Kjøkkenet er nok hos de aller fleste ikke bare det mest brukte rommet i huset, men også det stedet som - naturlig nok - er utsatt for mest arbeid, mat og søl. Når det kommer til hardtarbeidende redskaper på kjøkkenet, kommer nok skjærefjølen helt i topp.

Og med bruk kommer smuler og søl, men vet du egentlig hvor ofte du burde rengjøre skjærefjølen din? Og ikke minst hvordan du vasker den? Og når burde du egentlig kaste og kjøpe ny?

Det Australske nettstedet Homelife forklarer at alt du trenger for å holde skjærefjølene dine rene og hygieniske, har du nok allerede hjemme på kjøkkenet.

Olivenolje, salt og sitron både rengjør, behandler og beskytter skjærefjølene dine, ifølge nettstedet. Det dreier seg da om skjærefjøler i tre.

Olje skal behandle treet, mens salt og sitron vil trekke ut bakterier, og fjerne flekker og søl.

Slik gjør du

Gni en passelig stor mengde olivenolje inn i skjærefjølen din, både når den er ny og også minst en gang i måneden, anbefaler Homelife. La oljen trekke inn over natten. Tørk deretter av overflødig olje.

- Rengjør ved behov med en ren oppvaskbørste, og la skjærefjølen tørke godt slik at det kommer luft til mens den tørker.

Har du derimot brukt skjærefjølen din å skjære kjøtt eller sjømat, bør du gjøre følgende:

Strø grovkornet salt utover skjærefjølen og gni dette inn med snittsiden av en sitron, anbefaler nettstedet. Vask den i varmt såpevann etterpå, men ikke la skjærefjølen ligge lenge i vannet, da kan treet sprekke eller slå seg.

Bør vaskes daglig

Markedsansvarlig hos CityMaid Hjemmeservice, Charlotte Sagvik, holder også en knapp på varmt vann og oppvaskmiddel når det gjelder å få skjærefjølen ren.

- Mest effektivt vasker du denne for hånd, bekrefter Sagvik til Klikk Bolig.

- Men husk at for å få denne helt ren, er det viktig at du bruker så varmt van som du klarer å vaske i. Oppvaskmaskinen er bra for skjærefjøler i plast, men den høye varmen inne i maskinen kan gjøre slik at trefjøler sprekker.

En skjærefjøl med sprekker kan føre til at skitt og bakterier setter seg fast, noe som kan gi alvorlige smitterisiko.

Faktisk viste en undersøkelse utført av det amerikanske hjem- og husholdningsnettstedet Bright Nest at den gjennomsnittelige skjærefjøl er hjem til minst like mange bakterier som på dosetet ditt.

Og ikke la det gå for lenge mellom hver vask.

- Skjærefjøler bør vaskes daglig, uten tvil, råder Sagvik.

- Spesielt de som brukes til å skjære andre ting enn brød på. Men selv disse burde tørkes av og rengjøres daglig. Både fordi du på den måten unngår at det setter seg flekker, men også fordi det god hygiene.

Varmt vann og kjapp tørketid

Seniorrådgiver Einar Strand hos Mattilsynet forklarer at det ikke bare er temperaturen på vannet man vasker i som er viktig for å få skjærefjølen helt ren, men også hvor flink man er til å sørge for at fjølen får lufttørke på et sted hvor den raskt blir tørr, og at den ikke blir liggende å holde på fukt.

- Skjærefjølen må få lov til å lufttørke når du har vasket den, forklarer Strand til Klikk Bolig.

- På denne måten sørger du for at den er så tørr som mulig, noe den må være før du setter den bort.

Strand forklarer at fuktige overflater er et yndet sted for bakterier.

- Nettopp derfor er det viktig at skjærefjølen får bli tørr så fort som mulig etter vask.

Og ikke bare skyll fjølene under kranen når du vasker heller, det trengs litt tyngre skyts for å faktisk få dem helt rene.

- Såpe og varme er stikkord, og husk også på å skylle fjølen godt i vann som holder opp mot 70 grader etter at du har vasket den med såpe.

Maskin går fint

Strand tror heller ikke det er noe stort problem å vaske skjærefjølen i oppvaskmaskinen.

- Så lenge den ikke er for stor, så går det fint også for skjærefjøler i tre å vaskes i oppvaskmaskin, forklarer rådgiveren.

- Men også her bør man være nøye på å ta fjølen ut med en gang maskinen stopper, og sette den til lufttørking et sted hvor så mye av fjølens overflate som mulig er eksponert for luft.

Bruk ulike fjøler

Om du hører til dem som bruker samme skjærefjøl til alt du skal skjære, så har du mye å lære.

- Det aller beste er å ha ulike fjøler til ulik type mat, en til brød, en ting frukt og grønt og en til kjøtt - og gjerne en egen igjen til sjømat, forklarer Strand.

- Det er dette de opererer med på mange proffe kjøkken, og det gjør det lettere å holde oversikten over hva som er skåret opp hvor.

Om dette ble litt mye, ta i allefall hensyn til om maten er varmebehandlet eller ikke.

- Begynn med mat som allerede har vært varmebehandlet før du begynner å skjære rå mat.

Å bli flinkere til å kaste skjærefjøler og kjøpe nye regelmessig er også noe mange slurver med.

- Tre er et porøst materiale og bakterier kan trekke inn i treet, har forsker Bjørn Christian Schirmer hos Nofima Matforskningsinstitutt tidligere bekreftet til Klikk Bolig.

- Plastfjøler med hakk og sår kan også bli smittekilder på kjøkkenet dersom de ikke rengjøres godt nok, og bør derfor kastes.

Bakepulver og eddik

Det amerikanske nettstedet Reader's Digest har også gode forslag til hvordan man holder skjærefjølene rene og bakteriefrie. Fjern bakterier og rengjør med en ren klut dyppet i eddik, anbefaler nettstedet.

Sitron fjerner vondt lukt av løk, hvitluk og kjøtt fra skjærefjølen, ifølge Reader's Digest.

Salt og bakepulver er også ypperlig. Lag en blanding av salt, bakepulver og litt vann som du gnir utover skjærefjølen og lar virke litt før du skyller av.

Salt er også bra for å bleke fjølen om den har blitt misfarget med tid og bruk. Gni fjølen med en fuktig klut dyppet i salt.

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no

Visste du at det er like mange bakterier på skjærefjølen din som det er på dosetet ditt? Foto: FOTO: Trine Jensen
Her er tipsene du trenger for å vaske skjærefjølen din. Foto: Trine Jensen
Plastfjøler er ypperlige til å skjære rå mat på, og disse vasker du raskt og hygienisk i oppvaskmaskinen. Foto: Trine Jensen