Huset på Nordstrand i Oslo ble beskrevet som «særdeles attraktivt» da det ble lagt ut for salg.

I tingretten ble husselgerne og eierforsikringsselskapet Am Trust International Underwriters Ltd dømt til å betale 1 270 000 kroner til huskjøperne i april 2013.

I lagmannsretten ble huseierne nylig tilkjent 1 830 000 kroner pluss forsinkelsesrenter fra 2011 da huskjøperne tok saken videre til lagmannsretten.

De kjøpte eiendommen på Nordstrand for 24 millioner kroner i juni 2011, men den ble verdsatt til 30 millioner kroner.

Fant rotteekskrementer

Da kjøperne av huset skulle legge rør for fjernvarme i stuen ble det oppdaget spor etter rotter under undergulvet. Videre ble det funnet «betydelige mengder rotteekskrementer og et uttørket rottelik». Det luktet ikke godt, på grunn av rottenes urinering. Ifølge dommen ble det funnet tre døde rotter i etasjeskillet.

Skadesaneringsfirmaet Anticimex ble kontaktet, og anbefalte at det ble satt i gang forebyggende arbeid. Gulvene i første etasje, andre etasje og loftetasjen ble åpnet, i tillegg ble to bad revet.

Da ble det oppdaget flere skader, blant annet skader fra en ulmebrann ved peisen, svekket bjelkelag i stuen, råteskade på loftet.

Krav på 4 553 966 kroner

I retten krevde huskjøperne til sammen 4 553 966 kroner, bestående av prisavslag på 3 699 000 kroner og 854 966 kroner i erstatning.

Hovedposten dreide seg om kostnader knyttet til rotteforekomsten, 2 505 000 kroner. I tillegg dreide kravene seg om utvendig takomlegging, sopp, råte, fukt yttervegg og isolasjon.

Huskjøperne fant huset ubeboelig, ifølge dommen.

Husselgerne krevde å bli frifunnet.

635 000 kroner for rotteskader

Lagmannsretten mener selgeren av boligen ikke hadde noen opplysninger om rotteforekomsten.

Husselgerne mener at skadene kunne blitt utbedret lokalt. «Bildematerialet viser kun et moderat omfang av skadedyr, og lite skader i første etasje.»

Retten mener at omfanget av skadene er omfattende. «… ingen tvil om at rottene har vandret i hele etasjeskillet mellom kjelleren og første etasje.»

Samtidig mente retten at det var nødvendig å fjerne undergulvene i andre etasje og på loftet, men at badegulvene ikke burde blitt revet, men undersøkt fra undersiden.

Huseierne ble tilkjent 635 000 kroner for å rette skadene etter rottene, pluss 62 500 kroner til sikring mot nye angrep. For taket får huseierne 375 000 kroner, avkortet på grunn av takets resterende levetid.

Retten vurderte skadene til å være mangler, på grunn av forventningen som var skapt om huset, det psykiske elementet vedrørende rotteforekomsten og at rotteforekomsten ville gi verdiredusering ved videresalg av huset.

Aller viktigst var summen for å reparere skadene, 7,5 prosent av kjøpesummen. Huset var i vesentlig dårligere stand enn kjøperne hadde grunn til å tro.

Ikke rettskraftig dom

Dommen er foreløpig ikke rettskraftig, da ankefristen ikke har gått ut. Dag Henden Torsteinsen, huskjøpernes advokat, vil ikke kommentere dommen.

Line With, advokat og leder av prosedyreavdelingen i Norwegian Claims Link (NCL), som har gjort skadeoppgjøret for Am Trust. With beskriver saken som stor og omfattende.

- Og den har pågått over lang tid. For både boligkjøpere og boligselgere er denne typen saker ofte en tung prosess. Vi er derfor først og fremst fornøyd med at saken har fått en avslutning, sier With.

- Vi er i utgangspunktet ikke enige med lagmannsrettens resultat, legger hun til.

Begrunnelsen for det er særlig lagmannsrettens vurdering om det forelå mangel ved boligen, ifølge With.

- Når lagmannsretten likevel vurderte det slik at det forelå mangler, er prisavslaget som ble tilkjent betydelig under kravet, sier With.

NCL tar dommen til etterretning, og kommer ikke til å ta initiativ til å anke.