Et modulbad bygges gjerne ferdig før det settes inn i boligen der det skal brukes. Foto: SINTEF BYGGFORSK

I nye leilighetsbygg er badene gjerne modulbaserte, altså nesten ferdigbygde bad som plasseres inn i leiligheten og kobles til vann og avløp. De kalles også prefabrikerte eller våtromskabiner.

Det mange ikke er klar over er at man ikke kan bygge om eller oppgradere badet senere hvis man har modulbasert bad, ifølge Are Skaar Nielsen, fagkonsulent i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL), og talsperson for skikkeligrørlegger.no.

Har man modulbasert bad kan man stort sett erstatte gammelt utstyr med nytt, men da må det nye plasseres samme sted som det gamle.  For eksempel kan toalettskålen og annet overflateutstyr som servant, batterier og dusjvegger byttes, forteller Nielsen.

Vil du bytte fliser i et modulbad anbefaler Nielsen at man legger nye fliser oppå de gamle. Det for at konstruksjonen i modulen ikke blir utett. Han understreker at NRL ikke ønsker å snakke ned modulbad.

- Du kan endre overflater, så lenge du ikke bryter forseglingen, altså tettesjiktet. Du kan legge flis på flis, legge nytt gulvbelegg og du kan male taket. Man heiser kabinen på plass i et rom hvor det ikke er tilgjengelig å flytte på utstyret i ettertid. Du kommer ikke til rørene uten å ødelegge kabinen, sier Nielsen.

Les også:

- Modulbadet er vannskadesikkert

Fordelen er at hvis produktene som er brukt i kabinen er gode, så er modulbadet vannskadesikkert, ifølge Nielsen.

- Hvis prosjektet har bestemt seg for modulbad har du ikke så mange valgmuligheter. Du kan velge mellom servant og fliser, stort sett. Når det gjelder plassbygde bad har man flere valgmuligheter med tanke på størrelse og utforming, sier Nielsen.

- Modulbad er en konkurrent til rørleggerne?

- Helt klart, til alle håndverkere. Det blir vesentlig mindre jobb for alle, sier Nielsen.

Ifølge Nielsen er modulbadene stort sett billigere å bygge enn plassbygde bad.  Et plassbygd bad er laget fra grunnen av på plassen. Det betyr at vegger, tak, tettesjikt, rør og utstyr blir plassert og montert på plassen, ikke i fabrikk som et modulbad.

- Mindre sjanse for skader

Lars-Erik Fiskum, forskningsleder i Sintef Byggforsk, mener det i teorien kan være like utfordrende å endre et plassbygd bad som et modulbad. Et plassbygd bad er et vanlig bad.

For eksempel må både plassbygde bad og modulbad rives helt ned hvis de skal totalrehabiliteres.

- Noen av modulbadene kan du nok endre litt på, men ikke nødvendigvis alle. Noen er enklere, andre vanskeligere. Leverandørene har nok blitt mer obs på det, og har gjort tilpasninger som gjør det enklere å pusse opp og gjøre enkle endringer, sier Fiskum.

Det er mindre sjanse for å få skader på et modulbad, mener Fiskum. Det er fordi håndverkeren som lager modulbadet lager det samme badet dag ut og dag inn på samme mål, med samme rør og membran.

Tester baderomsmodulene

Plassbygde bad på sin side varierer i størrelse, og kan ha forskjellige typer materialer og løsninger.

- Behersker håndverkeren det, blir det bra, men det er en større risiko for at det ikke blir like bra. Du blir jo god på det du gjør når du gjør det hver dag. Sammenligner du 100 prefabrikkerte bad med 100 plassbygde finner du nok flere lekkasjer i plassbygde, sier Fiskum.

Sintef Byggforsk tester modulene før de går ut på markedet. I den første modulen finner Sintef normalt en eller flere feil som kan medføre lekkasje. Da retter modulbyggeren opp feilen/e til badet er godkjent.

Likevel  vil et riktig montert plassbygd bad og et modulbad sannsynligvis ha samme levetid, fordi de er bygget med samme materialer, mener Fiskum.

Les også: Dette badet måtte rives helt opp

Les også: Badet må rives fordi det er for lite

Les også: - Jeg hørte meg selv skrike: «Jeg har ødelagt badet!»

Det er vanskelig å bygge om eller oppgradere modulbadet, mener Are Skaar Nielsen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening. Dét er en overraskelse for mange eiere av modulbad, mener han. Foto: SINTEF BYGGFORSK
Modulbadet kommer som en ferdig enhet, skyves på plass, og så bygges veggene rundt. Foto: NRL