Kunstner Linda Lie eier to hus på Tjøme. Husene ble oppført i fjor, og malt i pastellfarger. Det første ble malt sjøgrønt med gult på vinduskarmene, det andre er malt i lilla, rosa, gult og sjøgrønt – det er ikke usannsynlig at «Pippi Langstrømpe» kunne valgt samme farger.

- Jeg lever som jeg ønsker, jeg spør ikke andre om lov. Jeg gjør ting litt annerledes enn de fleste andre, jeg har levd litt som Pippi Langstrømpe de siste tyve årene.  I det forrige huset lagde jeg trekantvinduer og bygde terrasse på taket uten å søke – det falt meg ikke inn, sier Lie.

Lie heklet et babyteppe i sjøgrønt og gult. Det var da hun bestemte seg for at det første huset skulle males i samme farger.

- Veggene inne er helt hvite

En malingsprodusent bestemte seg  til og med for å sponse Lie med maling etter at de så det sjøgrønne huset.

- Jeg trodde det var en spøk, for jeg er ikke vant til at folk er så positive til det jeg gjør. Da jeg skulle male hus nummer to gikk jeg til malebutikken og så på fargekartene, jeg elsker dem. Så tok jeg med meg en del prøver, la dem opp mot hverandre og bestemte meg på en halvtime. «Sånn gjør vi det», sier Lie.

- Jeg har en sterk intuisjon. Får jeg noe for meg. så gjør jeg det. De fleste synes det er tøft og kult, fordi jeg er ekte, sier Lie.

Inne derimot har hun malt alt i «eggeskall».

- Folk blir overrasket når de kommer inn og ser at veggene er helt hvite. Det er helt enkelt inne, det henger ingenting på veggene. Vi har det vi trenger, jeg er ikke opptatt av ting. Det er sitteplasser, bord og stoler, det er plass til mange, for her skal alle være velkommen. Vi har sengeplasser overalt, selv på kjøkkenet, sier Lie.

Selv bor Lie i det sjøgrønne huset, og leier ut halvparten av det andre. Drømmen er å drive pensjonat, i sommer har hun leid ut rom til sommergjester.

«Heslig»

Da det første huset ble malt sjøgrønt og gult i fjor, reagerte noen av naboene. To av dem beskrev huset som «heslig», og ba Tjøme kommune gripe inn, ifølge Tønsbergs Blad.

Da saken ble behandlet politisk i Tjøme kommune, ble det bestemt at hunfikk beholde fargene på huset.

- Alle lurte på hvordan det andre huset skulle bli. Jeg ble nedringt av aviser som lurte. «Ingen kommentar», svarte jeg da, sier Lie.

Det ble det ingen sak etter at det andre huset ble malt i fargene lilla, rosa, gult og sjøgrønt. Lie tror dessuten at mange har endret mening, og synes at husene er artige.

- Mange rundt her synes de fargerike husene er morsomme, og forbipasserende stopper ofte for å ta bilder. Hensikten er å gjøre folk glade, sier Lie.

- Holder hverandre i halen

- Det viktigste er at du liker det selv, ikke hva naboen din synes, mener Ole Andreas Klaveness. Han er autodidakt fargeekspert og har vært malermester siden 1978.

- Jeg synes altfor mange går og holder hverandre i halen når det gjelder farger. Vi er for dårlige til å flagge identitet. Jeg har stor respekt for at Linda Lie har malt som hun vil, sier Klaveness.

Han forundrer seg over at mange velger å male huset grått.

- Den grå stilen er populær nå. For eksempel har jeg forsøkt å selge et hus fra 70-tallet, malt i rødt med grønne vinduskarmer, men megleren har sagt at det er umulig. Jeg ble nødt til å male veggene grå og vinduskarmene hvite for å få solgt, sier Klaveness.

Tilbake på 70-tallet brukte folk tradisjonelt mye mer farger, erfarer Klaveness.

- Jeg synes hus med rette kan være røde og gule, fordi det er i vår tradisjon, men lilla hus er fremmedelementer.

- Stor bløtkake

Historisk sett kom gul, rød og mørk maling som svart først rundt 1600-1700-tallet. Siden ble svart blandet med forskjellige farger, for eksempel gul, som ga en olivengrønn maling.

- Hvitt var eksklusivt og vanskelig å få tak i. Vi har fremdeles gårder og bygninger med én synlig, hvit fasadevegg og ellers røde yttervegger. Rødt var mye billigere enn hvitt. Med et hvitt hus ville man vise status, sier Klaveness.

Klaveness mener man i en viss grad bør vurdere fargene på nabohusene hvis man bygger nytt.

- Står det røde og gule hus på hvert nes, og du bygger et hvitt palass, vil det se ut som en stor bløtkake. Fyrlykter er hvite med god grunn, de synes. «Her er jeg». Men flere steder, spesielt langs kysten, reguleres både panelfarger og vindusfarger, sier Klaveness.

Kan klage på fargen

Kan man male huset sitt akkurat som man vil?

1. juli 2010 trådde den siste plan- og bygningsloven i kraft. I den gamle loven stod det at skjemmende farger ikke er tillat og kunne kreves endret, i den nye loven er setningen fjernet, men vil kunne gå under paragrafen om visuelle kvaliteter.

- For det er ingen folkeepidemi å male huset sitt i skjemmende farger, sier Carl Wilhelm Tyrén, som har skrevet «Plan- og bygningslovens kommentarutgave». Tyrén er arkitekt, økonom og takstmann.

Selv om loven er endret, kan det ligge en hjemmel fra kommunen i reguleringsplanen eller i kommuneplanen om fasadefarger, forklarer Tyrén.

- Kommunen har anledning til å bestemme at skjemmende farger ikke er tillatt, i forbindelse med reguleringsbestemmelsen. Eventuelle klager går til fylkesmannen, så får bygningsrådet vurdere om de vil vurdere klagene. Da kan bygningsrådet komme med et pålegg om å male huset i en annen farge, eller en farge som passer bedre inn, sier Tyrén.

- I Lom kommune, for eksempel, har de foreskrevet ganske detaljert hvordan bygningene i sentrum skal utformes. Det er virkelig gjennomført, til de flestes glede.

Linda Lie vekker endel oppmerksomhet på Tjøme. Mellom de to husene er også stallen malt lilla, rosa, sjøgrønt og gult. Også hønsehuset er malt i sjøgrønt og gult. Foto: Linda Lie
- Målet med huset er å gjøre folk glade, sier Linda Lie. Foto: Linda Lie