Om lag 15 prosent av studentene i Trondheim får tilbud om studentbolig. Over 2000 personer står i boligkø hos Studentsamskipnaden  i Trondheim (SiT). Det gjør at mange presses ut på et glohett leiemarked.

Ifølge Utleiemegleren er det ikke uvanlig med rundt 100 interessenter på ett leieobjekt. Ofte oppstår det budrunder på hyblene. Det synes Leieboerforeningen er en uting.

- Kan bli revet med

- Vi oppfordrer alle til å unngå å kaste  seg inn i slike budrunder. Det presser prisene oppover. Samtidig kan man risikere å bli revet med, og ende opp med en bolig man ikke har råd til å bo i på sikt. Budrunder også kan føre til at det blir enda vanskeligere for de som sliter med å komme inn på leiemarkedet å finne en bolig, sier advokat Anne Mette Hårdnes Skåret i Leieboerforeningen til adressa.no.

adressa.no skrev onsdag om Levon Marsland, som reagerer sterkt på at det kan koste over 6000 kroner å leie en hybel på under ti kvadrat i Trondheim.

I debatten på adressa.no har debatten om prisnivået på leiemarkedet rast.

«Det er kynisk opportunisme å kreve både seks og syv tusen kroner i måneden for små hybler. Det er like før man burde gå inn og regulere hvor mye man burde kunne ta for ulike utleieenheter, og satt en makspris for å skåne leietakerne», skriver Kim André Gjerde.

Leieboerforeningen synes imidlertid det er vanskelig å si at utleierne har noe ansvar for å holde prisene nede.

- Ut i fra utleiernes interesser er forståelig at de vil tjene penger. Vi vil likevel råde leietagere til ikke å være med på å presse prisene oppover gjennom budrunder, sier Skåret.

- Har et ansvar

Velferdstinget i Trondheim mener på sin side at utleierne kan være mer bevisste på å at prisnivået ikke tar helt av.

- Ja, det mener vi absolutt. Alle som leier ut har et visst ansvar for å holde prisene på noe som ligner på et normalt nivå. Selv om det er mulig å ta blodpris, betyr ikke det at det er greit, sier leder Alexandra Løvland i Velferdstinget i Trondheim.

I Husleieloven paragraf 4 heter det at det ikke kan «avtales en leie som er urimelig i forhold til det som vanligvis oppnås på avtaletidspunktet ved ny utleie av liknende husrom på liknende avtalevilkår.»

Siden tolkningsmulighetene er mange om hva som er urimelig, blir det så å si aldri felt noen etter paragrafen.

Løvland mener prisene ville vært på et mer fornuftig nivå om det ble bygd flere studentboliger.

- Selv om det bygges studentboliger i dag blir dette spist opp av studentveksten. Studentsamskipnaden står klar til å bygge når som helst og hvor som helst, men trenger bevillinger fra Kunnskapsdepartementet.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen uttaler i fredagens Aftenposten at hun mener byggingen av studenthybler går for sakte. Hun mener man bør heve ambisjonen til å få bygd 2000 nye hybler i året.

Desperasjon

I dag er basisstøtten fra lånekassen 6 938 kroner i måneden. I tillegg får studentene 18 498 kroner i august og januar.

- Det sier seg selv at det er vanskelig å leve på dette om man må betale 5-6000 kroner for å bo i måneden.

Velferdstinget mottar mange telefoner fra desperate studenter på boligjakt.

- Mange sier de har sendt 100 mail og tatt 100 telefoner uten å få tilslag, sier Løvland.

- Les kontrakten

Desperasjonen gjør at mange forhaster seg når de slår til på hybel. Advokat Anne Mette Hårdnes Skåret i Leieboerforeningen sier mange brenner seg ved at de nærmest ikke leser leiekontrakten før de signerer. Da kommer de gjerne til dem og ønsker juridisk bistand.

- Særlig gjelder det bindingstida og oppsigelsesmuligheter. Vi får også en del henvendelser i forhold til skader i leiligheten leietager blir bedt om å erstatte. Det er ikke alltid leietager og utleier er enig om når skadene har oppstått, og hvem som skal betale for hva. Derfor er det viktig at man tar en skikkelig befaring før man flytter inn, sier hun.

Advokat Anne Mette Skåret i Leieboerforeningen råder studenter og andre til å lese leiekontrakten nøye. Foto: LEIEBOERFORENINGEN