- Hei! I døren står en treåring med piggsveis og hvit skjorte. Det er planleggingsdag i barnehagen, og Stian har akkurat vært en runde i trampolinen for å få ut litt damp. Dagens oppgave er  å være kinoguide, og ifølge pappa Andreas Karlsen har han ikke rumpe til å sitte stille særlig lenge.

Storebror Truls (5) sitter derimot stille i sofaen med et skjermbrett i fanget.

En gigantisk tv-skjerm på veggen i stuen er bare en forsmak på hva som venter i den mørke kjelleren. I denne AV-teknikerens hjem er ikke én hjemmekino nok.

- Her er barnekinoen da, sier Andreas.

- Truls er blitt veldig filminteressert i det siste. Favoritten er Lynet McQueen.

- Og jeg liker Kaptein Mann! roper Stian mens han hopper rundt på gulvet.

- Altså Kaptein Sabeltann, sier mamma Mette.

Kinodrømmen

Andreas Karlsen hadde bestemt seg. Nå som han og kona skulle flytte fra leilighet til hus med kjeller, skulle de ha lerret og projektor. På visningen var han mest opptatt av å finne ut hvor kinoen hans kunne ligge.

Filminteressen våknet på begynnelsen av 80-tallet. Det var Star Wars, og E.T.  Ja, det var 1983, og episode 6 av Star Wars. Han var satt ut i mange dager, uker, etterpå. En kompis fikk tak i den på VHS. Karlsen tror ikke han overdriver når han sier han har sett den over hundre ganger.

Kinoen kom raskt opp i kjellerstuen, med det avlagte lydanlegget hans, og en gammel sofa. Siden har det skjedd ting. For to og et halvt år siden fikk kjellerstuen tilbake statusen som kjellerstue, og ble oppgradert med nytt hjemmekinoanlegg til barna. Og et soverom og en bod ble forvandlet til fars store drøm av en hjemmekino. Totalt har han trolig brukt 800 000 kroner på hovedkinoen, og i overkant av 100 000 for utstyret til barnekinoen. Ifølge Karlsen må man regne med minst 25 - 30 000 kroner for et tålelig bra hjemmekinoanlegg, med lerret, projektor og surroundanlegg.

Vi guides forbi en veggreol med noen av husets 700 filmer, og videre inn gjennom en blytung dør. Og så står vi altså midt i husets helligste rom. Her er stort, mørkt og airconditionert, ifølge fruen det mest plettfrie rommet i hele huset, der ingen hund har adgang, barn sjelden setter sin fot, og ingen får røre noe som helst bortsett fra far. Her er utstyret han møysommelig har samlet gjennom ni år. Lerretet er tre meter langt. På gulvet står to rader kinostoler av det mer komfortable slaget.

- Her inne sover jeg ganske godt, ler Mette.

Men her og nå er to som ikke sover; én stuper kråke i pappas myke stol, den andre har snart fingeren på en fristende membran.

- Nei, Stian!! DEN trykker du ikke på! Nå må dere roe dere ned, og så må vi lukke døren ordentlig  igjen, sier kinosjefen.

Døren er lydisolert. Rommet er lydisolert, ja, det er faktisk bygget som et rom i et rom. Tre av ytterveggene er betong, tre centimeter innenfor er det trevegg, og innenfor der igjen, en vegg av gips. Til og med limet spiller en lyddempende rolle. De 70 kilo med lim, som Andreas hentet i Sverige midt på vinteren i minus 20.

- Lydisolerende lim tåler ikke kulde, varmefrakt kostet 4000, og det uten at leverandøren kunne garantere at limet ikke ville bli utsatt for noe kulde underveis. Så han kjørte like godt over og hentet det selv. Så lydtett er det blitt, at Stian sover godt vegg i vegg.

Verdens svarteste stoff

- Jeg vil se filmen med hun doktordama, sier Stian.

- Doktordame? sier pappa.

Det blir Kung Fu Panda. I fem minutter.

- Jeg er ferdig! roper Stian og vipper seg ut av setet.

- Hadet!

Grovstrukturen i rommet ble ivaretatt av proffe håndverkere. Listingen også. Resten er gjort for egen hånd. Andreas la teppet, han og kona har spraylakkert gipsen, og trukket vegger og tak med svart scenemolton. Det vil si, taket måtte han ha kompishjelp til, det ble for tungt.

Men det er stadig noe som kunne forbedres. Høyttalerne kunne jo stått bak lerretet for å skape et renere uttrykk, for eksempel.

- Men jeg synes ikke lydtransparente lerret er gode nok ennå.

Under visning synes jo ikke høyttalerne likevel. De er nemlig trukket med verdens svarteste stoff og forsvinner i mørket.  Klassisk, svart pianolakk og svart fløyel var ikke svart nok, det så han tydelig da han fikk en stoffprøve av Fidelio Velvet bestilt fra USA.

- Fløyelen så helt grå ut ved siden av.

Eventyrlige vibrasjoner

«GOOONG! PKJJJJJK..SVOOOSJhhh.» Bassen dundrer i mellomgulvet, håret reiser seg i nakken. Vi har latt oss sluke av de mykeste skinnseter, det er sol ute, svart inne, og hjernen er alene med Tom Cruise, på en himmelstormende, magevrengende ferd gjennom skydekket i Oblivion.

Nå er det ikke lenger bare scifi som gjelder, i voksen alder har Karlsen lært seg å nyte alt fra drama til eventyr.

- Men det beste å se på dette anlegget er nok filmer i sjangeren action og adventure. Gladiator, Ringenes Herre, Star Wars. Sånne filmer kan virkelig sette rommet i bevegelse. En film skal kjennes på kroppen!

Og det gjør den sannelig.

- Jeg har god tilgang på det beste utstyret, og har testet sikkert 25 prosjektorer til sammen, og dette er den så langt beste jeg har vært borti. Dette er det beste bildet det er mulig å få til på en hjemmekino i dag.

Før inviterte de venner til middag og filmvisning omtrent annenhver helg. Med små barn blir det ikke like ofte. Men kinoen er likevel i bruk et par kvelder i uka.

- Jeg liker best å se film sammen med andre, og prøver å få med meg Mette de fleste gangene. Men noen ganger blir det at jeg ser film alene.

Med ujevne mellomrom inviterer han spesielt interesserte til demo.

- Det er artig å møte folk med samme «sykdom» som meg selv, ler han.

Andreas' kino

Lerret: 3m bredt 2.35:1 DNP Supernova 08-85 Core II

Projektor: Sony VW1000ES 3D

Videoprosessor: Lumagen Radience XS 3D

BD-spiller: Oppo BDP93 3D

Mediaspiller: Dune HD Duo

Reciever: Yamaha 3020

Effektforsterkere: Parasound JC1 til frontene og Vincent SP 991 Plus til centeren

Fronter: Swans F1.1F

Senter: Swans 2.3C

Surround: 2 stk Swans F5R

Surround Back: 2 stk Swans F5R

Presence Front: Swans F2.2R

Presence Bak: Swans F2.2R

Sub: 2 stk SVS PC13 Ultra

Barnas kino

Projektor/lerret: Sony HW50,  DNP Supernova 08-85 Core II 100"

BD spiller: Oppo BDP93 3D

Spillmaskiner: XBox 360, Playstation 3 og en stue-PC

Receiver: Yamaha 1020

Lydanlegg: Audica CX System 3

Andreas' tips og triks:

- Tenk gjennom hvordan rommet skal brukes. Blir det et rent filmrom, eller skal det brukes til andre ting? Skal du lydisolere mot resten av huset? Alle valg må være tatt før du begynner arbeidet. Å bygge en avansert hjemmekino er veldig komplekst, og det er mange feller å gå i. Jeg har lært at det aller viktigste er å ha en detaljert plan før man begynner. Les deg opp på tips og andres erfaringer på forskjellige lyd- og bildeforum på nettet, så kan du unngå fellene andre har gått i.

Gjør grundig research på hvordan rommet skal og bør innredes, med hensyn til inventar og farger.

Sett opp budsjett over hva du kan bruke på komponenter, og lytt til ekspertenes anbefalinger. Snakk med erfarne snekkere og håndverkere. Kartlegg hva du liker. Dra på demoer og test utstyret der det skal brukes, om mulig.

Lerret:

Velg lerret i riktig størrelse til rommet. Mange velger for liten størrelse, og ønsker seg snart et større. Hvis plass, velg gjerne 100" eller større, forutsatt at du har budsjett til en projektor med nok lysstyrke til å gi et godt bilde. I de fleste tilfeller vil et grått lerret med 0.8-1.0 gain være et sikkert valg.

For å få et godt visningsresultat med lerret og projektor, er det ekstremt viktig med god lyskontroll. Alle vinduer må kunne blendes.

Lyd:

Denne posten er svært budsjettavhengig. Velg minimum et 5.1 surroundsystem. Har du råd, så gå for minimum 7.2 (helt opp til 11.x er også mulig). Akustikktiltak er også viktig, men vanskelig. Søk ekspertise.

Hjemmekino kan også settes opp i et vanlig rom uten spesielle tiltak, det kommer an på budsjett og hva man er ute etter.

Dreømmprojektoren med en 330W pære. Foto: Carl Martin Nordby