1. januar kommer den nye tekniske tilstandsrapporten, Boligsalgsrapporten. I utgangspunktet skulle den bli obligatorisk, nå blir den i første omgang tilbudt eiere av eneboliger, rekkehus og tomannsboliger og firemannsboliger.

Men innen 1. mars blir den gamle tilstandsrapporten faset ut, av praktiske hensyn, ifølge administrerende direktør Espen Fuglesang  i NITO Takst.

- Uansett om det i denne perioden vil tilbys to alternative rapporter, vil vi på det sterkeste anbefale alle å benytte den nye da den er mye mer detaljert og gir langt mer kvalitativ informasjon for begge parter, sier Fuglesang.

Den nye rapporten vil gi riktigere prising av boligene, mener Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

- Med en god kvalitativ undersøkelse vil man få en riktigere prising av boligene. Hvis vi oppnår større trygghet med tanke på teknisk tilstand føler nok mange seg tryggere i budrunden. Noen vil avdekke større feil, mens andre får større trygghet, sier Dreyer.

- Selger kan bestemme selv

Boligsalgsrapporten er laget på bakgrunn av omforent standard. Takstbransjen, forsikringsbransjen og meglerbransjen har jobbet sammen for å lage den nye.

I utgangspunktet ville bransjene at den nye rapporten skulle bli obligatorisk. Nå blir den en standard. Det er ifølge Vest24.no fordi Finanstilsynet sa nei til å gjøre rapporten obligatorisk.

At den blir standard betyr at man kan droppe rapporten hvis det ikke er behov for den. Andre aktører kan også lage tilstandsrapporter etter Norsk Standard, ifølge Forbrukerrådet.

- Hvis huset er splitter nytt, trenger man ikke nødvendigvis tilstandsrapport. Eller hvis boligen er i så dårlig stand at det ikke er vits å kartlegge det alle ser. Det kan være unødvendig å benytte rapporten ved arv eller skifte, eller der begge parter kjenner eiendommen. Da bruker man for eksempel verdi- og lånetakst, sier Fuglesang i NITO.

- Det blir i praksis opp til hver enkelt boligselger å bestemme om de vil ha tilstandsrapport eller verdi- og lånetakst?

- Ja. Selger må bestemme selv, men vi vil anbefale å bruke tilstandsrapport, fordi verdi- og lånetakst ikke gir tilstrekkelig informasjon om boligens tilstand, sier Fuglesang.

Borrer hull i veggen

Den nye rapporten er mye mer detaljert. Det er den største forskjellen mellom den nye og den gamle tilstandsrapporten, ifølge Fuglesang.

Takstmann vil gi forskjellige tilstandsgrader på forskjellige komponenter i boligen, fra TG0 til TG3:

TG0, ingen avvik

TG1, mindre eller moderate avvik

TG2, vesentlige avvik

TG3, stort eller alvorlig avvik

TGIU, ikke undersøkt/ikke tilgjengelig for undersøkelse

Skal du selge et hus med bad der du dusjer rett på veggen, borres det et hull på 73 mm i diameter fra tilstøtende rom mot badet ved gulvlisten for å sjekke fukt. Og så legger man på et plastlokk over hullet. Det samme gjøres i typisk fuktutsatte rom, som i en innredet kjeller.

- Borrer du dette hullet vil du avdekke om det faktisk er fukt. Man slipper negativ tåkelegging, sier Fuglesang i NITO Takst.

- Det er flere sjekkpunkter enn i dagens rapport, der vi går gjennom dokumentasjon for eiendommen. Vi får i tillegg likhet i vurderingene, og skjønnet forsvinner, legger han til.

Andre faktorer ved rapporten som gjør den mer detaljert, ifølge NITO:

Utvendige støttemurer skal sjekkes. Er den fullt innredede kjelleren byggemeldt? Det elektriske anlegget sjekkes, er det gjort arbeid? Foreligger det samsvarserklæring? Er det kursfortegnelser? Ventilasjonsanlegget skal beskrives. Er det tilfredsstillende? VVS skal også sjekkes langt grundigere.

Færre konflikter?

Hvert fjerde boligkjøp ender i konflikt. Vil en mer detaljert tilstandsrapport endre det?

- Det er veldig dumt at verdi- og lånetakst fortsatt er et alternativ. En boligselger med ønske om å selge boligen uten at alle negative forhold blir kommunisert, vil kunne gjøre det, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Han er redd folk som kjøper bolig der det kun foreligger verdi- og lånetakst kan havne i fryktelige situasjoner.

- Noen sårbare forbrukere kan tro de gjør et godt kjøp, men en verdi- og lånetakster med uklarheter og forbehold, får enorme problemer, sier Bartholdsen.

Hvor mye vil det koste?

Forbrukerrådet har tidligere uttalt at de tror boligsalgsrapporten vil gi en ekstrakostnad på 10-20 000 kroner for boligselgerne, ifølge DN.no.

Den gamle rapporten kostet boligselger mellom 5000 og 10 000 kroner, mens verditakst koster alt fra 3000-6000 kroner.

Fuglesang i Nito Takst kan ikke uttale seg om prisen på den nye boligsalgsrapporten.

- Da blir det prissamarbeid. Prisen blir opp til hver enkelt takstmann å sette, sier Fuglesang.

Dreyer i Eiendom Norge synes det er vanskelig å uttale seg om pris, da ulike tall har versert.

- Men for en normal enebolig skal dette ta cirka ti timer, og med en timespris på cirka 1000 kroner per time så ligger forventningsnivået til mange på 10.000 kroner, sier Dreyer.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!