- Man er nødt til å gå gradene i boligmarkedet. Du søker ikke på jobb som statsminister som nyutdannet. Slik er det også i boligmarkedet, sier eiendomsmegler Hans Christian Espenes i Privatmegleren til adressa.no.

Han har vært megler i Trondheim i 10 år, og selger ofte boliger til førstegangskjøpere.

Mange av kjøperne ønsker å bo på Solsiden, Øya eller andre sentrale deler av Trondheim.

Les flere saker om bolig og hjem her

Lite press rundt Trondheim

Men i et svært presset boligmarked er det mange som har urealistiske forventinger til standard og beliggenhet.

- Presset og mangelen på boliger i sentrale strøk er et faktum. Men et av problemene er at boligprisene er for «lave» og det er for lite press i områder rundt Trondheim. Her bør det være nok av arealer å ta av, men det er for dyrt å bygge i forhold til hva markedet vil betale. Men begynner du å se på boliger på Heimdal, eller Melhus og Malvik kan du få mye mer for pengene. Det er ingen sak å komme seg inn til byen om du kjøper deg busskort eller sykkel, sier Espenes.

Selv kjøpte han bolig på Tiller da han flyttet til Trondheim for 13 år siden.

Eiendomsmegleren får støtte av privatøkonom i Sparebank 1 SMN, Endre Jo Reite.

- Om du ser utenfor det største pressområdet får du mer for pengene. Kanskje kan du kjøpe sammen med noen, eller kjøpe noe du kan leie ut til andre, sier Reite.

Har du et boligtips? Send til webred@adresseavisen.no.

Flytter i flokk

Adressa.no har den siste tiden omtalt flere mindre leiligheter som har blitt solgt med skyhøy kvadratmeterpris. Blant annet gikk en leilighet i Prinsens gate for en kvadratmeterpris på over 70 000 kroner. Megleren sa han aldri hadde hørt om noe dyrere.

- Det er høyst frivillig å kaste seg inn i markedet i de dyreste strøkene. Jeg mener man ikke på død og liv bo der alle andre bor. Det er positivt om noen tar initiativ til å spre presset, sier Espenes.

Han advarer også folk mot å gå i den såkalte «standard-fella».

- Med det mener jeg at noen kan bli blendet av et strøkent bad og fint interiør. Dermed nedprioriterer de beliggenheten på objektet. Men standarden på en slik leilighet kan forringes på noen år, og uten attraktiv beliggehenhet kan potensialet for gevinst reduseres. Kjøper du derimot en leilighet med god beliggenhet, men med noe potensial til oppgradering, kan du selv bidra til øke verdien betraktelig på noen år, sier Espenes.

Han understreker at man kan ha god beliggenhet i et område med mindre kjøpspress, og dårlig beliggenhet i et område som omtales som et pressområde.

- Hele Solsiden har ikke solside!

Kjappere marked

Et krav til 15 prosent i egenkapital gjør det svært tøft å komme inn på markedet for mange. Førstegangskjøperne må ofte ha hjelp fra foreldrene for i det hele tatt ha mulighet for å få kjøpt egen bolig. Med foreldre i ryggen blir prisene presset oppover. Også omsetningshastigheten på leiligheter i Trondheim har gått opp de siste årene.

- Jeg synes jeg ser en tendens til at mange har dårligere tid når de skal kjøpe bolig. Folk var mer forsiktige og nøye i kjøpsfasen tidligere. Jeg råder folk til å ta grundige vurderinger og snakke med megler. Det er ikke alltid at det er mange interessenter på en bolig, selv om det er mange på visning. Samtidig må man ha i bakhodet at selv om megler er en mellommann, skal han ivareta selgers økonomiske interesser, sier Espenes.

Hva mener du om boligprisene i Trondheim? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!