- Brunsneglene begynte å komme for 15 år siden, og har økt hvert år siden da. Jeg har blitt veldig plaget med snegler, og tenkte at jeg måtte finne frem til en enkel måte å bli kvitt dem på. Det er ikke kjekt å ha sneglene spisende rundt plantene og grønnsakene. Man føler en viss vemmelse av at de er overalt også, sier Magne Skogland fra Haugesund.

Over en periode i fjor prøvde han seg frem med forskjellige typer feller – uten at de fungerte noe særlig. Så kjøpte han en plastboks, satte inn to rør, og la sneglemat som epler, appelsiner og pils i boksen.

- Da den var stappfull dagen etter, ble jeg virkelig oppmuntret. Nå skal fellen markedsføres og selges, sier Skogland.

Klarer ikke finne utgangen

- Det lukter godt fra boksen, og da kommer sneglene fra lang avstand, litt avhengig av vindretningen. Når sneglene først har kommet inn i boksen, har de store problemer med å finne utgangen igjen, sier Skogland.

I fjor høst kunne Skogland fange så mange som 120 snegler i boksen i løpet av et døgn. I år mener han det er mindre snegler, antagelig på grunn av den kalde vinteren.

- Det var så tettpakket at man nesten ikke kunne se dagslys gjennom. Etter hvert minket antallet, det var nesten ikke snegler igjen. Jeg følte at vi hadde fått kontroll, sier Skogland.

Han tømmer boksen med brunsnegler i en bøtte. For å enkelt og kjapt ta livet av sneglene heller han saltlake i bøtten, eller salter dem.

Druknes i pils

Den danske musefelleprodusenten EB Rør lanserte sin sneglefelle for seks år siden. Fellen består av plastrør i to deler. Den ene delen graves ned rundt 15 centimeter ned i bakken. I røret monteres en plastpose, og oppi denne heller du samme lokkemiddel som Skogland bruker: Pils.

Når posen er lagt i røret, heller du altså oppi pilsen. Så kommer sneglene, faller nedi ølet, og drukner. Fellen har også et lokk med to hull som hindrer regn i å komme inn og fortynne lokkemiddelet, samtidig som det slipper inn sneglene.

- Man kan også lage boksen med øl selv, og grave den ned. Jeg har også fått tips om å koke sneglene man har fanget, helle ut vannet, og spraye vannet på buskene. Da vil angivelig sneglene holde seg unna. Men jeg har ikke prøvd selv, så jeg kan ikke garantere for virkningen, sier Miriam Wicklund, som har samlet inn kjerringråd i 30 år.

Noen sier også at sneglene holder seg unna hvis man graver ned hår i jorden.

Kaffegrut som barrikade

Sneglemidlet Nemaslug kan også brukes. Midlet blandes ut i vann, og kan vannes ut med en vannkanne. Ifølge produsenten slutter sneglene å spise noen dager etter behandling med Nemaslug, og dør omtrent en uke etter.

- Kaffeslanter og kaffegrut kan også virke avstøtende. Strø gruten og lag en barriere mot sneglene, for eksempel rundt blomsterbedet. Men det som funker aller best, er kanskje å være flink til å klippe gresset jevnlig, da tar man sneglene samtidig, tipser Elisabeth Dalseg, redaktør i Dinside bolig om.

I denne danske fellen skal sneglene drukne i pils. Foto: EB Rør