer, tuter de – og alle om bord smiler og ser hit. Da vinker vi, hvis vi er ute eller sitter ved kjøkkenvinduet, forteller Tore Karlsen.

Og ved inngangsdøren får lysene fra bussen nissen til å gjenta sitt budskap: «Ho ho ho. Merry Christmas.»

Julehusbelysning er en mannegreie

En liten, kvalitativ undersøkelse av norsk julehusbelysningsflid viser at det er mannfolkene som står for den slags julepynt. Kvinnene er i beste fall mildt overbærende til de tusenvis av lys.

- Her hos oss er det nok jeg som er gal, ja, hvis det er det du spør om. Kona synes det er greit, men var ikke veldig begeistret til å begynne med, sier Gunnar Nergaard, som i syv-åtte år har kveilet familiens hus i Harstad inn i bortimot 15.000 lys.

- Nå gjør jeg det nok mest for ungenes skyld. Når man først har startet med dette, er det vanskelige å slutte. Naboene vil jo også at vi skal ha opp julelysene. De synes det blir fint i nabolaget, legger Nergaard til.

Klarte å slutte

Noen som «klarte å slutte» var familien Poulsen i Bærum. Der var det også en mann, det vil si familiens sønn Rickie Poulsen, som sto for opplysningsiveren.

- Jeg lyste opp huset i 17 år. Siste gang var i 2008. Ledninger og annet utstyr begynte nemlig å bli veldig slitt, så da droppet vi det, forteller han.

Øyvind Andersson, som muligens er Norges eneste julelysshowmester, startet lysshowene med to kamerater. Nå gjør han det i ensom majestet.

- Jeg skulle gjerne hatt en «konkurrent», men jeg tror ikke det finnes noen andre i Norge som har lysshow av denne typen. Jeg kjører 15-minutter lange show med blinkende lys på huset og ellers på tomten, det hele akkompagnert med musikk. Stikkordene er lys, styring og dataprogrammering. Jeg vet ikke om noen damer som holder på med dette, sier den 33 år gamle elektronikkingeniøren som bor ved E18 i Sandefjord.

Julegarasje

Hos Tom Christian Tobe Bruu, som har hus i Ås kommune i Akershus, ble opplyst «julehus» byttet ut med opplyst «julegarasje» da de i fjor flyttet til et større hus, 100 meter unna.

- Kona synes lysene våre er fine, men mener at det ikke bør dynges på med lys. Med større hus ble det for få lys. Da passet det godt å lyse opp garasjen istedenfor. Den løsningen gikk hun med på, men jeg har jo lyst til pynte det nye huset også etter hvert, forteller han.

Noen fakta om julelys

Julebelysning er en tradisjon som går tilbake til 1700-tallets Tyskland. Da startet noen velstående familier å pynte juletrær (ofte gran eller furu) med levende lys.

Tradisjonen med elektrisk julebelysning har opphav i USA. Etter at Thomas Alva Edison rundt 1880 oppfant en lyspære som fungerte bra, tok det ikke lang tid før det første juletreet ble dekorert med lyspærer.

Edward H. Johnson, en kollega av Edison, skal i 1882 ha vært den første i verden som brukte lyspærer på sitt juletre i sitt eget hjem i New York. Historien om de 80 blå, hvite og røde lyspærene på juletreet ble publisert i en avis, og i ettertiden ble derfor Johnson «Father of Electric Christmas Tree Lights».

I 1895 sørget den amerikanske presidenten, Grover Cleveland, for at Det hvite hus i Washington DC fikk sitt første juletre med elektrisk lys.

Rundt 1900 begynte noen butikker i USA å ha julebelysning i vinduene, innendørs.

Amerikanske General Electric Company (GE) var i 1903 først ute med å produsere elektriske juletrelys til kommersiell bruk.

Det var lenge mye mer kostbart med elektriske lys enn med stearinlys i USA, og det ble ikke vanlig med elektriske juletrelys innendørs før på 1930-tallet.

Det finnes eksempler på utendørs julebelysning for over 100 år siden i USA, og GE etablerte konkurranser i utendørsbelysning på 1920-tallet. Likevel har Library of Congress (USAs nasjonalbibliotek) slått fast at landets første juletre med elektrisk belysning utendørs sto i julebyen McAdenville i Nord-Carolina i 1956.

Juletreet utenfor Rockefeller Center i New York fikk også elektriske lys i 1956. Det hadde levende lys fra 1931.

Fra 1960-tallet begynte folk i USA å pynte opp husfasader og hager med lyskveiler. Trenden har i dag spredt seg til store deler av verden.

Vil du se julelysshow, kan du sjekke på YouTube: Fra Norge, søk «lysshow Larvik», utført av Øyvind Andersson. Fra USA, søk «Carson Williams Christmas lights». Eller generelt søk på «Christmas light show».

Kilder: Library of Congress, Wikipedia, YouTube

Les også:

Raymond pynter med 200.000 julelys

Slik lager du julepynt av en ølboks

Julelys kan gi brann og støt

Dette kan bli den viktigste videoen du ser før jul

Det er lett å få øye på dette huset når man kjører langs E18 i nærheten av Vinterbro i Akershus. Noen kjører forbi bare for å se på huset. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix
Tore Karlsen er lysmester, mens Bjørg Andresen er «nissemor». Her setter hun en støyete motorsykkelnisse på plass. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix
I fjor sendte Statens vegvesen et brev til Tore Karlsen og Bjørg Andresen med spørsmål om det er mulig å dempe belysningen på denne veggen. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix
De store nissene i bakgrunnen kjøpte Bjørg Andresen og Tore Karslen fra noen som ikke hadde plass til dem lenger. Men her er det plass. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix
En og annen snømann har fått innpass innimellom alle nissene. Disse to har fast plass på gressplenen. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix
I Queens i New York ser det slik ut før jul. Foto: Shannon Stapleton, Reuters/NTB scanpix
Kjøleskapet er nesten dekket med magneter. Nisser er det selvfølgelige temaet. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix
Familien Poulsen i Bærum lyste opp huset i 17 år. Nå er det slutt. Foto: Berit Roald, NTB scanpix
Denne gledessprederen kjøpte Tore Karlsen fra en kar i Tromsø. Den bruker en del strøm, men ellers sørger ikke LED-lysene for at strømregningen blir avskrekkende i desember. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix
Slik så denne tomannsboligen på Nordstrand i Oslo ut for noen år siden. Den ene familien bygger nå nytt hus like ved, derfor blir det ikke julpynt i år. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix