Malerkjeden Fargerike utropte i dag lilla til årets farge. Kåringen ble startet i fjor, og da med grønn som årets farge.

Lilla assosieres med advent, blomster og klær, og følelser knyttet til fargen er glede, spenning og kreativitet. Det kommer fram i en undersøkelse utført av Norstat for Fargerike.

Samme undersøkelse viser at folk aller helst maler kjøkkenet, soverommet, hobbyrommet, stuen, gangen og badet hvitt.

Dét til tross for at følelser knyttet til fargen hvit er «fredelig», «kald» og «sorg».

Vil ikke male rosa

- I kjøkkenet foretrekker nordmenn farger som hvitt, lyst og blått. Det samme gjør vi på soverommet. I stua byttes blått ut med beige og i gangen velger vi grått i stedet for blått. Vi velger altså farger som gjør oss triste til plassen hvor vi er mest, sier Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ leder i Fargerike.

Undersøkelsen viser at folk blir triste av sort, grått, beige, brun og rosa, og blir glade av rødt, blått, gult, grønt og lilla, men folk maler sjelden hjemmet i farger de blir glad av.

Vestlendinger er mest glad i farger, unge liker farger bedre enn eldre og folk bruker mer farger før enn nå.

62 prosent kunne ikke tenke seg å male hjemmet rosa, 60 prosent dropper oransje og 48 prosent kunne ikke tenke seg vegger i lilla. Orange står imidlertid sterkt blant folk med inntekt over 900 000.

Favorittfargen er blå for 38 prosent av de spurte i undersøkelsen.

Trender produseres flere år i forveien

Om folk skal le av at «årets farge»  er kåret, eller om at de skal løpe og kjøpe lilla varer, vil ikke dekan Erling Dokk Holm ved Markedshøyskolen si noe om.

- Folk må gjøre hva de vil, men de må være klar over at smak er noe som produseres. Det finnes det en internasjonal industri innen det å skifte farger og interiør, og nye trender planlegges flere år på forhånd. Så dette er planlagt og styrt.

- Aktørene kommer med nye trender og farger for at vi forbrukerne skal føle at det vi har er gammelt. Det ligger psykologi bak dette, sier han.

Psykiatrisk pasient i rødt rom

Beate Kleven, interiørarkitekt MNIL, synes lilla kan være en en fin farge, men vektlegger alltid hvilke rom eller hvem brukerne er når «romfarger» skal velges.

- Fargevalget kommer helt an på fokuset. I soverommet skal man hvile, og i treningsrommet skal man være aktiv. Jeg ville for eksempel valgt lyse og rolige toner til soverommet, avhengig av fargeverdenen til personen som skal sove der, sier Kleven.

- Du putter for eksempel ikke en psykiatrisk syk person inn i et rødt rom, men heller et lysegrønt eller lyseblått, som er farger som vil gi mer ro. Hvis du skal ha treningsrom kan du klinke til med rødt eller oransje.

Kleven mener man bør vurdere farge ut i fra hva man liker. Samtidig er det viktig å ta med; størrelse på rommet, lysinnfall samt helhetsinntrykket.

Fargene kan gjøre mye med trivsel i rommene vi oppholder oss i og påvirker oss mye mer enn vi aner.

Hun tror i likhet med Fargerike at det blir mer farger i norske hjem framover og ser tendensen til bruk av mere farger og mønstre.

Forstørrer lyse farger?

- Den veldig hvite perioden fra rundt 2000 er mer eller mindre borte. De siste årene har folk brukt mye lyse gråtoner på veggen og grå fliser på badet. For tre-fire år siden var det mye sandfarger, sier Kleven.

Bør man male veggene lyse hvis man har lite plass?

- En mørk farge, for eksempel en sort sofa, vil alltid se mindre ut enn den samme i hvit. Lyse toner gir ofte en luftigere følelse. Har du en liten leilighet kan du prøve å holde samme farge i de fleste overflater og rom, det oppleves som mer helhetlig og de fleste opplever det som luftigere. Er gangen blå, stuen grå og soverommet i en annen farge oppleves det som at arealet blir spist opp, sier Kleven.

- Har vært hvitt og stramt

- Vi har jobbet tett med det franske trendbyrået, NellyRodi som vi mener er best på farger. Vi har analysert og fornorsket deres prognoser, samtidig som vi har undersøkt hos butikkene våre. Det er ikke tvil om at forskjellige nyanser av lilla ligger og vaker under overflaten, sier Thurmann-Hoelseth.

- Nordmenn er veldig fargeglade, men farge og design har vært veldig danskpreget de siste årene – det har vært veldig hvitt, stramt og enkle former. De siste 150 årene har nordmenn brukt mye farger i hjemmet. Vi er også oppe i en stor kulturdebatt, der vi prøver å finne oss selv, og det går over i design og fargebruk.

Thurmann-Hoelseth peker på tre stilarter når det gjelder lilla:

- Norsk-skandinavisk: Man fargelegger det danske uttrykket med støvete toner i plomme, aubergine eller grålilla.

- Norsk elegant: Feminint og elegant, med lyse lavendeltoner.

- Norsk eklektisk: Veldig sterke lillatoner som kalles lekefarger. Indigo-toner, lillarosa toner og purpur. Korall i forskjellige nyanser kan brukes som støttefarge.

- Målsettingen er ikke at alle skal male hele stua lilla. Kanskje man maler i sin favorittnyanse av lilla, innfører litt lilla elementer i hjemmet sitt, eller ikke gjør noe i det hele tatt. Det som er helt sikkert, er at vi kommer til å se mer lilla i løpet av 2013. Dette er en farge som det kommer til å bli mer blest om. Flere vil nok male i disse nyansene, sier Thurmann-Hoelseth.